Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021, 3:22:10 μμ
etpa
Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2015 21:44

Παρουσίαση ιστορικού λευκώματος Δήμου Κιλκίς

Συντάκτης:

H ιστορία ενός αιώνα από την επική μάχη και απελευθέρωση του Κιλκίς, καταγεγραμμένη για πρώτη φορά σε λεύκωμα του Δήμου Κιλκίς, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Γυναικοκάστρου.


Στις 324 σελίδες του λευκώματος του Δήμου Κιλκίς περικλείεται η σύγχρονη ιστορία της πόλης, το πρώτο Κιλκίς με τους ανταλλάξιμους Έλληνες, η αυτοδιοικητική του διαδρομή, τα αξιόλογα μνημεία της πόλης όπως το στρατιωτικό μουσείο, το αρχαιολογικό μουσείο, ο λόφος και η ιερά μονή του Αγίου Γεωργίου, το Κιλκίς μέσα από την ποίηση και τον πολιτισμό ενώ φιλοξενούνται άρθρα και μαρτυρίες Κιλκισιωτών για γεγονότα που σφράγισαν τη ζωή του Κιλκίς, με πλούσια φωτογραφική ασπρόμαυρη και έγχρωμη επένδυση. Το λεύκωμα του Δήμου Κιλκίς εντάχθηκε ως έργο και χρηματοδοτήθηκε από την κοινοτική πρωτοβουλία Leader.
Εισηγήσεις ανέπτυξαν ο Παύλος Πασσαλίδης, γεν. διευθυντής Αναπτυξιακής Κιλκίς Α.Ε. - συντονιστής προγράμματος Leader,  που αναφέρθηκε στην οικονομική και κοινωνική διάσταση των πολιτιστικών έργων και τη συμβολή της ΑΝ.Κ.Ι. ο Φώτης Μισόπουλος, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Κιλκίς, ο οποίος μίλησε για τις  πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους εστιάζοντας στις αισθητικές προσεγγίσεις τους.
Τη δημογραφική εικόνα της επαρχίας Κιλκίς στις αρχές του 20ου αιώνα περιέγραψε ο  
 Αναστάσιος Αμανατίδης, π. Δήμαρχος Κιλκίς ενώ τέλος ο Γιάννης Σιταρίδης, project manager της Honeybee ξεφύλλισε μέσα από την οπτική της αναδόχου εταιρίας
τις σελίδες ιστορίας της πόλης.  
Χαιρετισμό στις εργασίες της ημερίδας απηύθυναν προηγουμένως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Γιάννης Τσογγίδης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας, Πολιτισμού, Δόμησης και Διαφάνειας Δημήτρης Τσαντάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαιού Γυναικοκάστρου Ανδρέας Ιασωνίδης, ο Πρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Στέλιος Ιασωνίδης, η υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς Αρσινόη Παρασκευά.
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες μεταξύ άλλων  η Πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητισμού – Πολιτισμού- Περιβάλλοντος- Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Κιλκίς Αικατερίνη Ζιούτα – Γιαννακούλα, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς Μαρία Τσοπούλου, ο Διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α.Κ Ηλίας Αβραμίδης, ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς Ηλίας Βρυώνης, ο διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρίας Honeybee Αθανάσιος Κουτσουρίδης.

Έκθεση εικόνων