Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 5:10:07 μμ
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 23:10

Στα συμμαχικά μνημεία πεσόντων αποστολή του Δήμου Θεσσαλονίκης

Την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς επισκέφθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου  κλιμάκιο του Δήμου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Σπύρο Πέγκα. Στην αποστολή συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες από το Tμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες.


Σκοπός της παρουσίας του κλιμακίου ήταν η επίσκεψη–ξενάγηση στα Συμμαχικά μνημεία πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του Νομού Κιλκίς. Την αποστολή σε όλες τις επισκέψεις συνόδευσε η υπάλληλος της Π.Ε Κιλκίς αρμόδια για την Τουριστική Προβολή κ. Μαριάννα Σκουλαρικά, η οποία είναι και υπεύθυνη για το εν εξελίξει πρόγραμμα «Καταγραφή και Προβολή Πολεμικών Μουσείων, Πεδίων Μαχών και Μνημείων» που βρίσκονται στον Νομό Κιλκίς και είναι επισκέψιμα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Π.Ε. Κιλκίς από το προηγούμενο έτος.
Η αποστολή του Δήμου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τις επισκέψεις στα Συμμαχικά Μνημεία από τα Συμμαχικά Κοιμητήρια της Κρηστώνης. Ακολούθησε επίσκεψη στην Επιτύμβια Στήλη, που βρίσκεται τοποθετημένη παραπλεύρως του Δημαρχείου Κιλκίς και στη συνέχεια επίσκεψη στο Συμμαχικό Μνημείο της Δοϊράνης. Την ξενάγηση και την ιστορική αναφορά στα γεγονότα που συνδέονται με τα μνημεία πραγματοποίησε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
κ. Βλάσης Βλασίδης.
Δόθηκε αρκετή έμφαση στο μνημείο της Δοϊράνης, λόγω του μεγάλου όγκου των μνημειακών στοιχείων αλλά και λόγω της βαρύτητας, ιστορικής κυρίως, των πολεμικών γεγονότων, με τα οποία σχετίζεται το εξαιρετικό μνημείο, με την άριστη συντήρηση και την μαγευτική θέα προς τη λίμνη Δοϊράνη.
Η επόμενη σημαντική στάση και ξενάγηση της αποστολής ήταν φυσικά το μεγάλο Διασυμμαχικό Μνημείο του Πολυκάστρου (Καρασούλι). Στη συνέχεια η αποστολή επισκέφθηκε ιστορικά σημεία σε Πευκόδασος και Μικρόδασος, όπου υπάρχουν υπολείμματα κτισμάτων της εποχής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως για παράδειγμα παλαιές εκκλησίες, που την εποχή εκείνη χρησίμευσαν ως υγειονομικά-νοσηλευτικά καταλύματα.