Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021, 9:46:08 μμ
etpa

Αυτοδιοίκηση

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 21:05

Δημόσια σύγκρουση Σισμανίδη - Τσογγίδη

Συντάκτης:

Δημόσια και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Κιλκίς, Δημήτρη Σισμανίδη, και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Γιάννη Τσογγίδη, είχαμε στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Χέρσο για το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.
Οι σχέσεις των δυο πολιτικών ανδρών δεν ήταν και οι καλύτερες, αλλά είναι η πρώτη φορά που η σύγκρουσή τους γίνεται δημόσια και μάλλον το επεισόδιο αυτό θα έχει και συνέχεια.
Ο διάλογος που αναπτύχθηκε μεταξύ των δυο ανδρών έχει ως εξής:

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε την ίδρυση  κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο ''Μαζαράκη'' στο Χέρσο του Δήμου Κιλκίς,   προβάλλοντας ως βασικό λόγο τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο κρίσιμο διάστημα  με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016 19:51

Δήμος Κιλκίς: Κέντρο μόνο στο Χέρσο και καλά φυλαγμένο

Συντάκτης:

Ανακοίνωση Δήμου Κιλκίς σχετικά με την ίδρυση Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στο Χέρσο:

«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε την ίδρυση κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο ''Μαζαράκη'' στο Χέρσο του Δήμου Κιλκίς,   προβάλλοντας ως βασικό λόγο τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο κρίσιμο διάστημα με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Είναι γεγονός ότι οι εξελίξεις μας αιφνιδίασαν καθώς βρεθήκαμε προ τετελεσμένου γεγονότος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε ρωτήθηκε και δε συμμετείχε στο σχεδιασμό με προτάσεις που θα μπορούσαν να εισφέρουν στην καλύτερη διαχείριση της χωροθέτησης των κέντρων προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016 19:48

Βεργίδης: Να γίνουν δυο κέντρα προσφύγων στο ν. Κιλκίς

Συντάκτης:

Ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς σχετικά με τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Π.Ε. Κιλκίς:

«Μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας και ειδικότερα στην περιοχή μας, λόγω του κλεισίματος των συνόρων από πλευράς Π.Γ.Δ.Μ. στην Ειδομένη, η κυβέρνηση λειτουργώντας σπασμωδικά, με μυστικοπάθεια, χωρίς σχεδιασμό και υπό το κράτος πανικού, μπροστά στη διαφαινόμενη κατάσταση χάους λόγω της άναρχης διασποράς των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά, χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή μας, την απόφασή της για τη δημιουργία πέντε (5) κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα χωρητικότητας 20.000 θέσεων, εκ των οποίων ένα (1) στον Νομό Πέλλας (Γιαννιτσά) και τέσσερα (4) στον Νομό Κιλκίς, στις περιοχές: Κεντρικού (στρατόπεδο Κοκκινώρη), Δροσάτου (στρατόπεδο Παπαδάκου), Χέρσου (στρατόπεδο Μαζαράκη) και Νέας Καβάλας περιοχή αεροδρομίου), ξεκινώντας άμεσα τις εργασίες διαμόρφωσης των χώρων υποδοχής των προσφύγων στις δύο (2) τελευταίες περιοχές (Χέρσο-Νέα Καβάλα) με πρωτοβουλία και μέσα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Την έντονη και ομόφωνη αντίδραση  προκάλεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας  η χθεσινή ανακοίνωση του  Υπουργείου  Άμυνας για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή του αεροδρομίου της Νέας Καβάλας.
Ο Δήμαρχος Χρ. Γκουντενούδης ζήτησε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννης Παπαδόπουλος συγκάλεσε  έκτακτη συνεδρίαση του σώματος το βράδυ της Πέμπτης  όπου ομόφωνα όλες οι παρατάξεις έλαβαν αρνητική θέση, συντασσόμενοι με το προταθέν  κείμενο επιστολής προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου καταγράφονται οι λόγοι που συνηγορούν  στη μη χωροθέτηση  κέντρου φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα.

Η επιστολή του Δημάρχου Παιονίας που το περιεχόμενό της υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, και εστάλη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έχει ως εξής:

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ.
Εδώ και δεκαοκτώ μήνες ο Δήμος Παιονίας, οι δημότες μας, οι εθελοντές μας, όλες οι υπηρεσίες μας είναι αρωγοί στην προσπάθεια στήριξης των ανθρώπων που έχουν αφήσει τη στέγη τους και ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο μακριά από συγκρούσεις και πολέμους.

Με μια λιτή αλλά φορτισμένη συναισθηματικά τελετή, πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία της αίθουσας συσκέψεων της Π.Ε.Κιλκίς σε αίθουσα «Περικλής Κολότσιος».
Η τελετή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου -παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ.Απόστολου Τζιτζικώστα.
Παραβρέθηκαν η χήρα του Περικλή Κολότσιου Σοφία και η κόρη του Χρύσα.

Στην Αθήνα βρέθηκε την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Παιονίας για να παραστεί στην τελετή παράδοσης - παραλαβής ασθενοφόρου προς το Δήμο από την Ομοσπονδία εθελοντών Σαμαρειτών της Γερμανίας και την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Τα υπόλοιπα τέσσερα ασθενοφόρα δωρίσθηκαν στην ΚΕΔΕ, στους Δήμους Λέσβου και Σάμου καθώς και  και στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής.

Τον έλεγχο της ροής προσφύγων προς τα σύνορα προτείνει ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης με άμεσα μέτρα ελέγχου από την κυβέρνηση και σε κάθε περίπτωση την αποτροπή της συνέχισης λειτουργίας του άτυπου κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στο σταθμό εξυπηρέτησης οδηγών, έξω από το Πολύκαστρο.

Κύρια χαρακτηριστικά της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Κιλκίς είναι η στήριξη,  αλληλεγγύη και αρωγή προς τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και η αντιμετώπιση φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Η κοινωνική πολιτική του Δήμου Κιλκίς ασκείται από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας, Πολιτισμού, Δόμησης και Διαφάνειας με αρμόδιο Αντιδήμαρχο το Δημήτρη Τσαντάκη, τον Οργανισμό Αθλητισμού,Πολιτισμού, Περιβάλλοντος – Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών με Πρόεδρο την Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς με Πρόεδρο τη Χρυσή Σοφού,  και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης με Πρόεδρο το Δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη.