Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 10:45:25 μμ
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2016 23:20

Περιπλανώμενα σκουπίδια ή ...μωρίας εγκώμιον

Μια φορά κι έναν καιρό, αρχές της δεκαετίας του ‘90, αποφάσισε το κράτος υπό την πίεση των Ευρωπαίων πως τα σκουπίδια χρειάζονται το «σπίτι» τους και οφείλουμε να φτιάξουμε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Για να προστατεύουμε το περιβάλλον μας, να μην ρυπαίνουμε τα νερά μας κ.ο.κ. Μέχρι τότε απορρίπταμε τα σκουπίδια μας  σε πρόχειρους σκουδότοπους κι όταν σχηματίζονταν «βουνά»  τούς βάζαμε φωτιά για να κατέβει η ….στάθμη τους και να συνεχίζουμε απτόητοι το έργο μας.


Τότε στο Κιλκίς η αυτοδιοίκηση κινήθηκε γρήγορα. Έφτιαξε  το δικό του ΧΥΤΑ ο δήμος πριν ακόμα τον «Καποδίστρια» και για κάμποσα χρόνια ανάσανε η πόλη από την κάπνα του παλιού σκουπιδότοπου, εκεί που βρίσκεται περίπου το  νέο κτήριο του ΤΕΙ.
Πέρασαν τα χρόνια και ο ΧΥΤΑ γέμισε. Κι εν τω μεταξύ το κράτος, υπό την πίεση πάντα των Ευρωπαίων, υποχρέωσε τους δήμους επί ποινή εξοντωτικών προστίμων να προγραμματίσουν και να κατασκευάσουν εξάπαντος ΧΥΤΑ.
Το Κιλκίς και τότε πήρε γενναία απόφαση. Όρισε χώρο, λίγο νοτιότερα απόν παλιό και γεμάτο ΧΥΤΑ που διαμορφώθηκε σε χώρο πρασίνου,  και γρήγορα κατασκεύασε νέο, αυτόν που εξυπηρετεί εδώ και λίγα χρόνια όχι μόνο την πόλη, ούτε καν τον καποδιστριακό, αλλά και τον νυν καλλικρατικό δήμο.
Οι προδιαγραφές του ήταν να καλύψει τις ανάγκες μέχρι το 2018 κι εν τω μεταξύ όταν θα γέμιζε να προστεθεί νέα «κυψέλη» με διαμόρφωση της παλιάς σε χώρο πρασίνου και πάει λέγοντας.
Ευρωπαϊκά πράγματα δηλαδή που ήθελαν θάρρος και πολιτικό κουράγιο που διέθετε η διοίκηση του τότε Δημάρχου Τάκη Τερζίδη. Θυμίζουμε πως εκείνα τα χρόνια, όπως και συγκαιρινά στην Ελλάδα διεξάγονταν εμφύλιος πόλεμος αφού κανείς δήμος δεν ήθελε να φιλοξενήσει ΧΥΤΑ εντός των ορίων του κι όλοι έδειχναν τα διπλανό τους ως καταλληλότερο «σκουπιδιάρη».
Παρακολουθήστε τώρα πως ένας δήμος που εφάρμοσε τα νόμιμα, που φιλοξενεί σκουπίδια τρίτων εδώ και δυο χρόνια, βρέθηκε να μην μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τις δικές του ανάγκες.

Τα σκουπίδια της Παιονίας
Οι καποδιστριακοί δήμοι  του νυν καλλικρατικού δήμου Παιονίας (Γουμένισσα, Ευρωπός, Αξιούπολη και Πολύκαστρο) δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην χωροθέτηση ενός τουλάχιστον ΧΥΤΑ στα όριά τους. Συνέχισαν απορρίπτοντας στους πρόχειρους σκουπιδότοπους κι όταν «έσφιξαν» τα πράγματα αναζήτησαν αγωνιωδώς λύση. Στράφηκαν στο Κιλκίς, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Τότε η Γουμένισσα εξαιτίας ενός λάθους των όμορων Γιαννιτσών νόμισε ότι βρήκε τη λύση. Τα Γιαννιτσά χωροθέτησαν το δικό τους ΧΥΤΑ στα διοικητικά του όρια με τη Γουμένισσα. Και μάλιστα ένα τμήμα του …εισπύδησε εντός της όμορφης κωμόπολης του Πάικου. Η τότε δημοτική διοίκηση ήρθε σε συμφωνία με τα Γιαννιτσά που προέβλεπε: Δεν θα αντιδράσουμε στο δικό σας ΧΥΤΑ θα απορρίπτουμε τα σκουπίδια μας. Κι αν συνενωθούμε με άλλους δήμους- προετοιμάζονταν τότε ο «Καλλικράτης» θα φιλοξενήσετε τα σκουπίδια όλου του δήμου στον οποίο θα ανήκουμε.
Και όντως η συμφωνία εφαρμόστηκε. Αλλά ένα χρόνο πριν  την εκπνοή της πρώτης θητείας  των καλλικρατικών δήμων, τέλη του 2013, τα Γιαννιτσά έστειλαν απαγορευτικό: Οι άνθρωποι έκαναν τη δουλειά τους, εφάρμοσαν τη συμφωνία για ένα δυο χρόνια και έκλεισαν τον ΧΥΤΑ τους για τα σκουπίδια της Παιονίας. Η δικαιολογία: Γεμίζει πριν την ώρα του ο ΧΥΤΑ και δεν έχουμε τη δυνατότητα περαιτέρω φιλοξενίας.
Άντε πάλι στη γύρα ο δήμος. Και αυτήν την φορά η διοίκηση του ΦΟΣΔΑ στον οποία εν τω μεταξύ πέρασε η διαχείριση του ΧΥΤΑ Κιλκίς έδωσε την άδεια. Τα σκουπίδια της Παιονίας εδώ και 25 μήνες εναποτίθενται στο ΧΥΤΑ Κιλκίς. Μαζί με τα βιομηχανικά απορρίμματα της ΒΙΠΕ Κιλκίς, τα οποία υποτίθεται θα ταξίδευαν στη Θεσσαλονίκη και στην Μαυροράχη.

Συναγερμός στο Κιλκίς
Τέλη του 2015 ο δημοτικός σύμβουλος Κιλκίς Κώστας Ζώτος σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους ρώτησε τη διοίκηση: Πληροφορούμαι ότι ο ΧΥΤΑ γεμίζει και σε λίγο κλείνει. Τι συμβαίνει;
Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Αντώνης Μανουσαρίδης παραδέχτηκε ότι όντως υφίσταται πρόβλημα. Ο ΧΥΤΑ με τον πρόσθετο όγκο των σκουπιδιών που δέχεται γεμίζει πριν την ώρα του. «Σε έξι μήνες αν δεν ληφθούν μέτρα ο ΧΥΤΑ θα είναι πλήρως γεμάτος. Αντιδράσαμε και καλέσαμε τον ΦΟΣΔΑ να αντιμετωπίσει το θέμα» ήταν μέσες άκρες η απάντησή του.
Ό δήμος εξέπεμψε σήμα S.O.S. και στην πρόσκλησή του ανταποκρίθηκε ο γενικός γραμματέας του ΦΟΣΔΑ ο Στάθης Λαφαζανίδης. Οργανώθηκε τότε μια σύσκεψη στη ΒΙΠΕ Κιλκίς και το αίτημα του Κιλκίς διατυπώθηκε με τον σαφέστερο τρόπο: Δημοπρατήσετε την κατασκευή ενός ακόμα « κυττάρου»  στον ΧΥΤΑ Κιλκίς αλλιώς  κλείνουμε.
Ο ΦΟΣΔΑ υποσχέθηκε πως θα κινήσει τις διαδικασίες, οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, ακόμα κι αν ξεκινούσαν εκείνη την ημέρα θέλουν δυο χρόνια να ωριμάσουν  τεχνικά.
Το κόστος κατασκευής ενός κυττάρου είναι …αστείο για το οικονομικό μέγεθος του ΦΟΣΔΑ. Μόλις 200.000 ευρώ. Και στον ΦΑΣΔΑ αυτή την εποχή έχουν ρευστότητα κοντά 11 εκατ. ευρώ! Χρήματα υπάρχουν, μυαλό και οργάνωση δεν υπάρχει. Κι ακόμα δεν ξεκίνησε καμιά προεργασία για να σχηματιστεί ο φάκελος κατασκευής του νέου κυττάρου.
Στο αγωνιώδες ερώτημα: τι θα κάνουμε όταν κλείσει ο δικός μας ΧΥΤΑ η απάντηση του ΦΟΣΔΑ είναι μονόδρομος: Θα τα ρίχνετε στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. Μια λύση που σημαίνει δυσθεώρητη οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο Κιλκίς αφού το κόστος μεταφοράς και εναπόθεσης είναι πολλαπλάσιο.
Οίκοθεν νοείται ότι ανάλογη θα είναι η μοίρα και του Δήμου Παιονίας αν δεν επιλεγεί για εκείνον η λύση του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών.
Τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη επρόκειτο να συνεδριάσει η διοίκηση του ΦΟΣΔΑ. Σύμφωνα με δήλωσή του αντιδημάρχου Αντώνη Μανουσαρίδη  στη συνεδρίαση αυτή θα υπέβαλε την παραίτησή του από το δ.σ. του ΦΟΣΔΑ διαμαρτυρόμενος για την αδράνεια που επιδεικνύει σε ένα τόσο ζωτικό θέμα για το Δήμο Κιλκίς.
Τα ερωτήματα που προκύπτει είμαι προφανές:
Γιατί έπρεπε να περάσει τόσος καιρός για να αντιδράσει ο δήμος; Γνωστού όντος πως για την τεχνική ωρίμανση κατασκευής νέου κυττάρου απαιτούνται δυο χρόνια, γιατί η αντίδραση δεν εκδηλώθηκε νωρίτερα ώστε να τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους και να μην υπάρξει κενό στη απόθεση των απορριμμάτων;

Λεπτομέρεια: Ενώ η λύση της Μαυροράχης μόνο επιθυμητή δεν είναι για το δήμο Κιλκίς εκδηλώθηκαν και οι γνωστές παρενέργειες: Περιβαλλοντικός Σύλλογος της περιοχής του ν.  Σερρών εξέφρασε με ανακοίνωσή του την ριζική αντίθεσή του για την επιβάρυνση του εκεί ΧΥΤΑ με τη σχεδιαζόμενη απόθεση των σκουπιδιών του Κιλκίς.
Εμ κερατάδες,  εμ δαρμένοι, που λέει κι ο θυμόσοφος λαός μας.
Και το εξάμηνο εκπνέει σε λιγότερους από τέσσερις μήνες.