Τρίτη, 18 Μαΐου 2021, 11:47:25 πμ
etpa
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 20:29

Παιονία: Συντονισμένη κριτική για τοπικές κοινότητες

Συντάκτης:

Συντονισμένη ήταν η κριτική που έγινε στη δημοτική αρχή Παιονίας για τη λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων από την παράταξη του μείζονος μειοψηφίας του Κώστα Σιωνίδη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας, με τη διοίκηση να αντικρούει τις κατηγορίες.

Το θέμα τέθηκε αρχικά στη διαδικασία των ερωτήσεων των τοπικών συμβούλων και δημοτών, που προηγείται της συζήτησης των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αγίου Πέτρου Γιώργο Παρασκευόπουλο (παράταξη Σιωνίδη), ο οποίος ανέφερε πως έγινε καθαρισμός ρέματος στο χωριό, μετά από επίσκεψη του αντιδημάρχου έργων Γ. Αδαμόπουλου, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.
Για τη λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων μίλησε αμέσως μετά και ο σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας Πολυκάστρου Χρήστος Παπαδόπουλος (παράταξη Σιωνίδη), ο οποίος ανέφερε πως το συμβούλιο συνεδριάζει ελάχιστες φορές και πως είναι υπόλογοι απέναντι στους δημότες.
Το θέμα της λειτουργίας των τοπικών συμβουλίων μονοπώλησε στη συνέχεια και την τοποθέτηση του κ. Σιωνίδη, επισημαίνοντας πως ο ρόλος τους είναι ήδη υποβαθμισμένος από τον «Καλλικράτη», αφού έχουν συμβουλευτικό και μόνο χαρακτήρα και επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης η αναβάθμιση ή υποβάθμισή τους.
Ο κ. Σιωνίδης κατηγόρησε το δήμαρχο Παιονίας Χρ. Γκουντενούδη πως δεν πήρε πρωτοβουλίες για συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, παρά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ανέφερε πως τα τοπικά συμβούλια δεν συνεδριάζουν, οι περισσότεροι πρόεδροι δεν παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, πως η δημοτική αρχή τα απαξίωσε και ζήτησε να περιφρουρηθεί ο ρόλος τους.
Η πρώτη απάντηση ήρθε από τον αντιδήμαρχο κ. Αδαμόπουλο, που χαρακτήρισε άδικη την κριτική του προέδρου του Αγ. Πέτρου. «Υπήρχαν, είπε, κατεπείγουσες ανάγκες παρέμβασης στον οικισμό, όπου πήγα μετά από αίτημα του δημοτικού συμβούλου της παράταξής σας, του Ηλία Αριζάνη, έχοντας μαζί μας και τον αρμόδιο μηχανικό του δήμου. Στόχος μας δεν ήταν να παρακάμψουμε τον πρόεδρο, αλλά να δώσουμε λύση σε προβλήματα των δημοτών».

 

Γκουντενούδης
Αντέκρουσε κάθε κριτική για διακριτική συμπεριφορά απέναντι σε οποιονδήποτε πρόεδρο κοινότητας ο δήμαρχος κ. Γκουντενούδης, τονίζοντας πως έχει άριστη συνεργασία με όλους, καλώντας οποιονδήποτε πρόεδρο έχει άλλη άποψη να το πει δημοσίως στο δημοτικό συμβούλιο (σ.σ.: δεν υπήρξε αντίδραση από κανέναν πρόεδρο). «Η πόρτα μου ήταν και θα παραμείνει ανοιχτή για όλους», ανέφερε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως τα όποια προβλήματα οφείλονται στα πιεστικά προβλήματα που υπάρχουν στα χωριά και όχι στις σχέσεις της διοίκησης με τους προέδρους. Μάλιστα, ο κ. Γκουντενούδης σημείωσε πως τον πρώτο χρόνο δόθηκε στη διάθεση των προέδρων και το ποσό της παγίας προκαταβολής που προβλέπει ο νόμος για την οικονομική κάλυψη μικρών αναγκών, την οποία όμως κανένας πρόεδρος δεν έκανε χρήση.
Για άριστη συνεργασία με όλους τους προέδρους των κοινοτήτων μίλησε και ο αντιδήμαρχος οικονομικών Λάζαρος Ευθυμιάδης.
Για την κριτική στη λειτουργία της δημοτικής κοινότητας Πολυκάστρου απάντησε ο παριστάμενος πρόεδρός της, Παναγιώτης Γκαντίδης, σημειώνοντας πως οι συνεδριάσεις γίνονται κανονικά κάθε μήνα.

Διάλογος
Στον προ ημερήσιας διάταξη διάλογο αξίζει να επισημάνουμε την παρέμβαση του πρώην δημάρχου Αξιούπολης Γιάννη Πολυχρονίδη, του μόνου πρώην δημάρχου που παρακολουθεί ανελλιπώς τα δημοτικά συμβούλια. Ο κ. Πολυχρονίδης ζήτησε να νομιμοποιηθεί επιτέλους η προσθήκη που έγινε στο σχολείο της Πηγής από την πρώην δήμαρχο Αξιούπολης κα Συμεωνίδου, γιατί ταλαιπωρείται ένα ολόκληρο χωριό από μηνύσεις ενός κατοίκου. Ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε με έντονο τρόπο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αίθουσα χορού της Αξιούπολης, όπου φιλοξενούνται μικρά παιδιά, και επί ένα χρόνο δεν κατασκευάστηκε μια πόρτα, με αποτέλεσμα και θέρμανση να μην υπάρχει και να έχει πλημμυρίσει από τη βροχή ο χώρος.
Για την αίθουσα μπαλέτου απάντησε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημήτρης Μπαβέλης, επισημαίνοντας πως τα μαθήματα γίνονταν πριν σε αχούρι, πως έγινε σημαντικό έργο, πως η αίθουσα πλημμύρισε από μια κακή στιγμή και πως όλα θα διορθωθούν.
Ο πρόεδρος Γερακώνας-Φιλυριάς Κώστας Παυλίδης ανέφερε πως στάλθηκαν από τη ΔΕΥΑΠ ειδοποιητήρια σε δημότες να πληρώσουν τέλη ύδρευσης του 2014, τα οποία είχαν πληρώσει. Στην απάντησή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Θανάσης Τζούρτζος σημείωσε πως έγινε λάθος από την τοπική υπηρεσία, το οποίο και διορθώνεται.
Η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σόνια Συμεωνίδου αναφέρθηκε στις ατέλειες που υπάρχουν στο έργο ανάπλασης του κέντρου της Αξιούπολης, τις οποίες και είχε επισημάνει στον επιβλέποντα μηχανικό, ζήτησε η Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη να αφορά και την Παιονία (ΒΙΠΑ Πολυκάστρου και Αξιούπολης), ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν τοποθετήθηκαν οι γιορτινές γιρλάντες που είχε ο πρώην δήμος Αξιούπολης. Ο αντιδήμαρχος κ. Αδαμόπουλος απάντησε πως οι ατέλειες στην πλατεία θα γίνουν και πως γι’ αυτό ο δήμος έχει δεσμεύσει και τις εγγυητικές του ανάδοχου εργολάβου, ενώ για την Ε.Ο.Ζ. ο κ. Γκουντενούδης ανέφερε πως θα αυτό ζητηθεί, καθώς και η επέκταση του φυσικού αερίου στην Παιονία, ενώ για τις γιρλάντες σημείωσε πως ο δήμος είναι ένας και ενιαίος και πως ο γιορτινός στολισμός έγινε σε όλο το δήμο.
Η κα Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη αναφέρθηκε στο ΚΑΠΗ Ευρωπού, ρωτώντας αν ο μισθωτής του κυλικείου έχει καταβάλλει στην επιχείρηση το μίσθωμα και αν παραβιάζει τη σύμβαση με τις τιμές που χρεώνει. Παράλληλα, σημείωσε πως για τις γιορτινές εκδηλώσεις στην πλατεία Πολυκάστρου δεν κλήθηκε να συμμετάσχει ο σύλλογος Γυναικών «Ευκράντη». Τόνισε πως θα πρέπει η εταιρεία που κατασκευάζει το έργο των οπτικών ινών στο Πολύκαστρο να αποκαταστήσει τις φθορές στον ασφαλτοτάπητα, ενώ ζήτησε από το δήμο να πιέσει ώστε να μη χαθεί το επίδομα παραμεθορίων για το νομό μας.
Για το κυλικείο στο ΚΑΠΗ Ευρωπού απάντησαν ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Αιμίλιος Δεβετζόπουλος και ο σύμβουλός της, Γιώργος Φράγκος, επισημαίνοντας πως ζητήθηκε από το μισθωτή μια μικρή παράταση στην καταβολή του ενοικίου και πως έγινε παρατήρηση για τις τιμές και θα επαναληφθεί ο έλεγχος, στοχεύοντας στη σωστή λειτουργία του κυλικείου και όχι στο κλείσιμό του. Ωστόσο, αιχμηρότατος ήταν ο αντιδήμαρχος Κώστας Μεμετζής με καταγωγή από Εύρωπο, κατηγορώντας την προηγούμενη δημοτική αρχή για τα μεγάλα ποσά που οφείλονται στο δήμο από τα κυλικεία των ΚΑΠΗ Ευρωπού και Αγίου Πέτρου. «Εσείς που εκκολάψατε το αυγό του φιδιού δεν μπορείτε να μιλάτε», κατέληξε, με τον Κώστα Σιωνίδη να απαντά πως οι όποιες οφειλές έχουν βεβαιωθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Συμεωνίδης ζήτησε την παρέμβαση του δήμου ώστε να μη χάσουν κτηνοτρόφοι την εξισωτική αποζημείωση. Ο Γιώργος Γεωργίτσαρος έθεσε το θέμα φωτισμού της οδού Φιλίππου στην Αξιούπολη, εδώ και ενάμιση χρόνο, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στο δημοτικό σφαγείο Αξιούπολης, το οποίο έχει νοικιάσει το Κτήμα Γιαννούλη, καθώς και την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στους αγρότες. Ο κ. Μεμετζή απάντησε για την οδό Φιλίππου πως τα φωτιστικά έχουν πληρωθεί δυο φορές από το δήμο και πλέον έγινε γραπτή καταγγελία.
Το θέμα της απουσίας παιδιάτρου στο νοσοκομείο Γουμένισσας έθιξε η δημοτική σύμβουλος Ελένη Μπερμπερίδου, τονίζοντας πως σε επίπεδο δήμου σήμερα υπάρχουν 1800 παιδιά μόνο σε νηπιαγωγεία και δημοτικά και δεν υπάρχει παιδίατρος του δημοσίου για τη φροντίδα τους.
Καυστικός ήταν στο θέμα αυτό και ο δημοτικός σύμβουλος και γιατρός στο νοσοκομείο Γουμένισσας Νίκος Καπουτζής: Να απαιτήσουμε από τον υπουργό Υγείας να στείλει άμεσα παιδίατρο στο νοσοκομείο. Τέρμα με τα λόγια και τις υποσχέσεις.

 

4o Δημοτικό στο Πολύκαστρο
Την ίδρυση 4ου Δημοτικού Σχολείου στο Πολύκαστρο εισηγούνται η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο δήμος Παιονίας. Ο αριθμός των παιδιών αυξάνεται στο Πολύκαστρο, αφού πολλά νέα ζευγάρια από τα γύρω χωριά επιλέγουν ως τόπο κατοικίας το Πολύκαστρο, όπως δείχνουν και τα στοιχεία από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά της πόλης.
Ηδη στα δημοτικά του Πολυκάστρου χρησιμοποιούνται πολλές φορές καταχρηστικά χώροι οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αίθουσας διδασκαλίας με δεδομένο πως ο όγκος των παιδιών είναι τόσο μεγάλος που δεν επαρκούν οι υπάρχουσες αίθουσες.
Είναι φανερό από την τάση των τελευταίων χρόνων πως στο νομό μας δημιουργούνται δυο μεγάλα αστικά κέντρα, όπου  κατευθύνονται πολλοί κάτοικοι των χωριών, το Κιλκίς και το Πολύκαστρο.
Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο Παιονίας αποφάσισε την κατάργηση της απόφασης συγχώνευσης του 4θέσιου δημοτικού σχολείου Γοργόπης και του 3θέσιου δημοτικού σχολείου Τούμπας. Οι δύο αυτές σχολικές μονάδες συνεχίζουν να λειτουργούν προσωρινά με ανακλητικές Υπουργικές Αποφάσεις και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, των γονέων, των κατοίκων των οικισμών είναι η μόνιμη επανίδρυση και επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.
Ακόμη, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιώτες, εργασίες καθαριότητας, πρασίνου, καθαρισμού καναλιών, ρεμάτων και αντιπλημμυρικών έργων, φύλαξης δημοτικών κτηρίων και εγκαταστάσεων στις Δ.Ε. Αξιούπολης και Πολυκάστρου, όπως και την κατάρτιση τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου.