Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 3:12:30 μμ
Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016 19:49

Τονικίδης: Δεν μπορεί να αποτελεί πολιτική η περαιτέρω ερήμωση των Κρουσίων

Ακραίο λαϊκισμό καταλογίζει στον Δήμαρχο και την δημοτική πλειοψηφία Κιλκίς η παράταξη “Δήμος ΑΞΙΩΝ” του κ. Παύλου Τονικίδη με αφορμή την αρνητική στάση τους στο θέμα της επένδυσης στην περιοχή Τερπύλλου.
Στη σχετική ανακοίνωση της παράταξης αναφέρονται τα εξής:  
«Το δρόμο του άκρατου λαϊκισμού επέλεξε για άλλη μια φορά η διοίκηση του Δήμου Κιλκίς με θύμα της αυτήν την φορά το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου μας.  Ο Δήμαρχος Δημ. Σισμανίδης και η δημοτική του ομάδα αυτοαναγορεύτηκαν σε ειδικούς περιβαλλοντολόγους  υποκαθιστώντας τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και γνωμοδότησαν αρνητικά σε ένα επενδυτικό σχέδιο στα ερημωμένα χωριά των Κρουσίων.


Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κατέστη φανερό και στους πλέον αδαείς ότι η διοίκηση του κ. Δημ. Σισμανίδη είναι ανίκανη να προσφέρει ουσιαστική αρωγή στο αγωνιώδες αίτημα των δημοτών μας και ιδιαίτερα των νέων   για υποβοήθηση των επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Μια επένδυση παραγωγής ενέργειας από καύση βιομάζας (άχυρο, κλαδιά δέντρων) που εντάσσεται σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και προωθείται για την  υποκατάσταση μορφών ενέργειας που επιβαρύνουν περιβαλλοντικά την ατμόσφαιρα, στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς «βαπτίστηκε» ύποπτη επειδή οι επενδυτές, σύμφωνα με τον κ. Σισμανίδη, επέλεξαν τα Κρούσια κι όχι π.χ. τη γειτονική Σιντική του ν. Σερρών για να εγκαταστήσουν τις έξι παραγωγικές τους μονάδες!
Μάλιστα ο κ. Δήμαρχος για να προσδώσει περισσότερη αληθοφάνεια στο «κατασκοπευτικό» του σενάριο της ύποπτης επένδυσης προσέθεσε κι ακόμα ένα στοιχείο: Οι επενδυτές δεν τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του, αλλά αρκέστηκαν, λέμε εμείς, να συζητούν επί ενάμιση χρόνο με τους ίδιους τους δημότες και το Τοπικό Συμβούλιο Τερπύλλου που γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά υπέρ της επένδυσης εδώ και κάμποσους μήνες.
Κι όλα αυτά συνέβαιναν επί ενάμιση χρόνο χωρίς ο κ. Δήμαρχος να γνωρίζει τίποτε, όπως δήλωσε.
Δεν ξέρουμε τι να πρωτοθαυμάσουμε:
Την δεδηλωμένη άγνοια του κ. Δημάρχου για μια επενδυτική πρωτοβουλία που εκδηλώνεται στο φως της ημέρας, με διάλογο με τους δημότες μας, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κρουσσών και να γνωρίζει και να τάσσεται ευθύς εξαρχής υπέρ της επένδυσης, συντασσόμενος με τη συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι την ολότητα των δημοτών;
Ή την αξίωσή του να τον επισκεφθούν στο γραφείο του οι επενδυτές, όταν η δική του υπογραφή δεν τίθεται σε καμιά φάση της επένδυσης;
Είναι θλιβερό ότι με τη στάση της αυτή η δημοτική πλειοψηφία δυναμιτίζει μια επένδυση που και φιλοπεριβαλλοντική είναι (τα άχυρα κάθε χρόνο καίγονται ανεξέλεγκτα, τα κλαδιά των δέντρων αποτελούν το επικίνδυνο υπόστρωμα για την εκδήλωση πυρκαγιών) και δημιουργεί θέσεις εργασίας καθώς η εταιρεία επιδιώκει να συνάψει συμφωνίες με τους αγρότες της περιοχής για παραγωγή φυτών (π.χ. άγρια αγκινάρα) με εξασφαλισμένη απορρόφηση για τις ανάγκες των μονάδων παραγωγής ενέργειας. Και είναι διπλά θλιβερή η εικόνα μιας παράταξης που αποφάσισε να μην ακούσει καν τον επενδυτή να απαντά στα ερωτήματα που έθεσαν οι ίδιοι οι σύμβουλοι και ο κ. Δήμαρχος με το επιχείρημα πως γνωρίζουν ήδη αρκετά.
Η δημοτική μας ομάδα με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες και τον τόπο ψήφισε υπέρ της περιβαλλοντικής μελέτης και υπέρ της επένδυσης με μόνη προϋπόθεση, την αυτονόητη: Την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που περιγράφονται στο επενδυτικό της σχέδιο.
Η επίκληση εκ μέρους της δημοτικής πλειοψηφίας διαφόρων επιχειρημάτων, όπως π.χ. η απουσία ή η αδυναμία των ελεγκτικών οργάνων να επιβλέψουν την ορθή εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων ουσιαστικά σημαίνει την υιοθέτηση μηδενιστικών συνθημάτων, προσφιλών σε ακραίες ομάδες που διακρίνονται για τις αντιθεσμικές τους δράσεις. Και σε κάθε περίπτωση καθίσταται επικίνδυνη για το μέλλον του τόπου μας για έναν πολύ απλό λόγο: Αν λέμε ΟΧΙ σε  μια μέλλουσα επένδυση με το επιχείρημα πως δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, τότε λέμε ΟΧΙ και σε κάθε υφιστάμενη και λειτουργούσα  επιχείρηση για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Στην Ελλάδα της κρίσης, της φυγής των νέων μας στο εξωτερικό για να βρουν εργασία και μέλλον, στα Κρούσια της χρόνιας εγκατάλειψης και της ερήμωσης, δεν μπορεί να αποτελεί όραμα και πολιτική του δήμου Κιλκίς   η περαιτέρω  ερήμωση και η επιστροφή στην εποχή των σπηλαίων.  Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του, λειτουργεί σε βάρος των συμφερόντων και των δημοτών και του τόπου. Και κατά τα έργα του θα κριθεί».