Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022, 1:55:31 πμ
Σάββατο, 16 Ιουλίου 2022 22:19

Αλ. Ταμουτσίδης: Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς θα συνεχίσει σε αυτό το δρόμο

Η επιτυχία της ομάδας μας στο Φεστιβάλ Νεανικής Καινοτομίας και Δημιουργικότητας Gen-E 2022 της  JA Europe που διεξήχθη στο Ταλίν της Εσθονίας αποτελεί μεγάλη διάκριση :

 

  • για την Ελλάδα, που είδε τις 2 ομάδες της –τη μαθητική Microgreens-Magicgreens και τη φοιτητική Drug n Drop- να καταλαμβάνουν την 1η και 3η θέση στους αντίστοιχους διαγωνισμούς, όπως και αρκετά βραβεία, σε μια διοργάνωση όπου συμμετείχαν οι 41 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.
  • για το Κιλκίς που δίνει δυναμικό παρόν σε δράσεις πανευρωπαϊκού επιπέδου και αποδεικνύει ότι έχει τις δυνατότητες να πρωταγωνιστεί.
  • για τη δημόσια εκπαίδευση που έστω και με περιορισμένους πόρους καταφέρνει να σχεδιάζει και να υλοποιεί σημαντικά πρότζεκτ χάρις στις προσπάθειες και τη διάθεση προσφοράς εκπαιδευτικών και μαθητών.
  • για τα Πειραματικά σχολεία, (όπως αυτά που στελέχωσαν την ομάδα μας, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κιλκίς), που απελευθερωμένα από αγκυλώσεις, έδειξαν ότι με συστηματική δουλειά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες συνεργασίας, μπορούν να φέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα.

Η πορεία προς την κορυφή της Ευρώπης δεν ήταν μια απλή και εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκε να εργαστούν σκληρά και να διαθέσουν πολύ από τον πολύτιμο χρόνο τους μαθητές και εκπαιδευτικοί του Ομίλου. Χρειάστηκε να κινητοποιηθεί ένας τεράστιος μηχανισμός υποστήριξης σε κάθε βήμα της μακράς αυτής πορείας τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε πανελλαδικό με την αρωγή της JA Greece. Τέλος χρειάστηκε ένας μεγάλος αγώνας να εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση του σχεδίου. Όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτό,  τους ευχαριστούμε θερμά!

Από την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία βγήκαν και κάποια χρήσιμα συμπεράσματα:

  • η επένδυση στην παιδεία απαιτεί διάθεση πόρων και πρέπει να περάσει πιο δυναμικά στο στάδιο της υλοποίησης αν θέλουμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Αυτό αφορά πρωτίστως την οργανωμένη πολιτεία.
  • οι αλλαγές-μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται τα τελευταία χρόνια και είναι απολύτως απαραίτητες για την επόμενη μέρα, είναι ανάγκη να στηριχθούν και όχι να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης. Εξάλλου, αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι τα δύο Πειραματικά στο Κιλκίς με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται.
  • η στόχευση στην αριστεία, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την παιδεία υψηλού επιπέδου και σε αυτό δε χωρά αμφισβήτηση.

Η μεγάλη αυτή διάκριση αποτελεί το επιστέγασμα μιας εξαιρετικά παραγωγικής χρονιάς. Αποτελεί και τη δικαίωση όσων οραματίστηκαν και έδωσαν στο Κιλκίς τη δυνατότητα να διαθέτει σχολεία που προσεγγίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία με πιο δημιουργικό τρόπο.

Αφού συγχαρώ λοιπόν τους εκπαιδευτικούς μας, τον κ. Κατσαρώνα Σταύρο και την κ. Σιδηροπούλου Ελένη, όλους τους μαθητές του Ομίλου και της αγωνιστικής ομάδας Microgreens-Magicgreens, αλλά και όσους με κάθε τρόπο συνέβαλλαν στη μεγάλη αυτή επιτυχία –σε αυτούς θα αναφερθούμε αναλυτικά και ονομαστικά σε επόμενη δημοσίευση-, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας ότι το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς θα συνεχίσει σε αυτό το δρόμο. Έχει ήδη τα σχέδια έτοιμα, έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία, και σε συνεργασία με τα άλλα σχολεία της πόλης θα δώσει στους συμπολίτες μας παρόμοιες στιγμές χαράς, ανάτασης και υπερηφάνειας.

Αλέξανδρος Ταμουτσίδης

Δ/ντής 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς