Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 10:42:46 πμ
Σάββατο, 30 Μαϊος 2020 21:51

Παίρνει μπροστά η Δοϊράνη. Να είχαμε και τις μελέτες...

Η δημοπράτηση από το Δήμο Κιλκίς του αναλογούντος σε αυτόν τμήματος του συνολικού έργου "Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της λίμνης Δοϊράνης" έρχεται να επισπεύσει την υλοποίηση ενός έργου που ταλαιπωρείται επί μήνες και ταυτόχρονα να υπενθυμίσει την χρόνια παθογένεια του ελληνικού δημοσίου.


Να ξεκινήσουμε από το ανέφελον τμήμα: τη δημοπράτηση από το δήμο Κιλκίς που δημοσιεύτηκε ήδη στην ΠΡΩΙΝΗ και στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ την Τετάρτη 26 Μαΐου και η ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών ορίστηκε η Παρασκευή 19η Ιουνίου.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 145.000 ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή πεζόδρομου και τον ηλεκτροφωτισμό της παραλίμνιας ζώνης έναντι του Μουσείου της λίμνης.
Υπενθυμίζουμε ότι στο συνολικό έργο προβλέπεται ο καθαρισμός της παραλίμνιας ζώνης από δέντρα, καλάμια και άλλη βλάστηση και έργα ανάπλασης, όπως το προαναφερθέν, θα γίνουν εργασίες καθαρισμού του καναλιού υπερχείλισης, προστασίας και καλλωπισμού του λιμενοβραχίονα, ενώ θα τοποθετηθούν προστατευτικά, φωτιστικά και παγκάκια. Θα δημιουργηθεί, ακόμη, περιπατητική διαδρομή από το συγκεκριμένο σημείο έως το τελωνείο, σε μια απόσταση τριακοσίων μέτρων. Επίσης, προβλέπονται εκριζώσεις δέντρων μέσα στη λίμνη, που είχαν φυτευτεί όταν είχαν αποτραβηχτεί τα νερά και τώρα εμποδίζουν τη θέα και είναι επικίνδυνα για ψαράδες και λουόμενους.
Η καθυστέρηση του έργου οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ απαιτούνται οι μελέτες κατασκευής για τον υφιστάμενο λιμενοβραχίονα και την προβλήτα, τέτοιες μελέτες δεν βρέθηκαν παρά την αναζήτηση σε αρχεία της παλιάς κοινότητας, ούτε της πάλαι ποτέ Νομαρχίας, και προφανώς ούτε στα διάδοχα σχήματα δήμων και Περιφερειακής Ενότητας. Τα έργα αυτά (λιμενοβραχίοντας-προβλήτα) χτίστηκαν ύστερα μάλιστα από διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του '60 και είχαν αντιπλημμυρική διάσταση. Στην απόληξη του λιμενοβραχίονα τοποθετήθηκε "πόρτα-φράχτης" για να παροχετεύεται το πλεονάζον νερό της λίμνης σε χωμάτινο αύλακα ο οποίος αποτελεί έκτοτε τις τεχνητές "πηγές" του ποταμού Αγιάκ, ο οποίος στη διαδρομή του μέχρι την Αρτζάν Αματόβου και τον Αξιό εμπλουτίζεται και από μικρούς παραπόταμους.
Και όπως αποδείχθηκε οι μελέτες αποτελούσαν περιττή πολυτέλεια, χωρίς ωστόσο το έλλειμμα αυτό να στερεί από το συνολικό έργο τη στιβαρότητα και τη μακροημέρευση.
Όταν με το καλό λυθεί το θέμα αυτό με τη συνδρομή της Κτηματικής Υπηρεσίας, στην οποία ανήκει ο αιγιαλός και επομένως η ιδιοκτησία των έργων, ίσως δημοπρατηθεί και το σημαντικότερο τμήμα του έργου της ανάπλασης.
Γεροί να είμαστε.