Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 5:33:27 μμ
Κυριακή, 09 Απριλίου 2017 21:29

Σισμανίδης: «Καιρός να ξαναγαπήσουμε την πόλη μας»

Άρθρο του Δημάρχου Κιλκίς Δημ. Σισμανίδη στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

 

Όταν μιλάμε συνήθως για αστικό τοπίο, στη νεοελληνική πραγματικότητα, η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό μας είναι κακοπαθημένα κτήρια, απέραντο γκρίζο, έντονη κυκλοφοριακή κίνηση, ηχορύπανση, κακοφωτισμένοι δρόμοι. Με δύο λόγια, υποβάθμιση του αστικού χώρου με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.


Η πόλη του Κιλκίς, στη βασική υποδομή του παραδοσιακού της εμπορικού κέντρου, δεν έχει σημαντικές αποκλίσεις από την παραπάνω περιγραφή. Όλοι κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει ότι το ιστορικό κέντρο, με επίκεντρο την κεντρική οδό της 21ης Ιουνίου, πρέπει να αλλάξει επί τα βελτίω για να αποδοθεί στους δημότες με μια νέα καλαίσθητη μορφή που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες, να προσελκύει το ενδιαφέρον τους και να είναι συμβατή με την καθημερινότητά τους.
Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Κιλκίς ως ιδέα, ως σχεδιασμός και ως έργο, δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να ξαναγαπήσουμε την πόλη μας, να την κάνουμε πιο φιλική, πιο όμορφη στα μάτια των δημοτών και των επισκεπτών μας.
Η βασική ιδέα της μελέτης που εκπονεί ο Δήμος Κιλκίς περιλαμβάνει πλήρη αλλαγή των υφιστάμενων πεζοδρομίων από τη συμβολή των οδών 21ης Ιουνίου και Σόλωνος και 25ης Μαρτίου μέχρι τη συμβολή των οδών 21ης Ιουνίου και Τσιρογιάννη.
Οι τεχνικές εργασίες αφορούν την υπογειοποίηση των δικτύων Δ.Ε.Η. και Ο.Τ.Ε., την αλλαγή υλικών πλακόστρωσης των υφιστάμενων πεζοδρομίων με σκοπό τον καλύτερη όψη τους. Με την ανάπλαση των πεζοδρομίων θα μειωθεί το οδόστρωμα αλλά θα δοθεί νέο ωφέλιμο πλάτος 6,20μ. στο μήκος του τμήματος από φανάρι σε φανάρι (από Σόλωνος/25ης Μαρτίου μέχρι Βενιζέλου/Γ.Καπέτα). Παράλληλα προβλέπεται αύξηση του πλάτους των πεζοδρομίων, έτσι ώστε να κατασκευαστεί λωρίδα πλάτους 1,00μ εκατέρωθεν για ενδεχόμενη χρήση της ως ποδηλατόδρομου και λωρίδα πρασίνου πλάτους 1,00μ. περίπου εκατέρωθεν, με τη φύτευση- τοποθέτηση κατάλληλων τύπων δέντρων για τη σύσταση δεντροστοιχίας και τη φύτευση θάμνων για τη δημιουργία παρτεριών. Στο τμήμα της 21ης Ιουνίου από Βενιζέλου/Γ.Καπέτα έως Τσιρογιάννη, θα αλλάξουν τα υλικά επίστρωσης και θα τοποθετηθούν καινούριοι ιστοί φωτισμού. Το κόστος των εργασιών προϋπολογίζεται σε 1,9 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από δημοτικούς πόρους του Δήμου Κιλκίς.
Με τις παραπάνω προτεινόμενες παρεμβάσεις εκτιμούμε ότι μπαίνουν οι βάσεις για την ανάπτυξη ενός εκσυγχρονισμένου εμπορικού κέντρου στην καρδιά της πόλης, με τάξη, οργάνωση, καλαίσθητα έργα που εναρμονίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο, βελτιώνουν την όψη της κεντρικής οδού και προσδίδουν μια ποιοτική ταυτότητα στην αστική φυσιογνωμία του Κιλκίς. Με την ολοκλήρωση της αναθεωρημένης μελέτης μέσα στον Ιούνιο, το σχέδιο της ανάπλασης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους δημότες μας και με τους εκπροσώπους φορέων, ώστε με τη συμφωνία όλων να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση και υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου που έχει ανάγκη η πόλη μας.
Η ανάπλαση υπηρετεί την αισθητική, κατά βάση όμως δίνει το κίνητρο στους δημότες να αποκτήσουν ξανά μια λειτουργική και ανθρώπινη επαφή με το ιστορικό κέντρο της πόλης του Κιλκίς.
Δημήτρης Σισμανίδης
Δήμαρχος Κιλκίς