Κυριακή, 9 Μαΐου 2021, 2:22:25 μμ
etpa
Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 14:15

Θ. Τζούρτζος: Προχωράμε με σχέδιο και όχι με ευχολόγια και λαϊκισμό

Συντάκτης:

Με αφορμή το δημοσίευμα των δύο μελών της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην οικονομική επιτροπή του δήμου σχετικά με απαλλαγές τελών σε επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας του covid 19, ενημερώνουμε τους δημότες για τις ενέργειες που έχει κάνει η διοίκηση του δήμου και οι υπηρεσίες του προς το σκοπό αυτό.

 

Από την άνοιξη του 2020 έως και σήμερα ο δήμος Παιονίας προχώρησε σε:

  • Τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων Με την από 29-05-2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μειώθηκαν σύμφωνα με το νόμο  για το 2020  τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων κατά 50%.                                          Για το 2021 με νέα απόφαση υπήρξε επιπλέον μείωση  ώστε η συνολική να φτάσει το 70% για όλους τους οικισμούς άνω των 1000 κατοίκων ( οι οικισμοί κάτω των 1000 κατοίκων δεν επιβαρύνονται με  τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων).
  • Μισθώματα σχολικών κυλικείων Με  την απόφαση του δημοτικού  συμβουλίου   της 29-12-2020  μειώθηκαν κατά 40%   τα ενοίκια τα κυλικεία σε σχολικές μονάδες όπως προέβλεπε για το 2020 -2021 η σχετική ΠΝΠ.
  • Μίσθωση ΚΑΠΗ Με την απόφαση της 26-11-2020 του νομικού προσώπου του δήμου απαλλάχθηκαν οι μισθωτές από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος.
  • Τροφεία παιδικών σταθμών Με την από 11-5-2021 απόφαση του νομικού προσώπου του δήμου έχουν απαλλαγεί από την καταβολή τροφείων οι πληττόμενοι επιχειρηματίες των οποίων η   δραστηριότητα έχει τεθεί αναστολή γι όσο χρονικό διάστημα αυτή διαρκεί.

Σχετικά με το τέλος (0,5%) επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, το οποίο προβλέπεται από νόμο της κεντρικής διοίκησης και υπολογίζεται επί του τζίρου είναι προφανές ότι οι πληττόμενοι με μηδενικό ή μειωμένο τζίρο ελαφρύνονται εξ αυτού χωρίς περαιτέρω ενέργεια.

Παράλληλα με όσα προαναφέρθηκαν ο δήμος Παιονίας εξέδωσε ανακοινώσεις σε όλα τα μέτρα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες ειδοποιούσε ποιές ρυθμίσεις είναι σε ισχύ σύμφωνα με τον ν. 4764/2020 για οφειλές που δημιουργήθηκαν από 15-02-2020 έως σήμερα, λόγω της πανδημίας.  

Σχετικά με την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που ανέστειλαν τις δραστηριότητες τους, την 30-3-2021 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή των υπόχρεων. Οι αιτήσεις θα γίνουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ την οποία μόλις γνωστοποιηθεί θα γίνει γνωστή και στους ενδιαφερομένους.  

Ο δήμος  Παιονίας έμπρακτα στέκεται δίπλα στους δημότες και τους πληττόμενους επαγγελματίες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σύμφωνα με τις δυνατότητες που   παρέχει ο νόμος διότι οι  παρεμβάσεις που γίνονται πρέπει να είναι εκτός από επιθυμητές και νόμιμες.

Τα ευχολόγια και ο λαϊκισμός εξυπηρετούν όσους εξαντλούν την δράση τους στα λόγια. Η διοίκηση γίνεται με σχέδιο, με ουσιαστικές διεκδικήσεις και σύμφωνα με τον νόμο προς όφελος του δημότη.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΖΟΥΡΤΖΟΣ