Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021, 9:35:20 πμ
etpa
Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 20:15

Παρουσίαση αποτελεσμάτων του προγράμματος ''Στέγαση και Επανένταξη''

Συντάκτης:

Τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος ''Στέγαση και Επανένταξη'' που υλοποίησε ο Δήμος Κιλκίς με είκοσι επτά ωφελούμενους συμπολίτες μας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016 στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής.


Για το περιεχόμενο και τους στόχους που εξυπηρέτησε το εν λόγω κοινωνικό πρόγραμμα μίλησε η επιστημονικά υπεύθυνή του Στέλλα Ξάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κιλκίς υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι τηρήθηκαν πιστά οι βασικοί του άξονες: η στέγαση των ωφελουμένων σε ενοικιαζόμενα σπίτια και η επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό και στην αγορά εργασίας μέσω της παροχής υποστηρικτικών κοινωνικών υπηρεσιών. Το επιστημονικό προσωπικό της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κιλκίς (Κ.Δ.Ε.Κ.) συνέδραμε προς αυτή την κατεύθυνση καθώς ουσιαστικά έγινε ο κρίκος επικοινωνίας των ανθρώπων που ζούσαν σε καθεστώς αστεγίας με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
''Βίωναν τον κοινωνικό αποκλεισμό και δεν είχαν τη δυνατότητα να αλλάξουν την κατάσταση στην οποία είχαν βρεθεί'' σημείωσε στην εισήγησή της η κοινωνική λειτουργός Αγάπη Ραπτοπούλου η οποία αρχικά  μαζί με τη συνάδελφό της Τόνια Παπαδοπούλου ασχολήθηκαν με την αξιολόγηση των αιτούντων και την επιλογή των ωφελουμένων. Εστίασε κυρίως στο ότι το πρόγραμμα ''Στέγαση και Επανένταξη'' πέρα από τις πρόνοιες και τα οφέλη στις ευπαθείς κυρίως ομάδες που περιβάλλει, αποσκοπεί στο να αισθανθούν οι ωφελούμενοι ενεργοί πολίτες, να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίδεται και να αποφύγουν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.
Έμμεσες ωφέλειες του προγράμματος στην τοπική κοινωνία ήταν η ενοικίαση κατοικιών, η αγορά ειδών σίτισης και επίπλων και η παροχή υπηρεσιών.
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτρης Τσαντάκης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή Κιλκίς, με την ενθάρρυνση και υποστήριξη του Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη δημιούργησε ένα προστατευτικό πλέγμα για τους αδυνάμους υλοποιώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα με το οποίο διευρύνεται η κοινωνική πολιτική και η αλληλέγγυα στάση του Δήμου Κιλκίς στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Το πρόγραμμα ''Στέγαση και Επανένταξη'' με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρατείνεται και αναμένεται σύντομα να καθορισθούν οι όροι και προϋποθέσεις του. Η Δημοτική Αρχή θα παρακολουθήσει την πορεία του ώστε να ενταχθεί εκ νέου στις πρόνοιές του.
Όπως αναφέρθηκε, από το πρόγραμμα ''Στέγαση και Επανένταξη'' ωφελήθηκαν συνολικά 27 άτομα, μεμονωμένα αλλά και οικογένειες, που τους παρασχέθηκαν εξατομικευμένες υπηρεσίες. Οι ενέργειες και οι δράσεις του περιλάμβαναν στέγαση, συμβουλευτική υποστήριξη, κοινωνική και εργασιακή επανένταξη, δημοσιότητα ενώ τα αποτελέσματά του περιληπτικά περιληπτικά αναφέρονται σε: ενοικίαση εννέα κατοικιών, αγορά οικοσκευών, σίτιση για την κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης, ολική και μερική κάλυψη υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εργασιακή και νομική συμβουλευτική, χρηματοοικονομική διαχείριση και διασύνδεση με αρμόδιες υπηρεσίες.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο βουλευτής Θ. Παραστατίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κιλκίς και Πρόεδρος του ΕΒΕ Κιλκίς Π. Τονικίδης ενώ παρέστησαν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Ι. Τσογγίδης, η δημοτική σύμβουλος Ι. Ρούσσου, η Πρόεδρος της ΚΔΕΚ Χ. Σοφού, ο αστυνομικός διευθυντής Κιλκίς Η. Μπώλος, στελέχη της ''Επιμορφωτικής'' Κιλκίς η οποία ήταν εξωτερικός συνεργάτης του προγράμματος, ωφελούμενοι και πολίτες.