Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021, 3:43:34 μμ
etpa
Σάββατο, 06 Μαϊος 2017 20:56

Προετοιμασία - συντονισμός υπηρεσιών για πρόληψη δασικών πυρκαγιών στο νομό Κιλκίς

Συντάκτης:

Η τακτική ετήσια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) με θέμα την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου στην αίθουσα συσκέψεων «Περικλής Κολότσιος» της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.


Στη συνεδρίαση, που προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Βεργίδης, ήταν παρόντες ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χαράλαμπος Στεργιάδης και η εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Ελισάβετ Τσιβούλα. Επίσης, έλαβαν μέρος οι σχετιζόμενοι με το θέμα υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων με την Πολιτική Προστασία φορέων του νομού (Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., Δασαρχεία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Δήμος Κιλκίς και Παιονίας, Εθελοντικές Ομάδες κτλ.).
Κατά τη σύσκεψη έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων, καθώς και αξιολόγηση της εμπειρίας των προηγούμενων ετών, ώστε η προετοιμασία να είναι έγκαιρη και ουσιαστική προς αποφυγή κινδύνων για την ασφάλεια και την περιουσία των πολιτών όλου του νομού.
Πραγματοποιήθηκε εκ νέου καταγραφή των μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουν οι φορείς και παράλληλα κατανεμήθηκαν οι αρμοδιότητες και δόθηκαν οι οδηγίες για άμεση δράση σε όλες τις φάσεις της δραστηριότητας Πολιτικής Προστασίας :Πρόληψη- Επέμβαση- Αποκατάσταση σε περίπτωση πιθανού κινδύνου από δασικές πυρκαγιές. Αποφασίσθηκε, παράλληλα, κοινή δράση ενημέρωσης των πολιτών του νομού από την Περιφερειακή Ενότητα και τους δήμους για τους κινδύνους πρόκλησης φωτιάς κατά την εκτέλεση π.χ. γεωργικών εργασιών στην ύπαιθρο, όπως και για ενέργειες αυτοπροστασίας μετά την εκδήλωση εκτενών δασικών πυρκαγιών.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στον τομέα της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα πρόληψης, άμεσης ειδοποίησης της Πυροσβεστικής σε περίπτωση φωτιάς και βεβαίως στην αποτροπή των αγροτών από την πάντα επικίνδυνη καύση σιτοκαλαμιών.