Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 2:55:22 πμ
Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022 17:05

Σχολικά τετράδια στην μαθητική κοινότητα από τον Δήμο Κιλκίς για τα 100 χρόνια μνήμης 1922-2022

Με αίσθημα ευθύνης στη νέα γενιά ο Δήμος Κιλκίς δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να ξεφυλλίσουν την ιστορία του τόπου τους και να σταθούν στην προσφυγική του ταυτότητα ακουμπώντας στην τομή του ενός αιώνα από την Μικρασιατική Καταστροφή.

 

Το λυχνάρι που φωτίζει αυτή τη μακρά διαδρομή είναι τα ‘’Σχολικά Τετράδια’’, μία έκδοση που ιχνηλατεί το παρελθόν, με σημεία εστίασης την προγονική καταγωγή και την έλευση πριν και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, προσφυγικών πληθυσμών από τον Πόντο, τη Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία, την Στρώμνιτσα, την Καππαδοκία, στην περιοχή του Δήμου Κιλκίς.

Τις ψηφίδες της εκπαιδευτικής έκδοσης συνθέτουν σπαρακτικές μαρτυρίες για την αναγκαστική φυγή από τα πάτρια εδάφη, βασικές πληροφορίες για τους τόπους προέλευσης των προσφύγων καθώς και δημογραφικά στοιχεία για τις πρώτες προσφυγικές εγκαταστάσεις. Μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες και ιστορικά κείμενα, οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν τις διακεκομμένες γραμμές της εξόδου από τις χαμένες πατρίδες, να μάθουν για τη συμβολή του ιστορικού θωρηκτού ‘’Κιλκίς’’ στην διάσωση χιλιάδων προσφύγων στην φλεγόμενη προκυμαία της Σμύρνης αλλά  και για  τις συνθήκες ζωής των προσφύγων στην περιοχή του Δήμου Κιλκίς.

Η έκδοση συμπληρώνεται από αντιπροσωπευτικά ήθη και έθιμα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, η αναβίωση των οποίων μέχρι τις μέρες μας, συντηρεί τις μνήμες και συμβάλλει στην διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Την έκδοση των Σχολικών Τετραδίων προλογίζει ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ο οποίος αναφερόμενος στις προσφυγικές καταβολές της περιοχής μας και στη ζωή των πρώτων προσφύγων επισημαίνει μεταξύ άλλων... Παρά τη φτώχεια και τις βασανιστικές στερήσεις, οι πρόσφυγες αντιμετώπισαν με θάρρος και αξιοθαύμαστη υπομονή τις δυσκολίες και κατόρθωσαν να σταθούν στα πόδια τους. Έχτισαν νέα σπίτια, ασχολήθηκαν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο και τις επιστήμες. Κρατώντας πάντα αναμμένο το κερί της ορθόδοξης πίστης, διατήρησαν τα έθιμα και τις πολιτιστικές τους παραδόσεις και με τη δημιουργικότητά τους άνθισαν τον τόπο, ύψωσαν στην καρδιά τους τη νέα τους Πατρίδα.

Τα Σχολικά Τετράδια διανέμονται στους μαθητές της Γ’ Δ’ Ε’ ΣΤ΄ τάξης όλων των Δημοτικών Σχολείων και το αμέσως επόμενο διάστημα θα διατεθούν και στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Κιλκίς.