Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020, 1:44:06 μμ
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 19:57

Σε ισχύ η παράλληλη λαϊκή αγορά στο Κιλκίς

Συντάκτης:

Με απόφαση του Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη θα λειτουργήσει παράλληλη λαϊκή αγορά στην πόλη του Κιλκίς από το Σάββατο 17 Οκτωβρίου  και μέχρι την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου.

 

Η παράλληλη υπαίθρια λαϊκή αγορά καταλαμβάνει χωροταξικά:

- τμήμα της οδού Ν. Παναγιώτου από τη διασταύρωσή της με την οδό Θεσσαλονίκης έως τη διασταύρωσή της με την οδό Τσιρογιάννη,

- τμήμα της οδού Παπαθεοφίλου από τη διασταύρωσή της με την οδό Επτανήσου έως τη διασταύρωσή της με την οδό Ταμπάκη,

- τμήμα της οδού Γ. Καπέτα από τη διασταύρωσή της με την οδό Επτανήσου έως τη διασταύρωσή της με την οδό Ταμπάκη και

- τμήμα της οδού Ταμπάκη από τη διασταύρωσή της με την οδό Παπαθεοφίλου έως και τη διασταύρωσή της με την οδό Γ. Καπέτα.

Η δυνατότητα ανάπτυξης παράλληλης λαϊκής αγοράς προβλέπεται σε νεότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 64450/2020 (ΦΕΚ 4484/τ.Β΄/11-10-2020) με βάση την ένταξη του Δήμου Κιλκίς στο δεύτερο επίπεδο των προληπτικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με την  παραπάνω ΚΥΑ, επιτρέπεται η συμμετοχή των πωλητών σε ποσοστό 50% και η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους (πωλητές,καταναλωτές και κοινό). Η απόσταση ασφαλείας είναι το ενάμισυ μέτρο μεταξύ των ατόμων ενώ συνιστάται προσοχή ώστε να μην δημιουργούνται εστίες συγχρωτισμού με σχηματισμό ουράς άνω των πέντε ατόμων.

 Οι θέσεις που καταλαμβάνουν οι επαγγελματίες και παραγωγοί εθιμοτυπικά δεν ισχύουν και υποχρεούνται να μετακινηθούν όλοι οι συμμετέχοντες, ώστε να προκύψει η συγκεκριμένη απόσταση.

Οι συμμετέχοντες στις λαϊκές αγορές, υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να προτρέπουν τους πελάτες να μην αγγίζουν τα προϊόντα και όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο να τους προμηθεύουν με αντισηπτικό υγρό ή και γάντια μιας χρήσης.

Μετά το πέρας της λαϊκής αγοράς, όλοι οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να απομακρύνουν όλα τα απορρίμματα τους και να παραδώσουν το χώρο που χρησιμοποίησαν απόλυτα καθαρό από απορρίμματα και υπολείμματα προϊόντων.

Υπεύθυνοι για την τήρηση των έκτακτων μέτρων είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Π.Ε. Κιλκίς, η Ελληνική Αστυνομία και ο Δήμος Κιλκίς.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση μη συμμόρφωσης στα έκτακτα μέτρα, θα γίνεται απομάκρυνση του επαγγελματία ή του παραγωγού άμεσα.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το αρμόδιο Τμήμα του Δήμου Κιλκίς στα τηλέφωνα 23413 52251 και 23413 52230.   

Στις λαϊκές αγορές της πόλης του Κιλκίς  συμμετέχουν συνολικά 240 παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές που έχουν ανανεώσει τις άδειές τους.