Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, 3:45:25 μμ
Κυριακή, 29 Μαϊος 2022 22:17

Χρέος όλων μας η στήριξη νέων αθλητών

Συνέντευξη του κιλκισιώτη και με πολλές διακρίσεις αθλητή Παύλου Παπαδόπουλου στην Αναστασία Θεοδωρίδου.

 

Σ’ έναν κόσμο που τείνει να καταρρέει, μια σπίθα από την νέα γενιά αθλητών, ο Παύλος Παπαδόπουλος αναζωπυρώνει κάθε ελπίδα για δημιουργία και αναγέννηση στο χώρο του αθλητισμού.
Γεννημένος στην πόλη του Κιλκίς το Μάρτη του 1998 ο νεαρός Παύλος, έχοντας ήδη πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του και συνδυάζοντας το επάγγελμά του ως Αστυνομικός με τον πρωταθλητισμό διεκδικεί επάξια την πρώτη θέση στο βάθρο των 19ων Παγκόσμιων Αγώνων Αστυνομικών Πυροσβεστών στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, στα αγωνίσματα 100μ. και 200μ. στίβου, τον φετινό Ιούλη.
Έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε τον ίδιο για να μας πει περισσότερες λεπτομέρειες.

- Κύριε Παπαδόπουλε στην τόσο σημαντική, μέχρι τώρα πορεία σας στο χώρο του αθλητισμού ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσετε αυτή την πορεία προς την άθληση;
Από μικρή ηλικία ασχολήθηκα με διάφορα αθλήματα. Η πρώτη μου επαφή με τον αθλητισμό ήταν αυτή με το άθλημα του Taekwondo στον ΑΣ Άθλο Κιλκίς, όπου με πρωτοπήγαν οι γονείς μου και έφθασα στη μαύρη ζώνη. Παράλληλα για κάποιο διάστημα ασχολήθηκα με το μπάσκετ. Τελικά περί τα 12 έτη μου μία επιτυχία μου σε σχολικούς αγώνες έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσω τον στίβο στην ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς, περνώντας από διάφορα αγωνίσματα και καταλήγοντας στις ταχύτητες (100μ και 200μ.) με τις οποίες ασχολούμαι μέχρι και σήμερα συμμετέχοντας σε ημερίδες διασυλλογικά και Πανελλήνια Πρωταθλήματα ανοιχτού και κλειστού στίβου. Το 2017 μετά την εισαγωγή μου μέσω Πανελληνίων εξετάσεων στην Ελληνική Αστυνομία είχα τη δυνατότητα να συμμετέχω πλέον και σε εγχώριους και διεθνείς αγώνες Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Τέτοια διοργάνωση αποτελεί και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αστυνομικών και Πυροσβεστών που θα λάβω μέρος τον Ιούλιο στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας φιλοδοξώντας για το καλύτερο.

 

- Ποια ήταν για εσάς η πιο σπουδαία στιγμή- διάκριση όλα αυτά τα χρόνια;
Μεγάλη διάκριση αποτελούν οι πρώτες θέσεις που κατέλαβα στο 3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εργασιακού Αθλητισμού στα 100μ, 200μ και 4Χ100 σκυταλοδρομίας που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2021 στην Αθήνα, σ’ ένα πρωτάθλημα με μεγάλη συμμετοχή αθλητών απ’ όλο τον κόσμο που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εξέλιξη του εργασιακού αθλητισμού στη χώρα μας. Μεγάλη στιγμή επίσης αποτελεί η πρώτη μου συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αστυνομικών Πυροσβεστών στο Τσενγκντού της Κίνας το 2019. Ως μικρότερος ηλικιακά της Ελληνικής αποστολής, συμμετείχα στα 100μ και 200μ. και κατέκτησα την 10η και 6η θέση αντίστοιχα. Ήμουν 1ος και 2ος γρηγορότερος Ευρωπαίος αθλητής στα αγωνίσματα.

 

- Συμφωνείτε με τη φράση: Για να γίνεις πρωταθλητής πάλεψε ένα γύρο ακόμα;
Και δύο μη σας πω! Ο πρωταθλητισμός θέλει αφοσίωση και καθημερινή ενασχόληση. Σωστό προγραμματισμό. Είναι απαραίτητο να ξεκουράζεσαι και να τρέφεσαι υγιεινά. Για να μπορείς να δίνεις το μέγιστο σε κάθε προπόνηση και να βελτιώνεσαι πρέπει να κάνεις συνεχώς υπερβάσεις. Όταν έχεις καθημερινά και την εργασία, με ακανόνιστο ωράριο και σωματική και πνευματική κόπωση, το καθιστά αυτό δυσκολότερο.

 

- Τι σημαίνει για εσάς αθλητισμός;
Αθλητισμός για εμένα σημαίνει τρόπος ζωής. Είναι πλέον καθημερινή ανάγκη και δε λείπει ποτέ από το πρόγραμμά μου. Ακόμη και μετά από πολλές ώρες εργασίας η προπόνηση δε χάνεται ποτέ.

 

- Η κοινωνία στηρίζει τους νέους αθλητές;
Είναι γεγονός πως τα πράγματα δεν είναι ιδανικά. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες από θέματα υποδομών και εξοπλισμού, μέχρι την πιο έμπρακτη στήριξη στα ερασιτεχνικά σωματεία στα οποία ανήκει ένας νέος αθλητής. Παρ'όλα αυτά όσοι αγαπούμε αυτό που κάνουμε συνεχίζουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, καλύπτοντας εξ ολοκλήρου τα έξοδα για μετακινήσεις, την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού (αθλητικά ρούχα και υποδήματα, όργανα γυμναστικής) και τις θεραπείες αποκατάστασης (φυσικοθεραπεία, φάρμακα κλπ).

 

- Μπορεί ο αθλητισμός να προάγει νέους ορίζοντες και νέα πρότυπα στα μικρά παιδιά;
Σίγουρα μπορεί και αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που αξίζει κάποιο παιδί να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Ένα μικρό παιδί εκτός από τα οφέλη της άσκησης που λαμβάνει, μέσα από τον αθλητισμό κοινωνικοποιείται και γαλουχείται σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θα στερηθεί άλλων απολαύσεων της ζωής.
Αναστασία Θεοδωρίδου