Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 4:40:43 μμ
Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016 19:06

Αγγίζει τους 1000 φοιτητές το παράρτημα ΤΕΙ Κιλκίς

Σε 10 ημέρες περίπου θα ξεκινήσει και ηλεκτρονικά η εγγραφή των νέων φοιτητών στο παράρτημα σχεδιασμού και παραγωγής ενδύματος ΤΕΙ του Κιλκίς, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων. Φέτος εισάγονται 158 φοιτητές, δηλαδή καλύφθηκε το σύνολο των θέσεων που είχαν προϋπολογιστεί από τις εννέα κατηγορίες διαγωνισθέντων στις πανελλαδικές εξετάσεις μαθητών. Ήδη με τον αριθμό των νέων φοιτητών το παράρτημα αγγίζει τους 1000 σπουδαστές, καθώς οι γραμμένοι σε αυτό πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είναι 827.


Η πτώση των βάσεων σχεδόν σε όλα τα τμήματα και τις σχολές ΤΕΙ συμπαρέσυρε και το παράρτημα Κιλκίς, σε μικρότερο πάντως βαθμό. Φέτος ο πρώτος εισήχθη με 13.484 μόρια, ενώ ο τελευταίος με 6.017, δηλαδή με 1090 μόρια λιγότερα από τον τελευταίο περυσινό εισαχθέντα που είχε επίδοση 7.107 μόρια.
Σημειώνουμε ότι πανελλαδικά η πτώση των  βάσεων στα ΤΕΙ ξεπέρασε έως και τα 4.000 μόρια ενώ συνήθης είναι η μείωση κατά 2.000 μόρια.
Η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 90%) των εισαχθέντων και φέτος είναι κορίτσια.
Από τη μέχρι τώρα εμπειρία, σχεδόν των σύνολο των εισαχθέντων, σε ποσοστό 98%,  αναμένεται να εγγραφεί στο παράρτημα. Ωστόσο εκτιμάται πως ο αριθμός των φοιτητών που θα παρακολουθήσει τα μαθήματα θα κυμανθεί περί το 70%. Είναι μια τάση που καταγράφηκε από το 2007 (να εγγράφονται αλλά να μην παρακολουθούν) και κινείται τα τελευταία χρόνια σε αποχή παρακολούθησης των μαθημάτων σε ποσοστά περί το 30%. απόρροια ίσως της κρίσης.

 

Στην «προσωρινή» στέγη
του ΟΑΕΔ
Με 1000 φοιτητές στο δυναμικό του το παράρτημα θα στεγαστεί για άλλη μια σχολική χρονιά στο κτήριο του ΟΑΕΔ. Ήταν η «προσωρινή» στέγη που επιστρατεύτηκε το 1999 μέχρι να ανεγερθεί νέο κτήριο.
Και όντως το κτήριο κατασκευάστηκε, αλλά εντός αυτού δεν φιλοξενεί σπουδαστές αλλά τη νεοελληνική αβελτηρία. Ανήκει ακόμα στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης παρότι το παράρτημα από διετίας ανήκει στο ΤΕΙ Σερρών, εργολάβοι αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν εργασίες δευτερεύουσες που όμως δεν ολοκληρώνονται  ούτε σε δυο χρόνια, κι αν παραδοθεί επίσημα και μεταγραφεί  στις Σέρρες είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν χρησιμοποιηθεί. Και μόνο για τα λειτουργικά του άλλωστε (π.χ. θέρμανση) θα απαιτηθούν πρόσθετες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Και είναι εξαιρετικά αμφίβολο υπό τις παρούσες συνθήκες να χρηματοδοτηθεί το μητρικό ΤΕΙ Σερρών.