Τρίτη, 7 Μαΐου 2024, 5:23:37 πμ
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016 19:35

2ο ΕΠΑΛ Κιλκίς: Η ώρα του Εισαγγελέα

Εξαρχής καταγράψαμε το αδιανόητο: Το κτήριο του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς που εκκενώθηκε ΤΩΡΑ, παρουσίαζε προβλήματα στατικής ανεπάρκειας από το 2006. Και για το λόγο αυτό δημοπρατήθηκε έργο από τον ΟΣΚ ενίσχυσης της στατικότητας του κτηρίου ήδη από το 2010, έργο που ο εργολάβος εγκατέλειψε το 2012  καθώς δεν είχε εκδοθεί από την Πολεοδομία του Κιλκίς, όπως ζητούσε ο ΟΣΚ, η οικοδομική άδεια.


Κι ενώ συνέβαιναν αυτά κι ενώ υπήρχαν έγγραφα που ρητά διατυπώνονταν η στατική ανεπάρκεια του κτηρίου, μαθητές και καθηγητές γέμιζαν τις αίθουσές του χωρίς κάποιος, από την Αθήνα ή το Κιλκίς, να πράξει το αυτονόητο: Να διατάξει την εκκένωση του κτηρίου.
Τον Νοέμβριο στο ν. Κιλκίς ο Εγκέλαδος ταρακούνησε τη γη με δονήσεις μέχρι και 4,6 Ρίχτερ. Τι θα συνέβαινε αν ο σεισμός ήταν 6,5 Ρίχτερ;  Ποιοι έπαιξαν με τη ζωή των παιδιών μας;
Αυτά είναι ερωτήματα που αμέσως μετά την εκκένωση του κτηρίου πριν δυο εβδομάδες θέσαμε. Και  πλέον μόνο η εισαγγελική παρέμβαση δύναται να διευκρινίσει καθώς η όλη συζήτηση στο Κιλκίς δείχνει να εκτρέπεται σε  προσπάθειες μετάθεσης και αποποίησης ευθυνών, καθώς δια «γυμνού οφθαλμού»  είναι ορατές και εντοπισμένες οι ευθύνες αυτές πέραν της Αθήνας και στο Κιλκίς.
Ουσιαστικά την παρέμβαση του Εισαγγελέα ζητούν πλέον με ομόφωνο ψήφισμά τους και οι καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ όταν καταγγέλλουν την επί εξαετία έκθεση σε κίνδυνο του ανθρώπινου δυναμικού της σχολικής μονάδας (ολόκληρη η ανακοίνωση δημοσιεύεται σε διπλανές στήλες) ενώ την υπαινίχθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Σισμανίδης όταν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου, αναρωτήθηκε γιατί ενώ ο ΟΣΚ γνώριζε ότι υπήρχε πρόβλημα στατικότητας του κτηρίου δεν έστειλε έγγραφο για την εκκένωση του κτηρίου και κατέληξε  ότι συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία  και στη συνέχεια «ξέρει τι θα κάνει».
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου Κιλκίς  συνέρρευσαν μέλη της σχολικής κοινότητας του 2ου ΕΠΑΛ και  η ταμίας του συλλόγου γονέων – κηδεμόνων ζήτησε τη συνδρομή του δήμου για άμεση εξεύρεση λύσης στο στεγαστικό πρόβλημα μετά την εκκένωση.
Η όλη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν η αντιδήμαρχος Λένα Αναστασιάδου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Παύλος Τονικίδης, Γιάννης Φαχουρίδης, Νίκος Ταχτσίδης, Θεόδωρος Βαφειάδης και ο προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών κ. Αποστολίδης δεν προσέθεσε κάτι περισσότερο από όσα ήδη καταγράψαμε στο ρεπορτάζ  που φιλοξενούμε σε άλλες στήλες της εφημερίδας μας. (έγγραφα από το 2010 και 2011 του ΟΣΚ που ζητούσαν να εκδοθεί οικοδομική άδεια για να ξεκινήσει το έργο που είχε δημοπρατηθεί, γνώση της στατικής ανεπάρκειας από το 2006 κ.ο.κ)
Εξάλλου για όλα αυτά και το πιεστικό θέμα της αναζήτησης προσωρινής στέγης χθες το μεσημέρι στην Π.Ε. Κιλκίς ο αντιπεριφερειάρχης  Ανδρέας Βεργίδης μαζί με τεχνικές υπηρεσίες και εκπαιδευτικούς φορείς θα συζητούσαν την προσφορότερη επιλογή.
Ωστόσο το κυρίαρχο ερώτημα παραμένει αναπάντητο και από τον μέχρι τώρα δημόσιο διάλογο δεν διαφαίνεται η απάντηση: Ποιος «έπαιξε με τη ζωή» 300 μαθητών και καθηγητών επί 10 ή έστω επί έξι χρόνια;
Και στο ερώτημα αυτό μόνο η εισαγγελική παρέμβαση δύναται να βρει άκρη και απάντηση.