Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020, 10:39:17 πμ
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 14:20

Πρώτα πανελλαδικά σε χρηματοδότηση από το ‘’Αν. Τρίτσης’’ τα εμβληματικά έργα της ΔΕΥΑ Κιλκίς

Συντάκτης:

Υπογράφηκε πριν από λίγη ώρα  από τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, η ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» της πράξης «Εμβληματικά Έργα Ύδρευσης ΔΕΥΑ Κιλκίς», παρουσία του Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη και του Υφυπουργού και Βουλευτή Ν. Κιλκίς Γιώργου Γεωργαντά.

 

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 24.862.500€, είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει υλοποιηθεί ποτέ στο Νομό σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο έργο που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Όπως αποκαλύψαμε στην ΠΡΩΙΝΗ από την περασμένη Παρασκευή το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση 57 αντλιοστασίων του δικτύου ύδρευσης και την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου (από αμιαντοσωλήνες) σε 36 οικισμούς του δήμου.

Ειδικότερα

Παρεμβάσεις στα δίκτυα ύδρευσης συνολικού μήκους 302,418 χλμ προγραμματίζονται σε:

Δ.Ε. ΚΙΛΚΙΣ: Κιλκίς, Αργυρούπολη, Κρηστώνη, Χωρύγι, Σταυροχώρι, Βαπτιστής

Δ.Ε. ΓΑΛΛΙΚΟΥ:  Καμπάνης, Ν.Σάντα, Γαλλικός, Μάνδρες,Πεδινό,

Δ.Ε. ΔΟΪΡΑΝΗΣ :Άγιος Χαράλαμπος, Αμάραντα, Κορυφή

Δ.Ε. ΚΡΟΥΣΣΙΩΝ: Τέρπυλλος, Κεντρικό Βάθη, Επτάλοφος, Ευκαρπία, Ίσωμα, Αντιγόνεια, Άγιος Μάρκος, Μελισσουργείο, Άνω Θεοδωράκια , Κάτω Θεοδωράκια , Γερακαριό.

Δ.Ε. ΜΟΥΡΙΩΝ: Μυριόφυτο, Ν.Μυριόφυτο

Δ.Ε. ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗΣ: Μικρόκαμπος, Μαυρονέρι, Π. Αγιονέρι, Ν. Γυναικόκαστρο,

Δ.Ε. ΧΕΡΣΟΥ: Ηλιόλουστο, Κορομηλιά, Πλαγιά, Μ.Στέρνα

Οι υφιστάμενοι αγωγοί ύδρευσης κατασκευασμένοι από αμίαντο τσιμεντοσωλήνες στη δεκαετία του 1960, θα αντικατασταθούν με αγωγούς από πολυαιθυλένιο τρίτης γενιάς, ονομαστικής πίεσης 10bar, διαφόρων ονομαστικών διαμέτρων.

Η επιτυχημένη ένταξη του Δήμου Κιλκίς στις χρηματοδοτικές πρόνοιες του ‘’Αντώνης Τρίτσης’’, με προεξέχουσα την τεχνογνωσία της ΔΕΥΑΚ, αφορά ένα έργο ποιότητας ζωής, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών όπως και με τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης. Εκτός από την αντικατάσταση των δικτύων, θα αναβαθμιστούν τα αντλιοστάσια των γεωτρήσεων όλων των παραπάνω οικισμών ως προς τους ηλεκτρικούς πίνακες, τις υδραυλικές τους εγκαταστάσεις και τους υπάρχοντες οικίσκους. Ειδικότερα θα αναβαθμιστούν συνολικά 57 αντλιοστάσια στα οποία δε θα χρειάζεται καμία επέμβαση για τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Η πρόταση των εμβληματικών έργων της ΔΕΥΑΚ περιλαμβάνει και έξι άλλα υποέργα με πιο σημαντικά  την προμήθεια και τοποθέτηση 10.350 ψηφιακών υδρομέτρων στην πόλη του Κιλκίς και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων με σκοπό τη μείωση του κόστους της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Γεωργαντάς

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, με την ένταξη του έργου αυτού, «αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει κοινό όραμα και συνεργασία ανάμεσα στους θεσμικούς παράγοντες ενός Νομού, τα πάντα είναι εφικτά».

Ο Υφυπουργός επαίνεσε την ετοιμότητα της  ΔΕΥΑΚ όσον αφορά στη σύνταξη της σχετικής μελέτης, ενώ αναφέρθηκε στην συντονισμένη προσπάθεια η οποία καταβλήθηκε μαζί με το Δήμαρχο Κιλκίς, προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο Υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε ότι «συνεχίζουμε, με βάση το θεσμικό ρόλο του καθενός, τη στενή συνεργασία με όλους τους παράγοντες του Νομού, με μοναδικό στόχο την ενίσχυση των υποδομών του και την καλύτερη ποιότητα ζωής των Κιλκισιωτών. Η ώρα το Κιλκίς να αποκτήσει όσα δικαιούται, έχει έρθει» ενώ ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο για τη συνεργασία και τη συναντίληψη, δηλώνοντας «ευγνώμων, που με τη συνέπεια και υποστήριξη του, βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής των Κιλκισιωτών.».

 

Κυριακίδης

Ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης  επισημαίνει σε δήλωσή του:

‘’Η Δημοτική Αρχή, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ και η επιστημονική και τεχνική ομάδα της υπηρεσίας συνεργάζονται παραγωγικά για να πάει το Κιλκίς Μπροστά. Ο Δήμος Κιλκίς καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις χρηματοδοτικές εισροές, με ένα ασύλληπτα μεγάλο προϋπολογισμό, έχοντας συμμετάσχει και αξιολογηθεί θετικά  στην πρώτη πρόσκληση του προγράμματος ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ και αυτή η επιτυχία οφείλεται στη συλλογική εργασία, στο πνεύμα ομοθυμίας και στην άρτια πρόταση που κατέθεσε η ΔΕΥΑΚ  προσθέτοντας στο ενεργητικό της μία ακόμη διάκριση εμπειρίας και υψηλής τεχνογνωσίας. Είμαι ευτυχής που ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε αποδεκτή την πρόταση του Κιλκίς και στάθηκε απόλυτα συνεπής στις δεσμεύσεις του, κατά την τιμητική επίσκεψή του στο Κιλκίς τον περασμένο Ιούνιο, για την συμπερίληψη όσων έργων χρειαστούν στο Δήμο μας  για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Η Δημοτική Αρχή θα αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται και θα συμμετάσχει και στις άλλες προσκλήσεις του ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ με ώριμα έργα που έχουν μελετητική ετοιμότητα. Ο Δήμος Κιλκίς έχει ανάγκη από τέτοια έργα υποδομής που ξαναγεννούν την ελπίδα και δίνουν ζωντάνια στην περιοχή μας. Το πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ είναι η δύναμη που  δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών στην Αυτοδιοίκηση για να ξαναδημιουργήσει βάσεις ανάπτυξης στην Περιφέρεια, σε κάθε Δήμο. Ξεχωριστές ευχαριστίες θα ήθελα, να απευθύνω, τέλος, στον συντοπίτη μας, Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά  για την καθοριστική συμβολή του με κάθε πρόσφορο τρόπο σε κάθε προσπάθεια που ταυτίζεται με την ανάπτυξη του τόπου μας’’.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα που παρουσίασε η πρόταση του Δήμου Κιλκίς και τόνισε ότι η υψηλή χρηματοδότηση της θα αξιοποιηθεί για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.