Κυριακή, 26 Μαΐου 2024, 12:22:26 πμ
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 23:07

Στη Μόρια βρήκαν τη διαδικασία για αποζημιώσεις

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση μέχρι τώρα αναζητούσε τον τρόπο να αποζημιώσει τους κατοίκους της Ειδομένης και της Νέας Καβάλας που υπέστησαν καταστροφές είτε στα νοικοκυριά είτε στις καλλιέργειές τους από την παρουσία χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών στις περιοχές τους. «Ψάχνουμε τρόπο να σας αποζημιώσουμε» ήταν η μόνιμη επωδός των υπουργών κάθε φορά που ο Δήμαρχος Χρήστος Γκουντενούδης υπενθύμιζε την υποχρέωση της Πολιτείας για ένα ποσόν που ξεπερνά κατά τι τις 200.000 συνολικά για τους δυο οικισμούς.
Τελικά ο τρόπος βρέθηκε και μάλιστα εγκρίθηκε και ποσόν 170.000 ευρώ ως αποζημίωση θιγέντων κατοίκων, αλλά της περιοχής Μόριας του ν. Λέσβου!


Η κοινοποίηση της εν λόγω απόφασης βρήκε τον Δήμαρχο Παιονίας Χρ. Γκουντενούδη στην Αθήνα και σε συναντήσεις του με τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και αναπληρωτή Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα έθεσε πιεστικά εκ νέου το από ετών διατυπωθέν αίτημα του Δήμου Παιονίας.
Έτσι αναζητείται τρόπος είτε να γίνει δεκτό ως έχει και με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε το αίτημα του δήμου είτε – στην χειρότερη περίπτωση- να υιοθετηθεί η διαδικασία της Μόριας που προβλέπει σύσταση από το Δήμο Επιτροπής, καταγραφή και αποτίμηση – εξατομίκευση της  ζημιάς και το τελικό πόρισμα της επιτροπής να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Γκουντενούδης εκτιμά ότι  είναι θέμα λίγου χρόνου και μόνον η έγκριση της πίστωσης των 207.000 ευρώ για την αποζημίωση των δημοτών της Παιονίας.
Οίκοθεν νοείται ότι ανάλογη διαδικασία οφείλει να τηρήσει και ο Δήμος Κιλκίς για τις ζημιές που υπέστησαν (υπολογίστηκαν σε περίπου 40.000) κάτοικοι του Χέρσου.