Στην τοποθέτησή της ανέφερε τα εξής:
Με αφορμή τις συνεχείς έντονες διαμαρτυρίες συνδημοτών μας- τόσο κατοίκων και διαμενόντων στην Δημοτική Κοινότητα Πολυκάστρου όσο και κατοίκων εκ των πέριξ του Πολυκάστρου περιοχών του Δήμου Παιονίας, σας καταθέτω το μείζον θέμα και πρόβλημα του Πολυκάστρου, της διέλευσης μεγατόνων φορτηγών από τον κεντρικό δρόμο του Πολυκάστρου- Μ. Αλεξάνδρου και των προεκτάσεων του.
Γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι την επικινδυνότητα αυτού. Το προτάσσω καθ’ όσον είναι πρωταρχικό το θέμα και αφορά ζωές, ανθρώπους, αυτοκίνητα, ποδηλάτες, επαγγελματίες, κλπ.
Η κατάσταση όσο πάει και γίνεται χειρότερη.
Γνωρίζω τι θα μου απαντήσετε κ. Δήμαρχε: Ότι δεν έχετε αρμοδιότητα επί της οδού καθ’ όσον τυγχάνει να είναι χαρακτηρισμένη παλαιά Εθνική οδός και όχι Δημοτική οδός και ότι τα εν λόγω οχήματα μεγατόνων κατέχουν ειδική άδεια παρά μεγάλης εμπορικής τεχνικής εταιρίας της περιοχής μας για την πραγματοποίηση αυτής της διέλευσης.
Συμφωνούμε μαζί σας ότι ο δρόμος είναι η παλαιά Εθνική οδός, συμφωνούμε επίσης ότι τα εν λόγω φορτηγά είναι ή πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ειδική άδεια.
Εξόφθαλμη απόρροια ότι η οικονομική ζωή του Πολυκάστρου παρακωλύεται, η άσφαλτος καταστρέφεται, τυρφετός σκόνης καλύπτει σπίτια και καταστήματα επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, η έκδηλη αναστάτωση των κατοίκων μεγαλώνει, ακόμη και για την υγεία του.
Όμως τίποτε από τα παραπάνω φυσικά δεν αντισταθμίζουν το αγαθό της ζωής , αλλά και οποιαδήποτε άλλη βλάβη σε άνθρωπο ή περιουσία.
Κύριε Δήμαρχε, όπως προείπα δέχομαι τα παραπάνω πιθανά επιχειρήματα σας, αλλά δεν δέχομαι την ανυπαρξία εκ μέρους σας ή την σε μέγιστο βαθμό υποτονική σας ενασχόληση με το θέμα, έστω και σε ανώτερα διοικητικά κλιμάκια της Περιφέρειας και των Αρμόδιων Υπουργείων προκειμένου να αλλάξει αυτό το καθεστώς της διελεύσεως φορτηγών μέσα από τον πολυσύχναστο από ανθρώπους - ενήλικες και παιδιά- και από πλήθος παντός είδους οχημάτων εμπορικό δρόμο του Πολυκάστρου.
Δεν καταλαβαίνω και δεν γνωρίζω εάν κάνατε κάποια ενέργεια, δεν καταλαβαίνω και δεν γνωρίζω αν κάνατε κάποια πρόταση, εάν κρούσατε τον κώδωνα του κινδύνου, εάν δεν βρεθεί κάποια λύση!!
Κάποια διερευνητική κίνηση προς την Αστυνομία, προς την Τροχαία, προς την Περιφέρεια, προ το Υπουργείο…..
Το να οχυρωνόμαστε και να επαναπαυόμαστε πίσω από τυπικούς χαρακτηρισμούς και έγγραφα δεν είναι λύση!!
Ειδική δεν είμαι, ούτε γνώστης ούτε φυσικά το αρμόδιο πρόσωπο για να προτείνω λύσεις ή να ασκώ πιέσεις στην οποιαδήποτε ανώτερη εξουσία!.
Όμως θα μπορούσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την δεδομένη στενότητα του συγκεκριμένου δρόμου και του παρκαρίσματος ή διπλοπαρκαρίσματος οχημάτων επ’ αυτού, παραβίασης των διαγραμμίσεων των διαβάσεων των πεζών, κυρίως από τα βαρέα οχήματα κλπ, να προτείνω ότι θα μπορούσαμε ως Δήμος , ως Δημοτική Αρχή, εννοώ το ελάχιστο που θα ζητούσαμε, η διέλευση αυτών των βαρέων οχημάτων να γίνεται, όχι σε ώρες αιχμής, πρωινές ή απογευματινές, αλλά σε ουδέτερες ώρες ή από παρακαμπτηρίους όπως πολύ καλά γνωρίζουν σχετικά οι αρμόδιοι συγκοινωνιολόγοι, ή όπως άκουσα πρόσφατα για άλλους Δήμους, που ζητήθηκε να υπάρχει διέλευση φορτηγών από ώρα 9 μμ έως 9 πμ, αλλάζοντας και τις ώρες τροφοδοσίας. Και πάντως θα μπορούσαμε επιπροσθέτως να ζητήσουμε ως Δήμος να ελέγχεται ο εν λόγω δρόμος και από αρμόδια όργανα Τροχαίας πιο συχνά και αποτελεσματικά. Κατά πληροφορίες μας το πρόβλημα όσο πάει και θα επιτείνεται, κυρίως κατά το θέρος.
Να σκεφθούμε και την άλλη παράμετρο, ότι ενδεχομένως κάποια φορτηγά εξ αυτών να μην είναι εφοδιασμένα με τις ειδικές άδειες. Αυτονόητο ότι και το παραπάνω έχει σχέση με την τροχαία και δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω συγκεκριμένα.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ Όμως το παραπάνω θέμα με προκαλεί και ενδιαφέρομαι από το πρώτο ακόμη Δημοτικό Συμβούλιο της θητείας μου, να το συνδέσω σοβαρά και με το άλλο θέμα- το παλαιότερο αίτημα της Αντιπολίτευσης Δήμου Παιονίας, να ξεκινήσουν οι προσπάθειες και να εκκινήσετε το θέμα κατασκευής του περιφερειακού δρόμου «Ανατολικής παράκαμψης Πολυκάστρου» ή όπως αλλιώς το ονομάζουμε, πολύ απλά, όχι μόνο να γίνει η κατασκευή των οικείων κόμβων, αλλά και η δημιουργία μελέτης και χρηματοδότησης και κατασκευής περιφερειακού δρόμου Πολυκάστρου- Πευκοδάσους, ένας δρόμος που θα αποσυμφορήσει αποτελεσματικά το Πολύκαστρο και την εν γένει περιοχή με την κατεύθυνση αυτοκινήτων προς τα σύνορα-Σκόπια, κλπ.
Δεν μιλάω για κόμβους, αλλά και κατασκευή δρόμου.
Διευκρινίζω ότι σε παλαιότερη απάντησή σας σύμφωνα με το ΑΠ 23705/28-12-2023 έγγραφο διά του οποίου μου απαντούσατε για την κατασκευή κόμβου και όχι της περιφερειακής οδού, όπως σας ζητούσα , το εν λόγω έγγραφο απέστειλα τότε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Σημειωτέον ότι για την κατασκευή κόμβου υπάρχει παλαιά μελέτη, την οποία θα μπορούσαμε να επικαιροποιήσουμε σήμερα.
Η χρηματοδότηση του έργου συνολικά (μελέτη- κατασκευή) της όποιας περιφερειακής οδού, δέον να υπαχθεί στις χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου προς τον Δήμο μας ή και από οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και εν κατακλείδι να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες και ενέργειες ένταξης και κατασκευής τους.
Αυτό το θέμα καλούμαστε να προτεραιοποιήσουμε θετικά και στο Δημοτικό μας Συμβούλιο γιατί πρόκειται για ένα έργο πνοής, έργο οραματικό, αναπτυξιακό και ΈΝΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.
ΚΑΘΑΡΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ.
Σοφία Ιορδανίδου
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ



