Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021, 1:37:03 πμ
etpa
Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 22:30

Στον "αέρα” οι συμβασιούχοι του δήμου Κιλκίς Δημοπρατούνται πέντε μεγάλα έργα 1,8 εκ. ευρώ

Συντάκτης:

Με βαρείς χαρακτηρισμούς ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημ. Σισμανίδης σχολίασε την απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική, χωρίς τη συναίνεση των δημοτικών συμβουλίων,   ανανέωση των συμβάσεων διμηνιτών και οχταμηνιτών υπαλλήλων των οποίων λήγουν οι συμβάσεις.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει κομματικό στρατό και με το σύστημα «αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν» μας υποχρεώνει να ανανεώσουμε τις συμβάσεις» δήλωσε στη συνεδρίαση του σώματος το απόγευμα της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου .
Στο Δήμο Κιλκίς η απόφαση αφορά σε 53 υπαλλήλους καθαριότητας και σύμφωνα με υπολογισμούς του κ. Δημάρχου θα κοστίσει κοντά στα 2,3 εκατ. ευρώ για μια διετία, όπου ο Δήμος μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες σε αντίστοιχο προσωπικό μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, όπως ελέχθη από τον αντιδήμαρχο Αντώνη Μανουσαρίδη, καθώς επίκειται η πρόσληψη 140 ατόμων από τα εν λόγω προγράμματα.
«Δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θα κάνω» δήλωσε ο κ. Σισμανίδης που γνωστοποίησε ότι εντός των ημερών θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων για ενδελεχή συζήτηση περί του πρακτέου. Πάντως ο κ. Δήμαρχος εξαπέλυσε στη συνεδρίαση της Τετάρτη ευθείες βολές και προς την ηγεσία της ΚΕΔΕ για ηττοπαθή στάση επί του θέματος, συναρτώντας την με ευεργετικές διατάξεις που ενέκρινε η παρούσα κυβέρνηση σε υπερχρεωμένους δήμους  του λεκανοπεδίου κυρίως, επικεφαλής των οποίων είναι δήμαρχοι πολλών τετραετιών,   με ρυθμίσεις εξόφλησης που εκτείνονται χαριστικά σε βάθος 100ετίας και πλέον!  «Επιβραβεύουν τους μπαταξήδες» κατέληξε ο κ. Σισμανίδης.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Δήμαρχος σε προγενέστερες συνεδριάσεις είχε δηλώσει ότι ο ίδιος δεν θα υπογράψει ανανεώσεις συμβάσεων και αναφέρθηκε ακόμα και ενδεχόμενη  παραίτηση διαμαρτυρίας.
Την ανησυχία του για τον χειρισμό του θέματος από τη διοίκηση του δήμου εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Τονικίδης. «Η απόφαση αφορά όλους τους δήμους και δεν επικεντρώνεται μόνο στο Κιλκίς» είπε και δηλώνοντας ότι η παράταξή του πολιτεύεται ως δομική αντιπολίτευση προσφέρθηκε «να δούμε όλοι μαζί πως μπορούμε να βοηθήσουμε».
Ο κ. Ι. Φαχουρίδης πάντα για το ίδιο θέμα, συντάχθηκε με το δίκιο του εργαζόμενου που θέλει να κρατήσει τη δουλειά του και σχολίασε πως οι συμβασιούχοι αυτοί προσλήφθηκαν με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και ανάγκες που καλύπτουν στην καθαριότητα είναι πάγιες και διαρκείς. Ζήτησε επίσης την εγρήγορση του δήμου να αξιοποιήσει προγράμματα αναπλάσεων με έτοιμες μελέτες και ενδεικτικά αναφέρθηκε στην ανάγκη για αξιοποίηση των δίδυμων καπναποθηκών και της παλαιάς Νομαρχίας, παρά το γεγονός ότι και τα δυο κτήρια ανήκουν σε άλλους φορείς (Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και Υπουργείο Δικαιοσύνης).
Ζήτησε επίσης ενημέρωση για την σύνταξη των μελετών πολεοδόμησης στα δυο πρώην στρατόπεδα, Δογάνη και VIης Μεραρχίας, όπου δια ανταλλαγής ο Δήμος προσδοκά έκταση της μεραρχίας.
Η αντιδήμαρχος κ. Ελένη Αναστασιάδου ενημέρωσε επί της πορείας των μελετών και ειδικότερα ζήτησε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση του σώματος για απαγόρευση ταφής στα παλιά κοιμητήρια ώστε να απεμπλακεί και να οριστικοποιηθεί η μελέτη του στρατοπέδου Δογάνη.
Ο κ. Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν παραδοθεί δυο ασθενοφόρα, δωρεά του αγωγού ΤΑΡ, στο νοσοκομείο Κιλκίς και λίαν προσεχώς μια κινητή ιατρική μονάδα στο δήμο Κιλκίς.

Δημοπρατούνται
έργα 1,8  εκατ. ευρώ
Το συμβούλιο αποφάσισε τη δημοπράτηση πέντε έργων συνολικού προϋπολογισμού υπέρ το 1,8 εκατ. ευρώ. Είναι έργα που ουσιαστικά σταμάτησαν μετά την εφαρμογή του νέου νόμου περί έργων και προμηθειών που εγκρίθηκε τον  Αύγουστο του 2016, χωρίς να προβλέπει μεταβατικό χρόνο εφαρμογής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση  στη δημοπράτηση, όπως κατ’ επανάληψη στις τελευταίες συνεδριάσεις κατήγγειλε ο κ. Δήμαρχος. Αναλυτική ενημέρωση επί του θέματος και επί του νέου νόμου έκανε ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Πασχάλης Αποστολίδης.

Τα έργα που δημοπρατούνται είναι:
Ενίσχυση και αναβάθμιση κλειστών γυμναστηρίων (κυρίως αφορά το παλιό του Κιλκίς) με 540.000 ευρώ από δημοτικά έσοδα του δήμου.
Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων δήμου Κιλκίς, πλην Τ.Κ. Δροσάτου με προϋπολογισμό 303..200 ευρώ από δημοτικά έσοδα του δήμου
Κατασκευή, αναβάθμιση, αποκατάσταση οδοποιίας, κρασπέδων  και πλακοστρώσεων  σε οικισμούς των Δ.Ε. Γαλλικού, Πικρολίμνης, Κρουσσών με προϋπολογισμό 473.807 ευρώ από δημοτικά έσοδα.
Κατασκευή και εξωραϊσμός παιδικών χαρών δήμου Κιλκίς, προϋπολογισμού 392.028 ευρώ
Συντήρηση δημοτικών κτηρίων και σχολείων δήμου Κιλκίς με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ.

Ερωτήσεις συμβούλων
Ο κ. Κώστας Ζώτος επέκρινε τη στάση της πλειοψηφίας για την αρνητική γνωμοδότησή της στην περασμένη συνεδρίαση επί της μελέτης που υπέβαλε εταιρεία παραγωγής ενέργειας με βιομάζα στην Τέρπυλλο. Ζήτησε διευκρινίσεις για την ανανέωση αδειών λαϊκών αγορών (τις παρέσχε ο αντιδήμαρχος Πρ. Πεντζερετζής) ενώ για το θέμα των συμβασιούχων παρατήρησε ότι κάθε χρόνο ο δήμος προσλαμβάνει συμβασιούχους για να καλύψει τις ανάγκες καθαριότητας.
Ο κ. Λάζαρος Παζαρτζικλής  ζήτησε την ενεργοποίηση της διοίκησης του δήμου στο εν εξελίξει ΕΣΠΑ. « Σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο που ισχύει μέχρι το 2020, μέσω του ΕΣΠΑ θα διατεθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και είναι λυπηρό ότι το δικό μας μερίδιο και μακάρι να κάνω λάθος είναι οι πιστώσεις που μεταφέρθηκαν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ στους δυο δρόμους, της εισόδου του Κιλκίς και της Νέας Σάντας μέχρι την Άσσηρο, επειδή δεν απορροφήθηκαν. Το ΕΣΠΑ τέθηκε σε διαβούλευση, κατανεμήθηκε εθνικά και περιφερειακά χωρίς ο Δήμος Κιλκίς να διεκδικήσει λόγο και το αναλογούν μερίδιο.  Ζητώ λοιπόν λόγω της κομβικής σημασίας που έχει το πρόγραμμα αυτό για το μέλλον της πόλης και συνολικά του δήμου, να αφιερώσουμε αν όχι μια ειδική συνεδρίαση τουλάχιστον μια συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης όπου η διοίκηση να ενημερώσει το σώμα τι προσδοκά από το ΕΣΠΑ και με την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα έργα που στα όρια του δήμου μας έχουν παγώσει ή παρουσιάζουν μακροχρόνια καθυστέρηση» ανέφερε κι ανέδειξε ένα θέμα  λίγο αργότερα ο κ. Δήμαρχος απαντώντας  υπεραμύνθηκε της πολιτικής του. «Δεν εφησυχάζουμε, προσπαθούμε για το καλύτερο. Το μόνο πρόγραμμα που άνοιξε από την Περιφέρεια είναι της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αλλά ήδη κατανεμήθηκε 95 εκατ. σε δήμους της Θεσσαλονίκης, 15 εκατ. στον «Άγιο Νομό Σερρών» και 7 εκατ. στη Νάουσα» όπως δηκτικά παρατήρησε.
Σε παρατήρηση ότι αυτό συνιστά παθητική στάση ο κ. Σισμανίδης επανήλθε «Από τα υπόλοιπα, αυτά που θα μείνουν μετά τις εκπτώσεις των διαγωνισμών θα κοιτάξουμε να επωφεληθούμε».
Ο κ. Παζαρτζικλής εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του για τα κρούσματα ηπατίτιδας α’ σε πρόσφυγες που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Κιλκίς. Ζήτησε επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση του ιδρύματος και στη συνέχεια ενημέρωση του σώματος για τις ακριβείς διαστάσεις του προβλήματος που αναδεικνύουν με συνεχείς ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι δια του σωματείου τους.
Επί του θέματος ο κ. Δήμαρχος απάντησε ότι τα κρούσματα αφορούν σε πρόσφυγες της Νέας Καβάλας κι όχι του Χέρσου.
Τέλος σε άλλη παρατήρηση του κ. Παζαρτζικλή ότι ο Δήμαρχος προκατέλαβε και υποκατέστησε τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανακοινώνοντας τη Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου ότι θα παραχωρήσει αποκλειστικά στο χάντμπολ του ΓΑΣΚ το υπό ανακαίνιση παλιό κλειστό γυμναστήριο, υπεραμύνθηκε των αρμοδιοτήτων του απαντώντας ότι η παραχώρηση ανήκει το πεδίο των αρμοδιοτήτων του δημάρχου.
Στη συνεδρίαση μίλησαν ακόμη οι σύμβουλοι Ι. Αμανατίδης. Κ. Παπαδάκης και οι αντιδήμαρχοι Ελ. Αναστασιάδου, Θ. Βαφειάδης, Άκης Πιπερίδης, Αντ. Μανουσαρίδης ενώ ύστερα από ανακίνηση – υπόμνηση  εκ μέρους του κ. Τονικίδη  της έντασης που προκλήθηκε στην προηγηθείσα συνεδρίαση από τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του δήμου Γιώργου Γαβριηλίδη , δόθηκαν εκατέρωθεν εξηγήσεις.
Κατά τα λοιπά η ημερήσια διάταξη ολοκληρώθηκε με την έγκριση των υπολοίπων θεμάτων  ρουτίνας της ημερήσιας διάταξης.