Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 10:06:14 πμ
Τετάρτη, 12 Μαϊος 2010 15:52

Εκπαιδευτική εκδρομή του Λυκείου Γουμένισσας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στα Ιωάννινα, από τους μαθητές της Β΄ τάξης  του Γενικού Λυκείου Γουμένισσας, στις 15 και 16 Απριλίου 2010 στα πλαίσια προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Οι μαθητές της Β΄ τάξης, κατά το τρέχον σχολικό έτος ανέλαβαν και υλοποιούν Πρόγραμμα με θέμα: <<Οι υδροβιότοποι του τόπου μας-Χλωρίδα και Πανίδα των ποταμών της περιοχής μας>> με συντονιστή καθηγητή τον κ. Τοσιλιάνη Γεώργιο (Π.Ε.01) και συμμετέχοντες καθηγητές τους: κ. Γιούγα Χρήστο (Π.Ε.19) και κ. Νίτση Ευάγγελο (Π.Ε. 11). Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό - σχεδιασμό, πραγματοποιήθηκε η διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στα Ιωάννινα.  

Η αναχώρηση των μαθητών και των συνοδών καθηγητών, έγινε την Πέμπτη 15 Απριλίου 2010 στις 08.00 το πρωί, από τον χώρο του σχολείου.
Το μεσημέρι και αφού προηγήθηκε μιας ώρας στάση στο Μέτσοβο, όπου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να γνωρίσουν την γραφική και φημισμένη αυτή κωμόπολη, έφθασαν στα Ιωάννινα την πρωτεύουσα της Ηπείρου.
Αμέσως μετά την άφιξή τους στην ονομαστή πρωτεύουσα του Αλή πασά, επισκέφτηκαν το μοναδικό στην χώρα μας  μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, στο οποίο είχαν την ευκαιρία να αναβαπτισθούν στις σημαντικότερες σελίδες της νεότερης Ελληνικής ιστορίας, παρατηρώντας τις αριστοτεχνικά, από κερί πλασμένες, ηρωικές μορφές του έθνους μας, από τον αρχιτέκτονα και γλύπτη Π. Βρέλλη.
Στη συνέχεια, οι εκδρομείς επισκέφτηκαν  και ξεναγήθηκαν στο φημισμένο Σπήλαιο των Ιωαννίνων στο Πέραμα, θαυμάζοντας τα θαυμαστά έργα της φύσης.
Ακολούθησε ελεύθερος χρόνος, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν την ευκαιρία να γυρίσουν, να γνωρίσουν  και να θαυμάσουν τα διάφορα αξιοθέατα της πόλης.
Το πρωί της Παρασκευής, 16 Απριλίου, μαθητές και καθηγητές πραγματοποίησαν την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Κέντρο Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, όπου τους υποδέχθηκαν ο διευθυντής και υπάλληλοι του Κέντρου.
Εκεί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, για τους υγροβιότοπους και ειδικότερα για την λίμνη Παμβώτιδα, για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, για την επίδραση του λιμναίου περιβάλλοντος στη ζωή των κατοίκων, καθώς επίσης και για τις προσπάθειες που καταβάλει το κέντρο για τη σωστή διαχείριση της λίμνης και του ευρύτερου περιβάλλοντός της. Ακολούθησε η προβολή σχετικής ταινίας και στο τέλος προσφέρθηκαν στους επισκέπτες αναμνηστικά δώρα και ενημερωτικό υλικό.
Στη συνέχεια οι εκδρομείς πήγαν στον Μώλο και επιβιβάστηκαν σε ένα από τα καραβάκια της λίμνης, με προορισμό το γραφικό και καταπράσινο νησάκι των Ιωαννίνων.
Εκεί επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Φιλανθρωπινών, όπου λειτουργούσε κρυφό σχολειό κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και θαύμασαν τις φημισμένες βυζαντινές τοιχογραφίες του καθολικού της Μονής.
Ακολούθως, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα, στο κελί - μουσείο του Αλή πασά, όπου έζησε τις τελευταίες μέρες της ζωής του και εκτελέστηκε από τους στρατιώτες του Χουρσίτ, ο Αλή πασάς.
Αφού γευμάτισαν σε μια από τις παραλίμνιες ταβέρνες του νησιού, όπου γεύτηκαν τις τοπικές γαστρονομικές προτάσεις θαυμάζοντας ταυτόχρονα το υπέροχο τοπίο, επέστρεψαν στα Γιάννενα.
Το απομεσήμερο, επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο και πήραν τον δρόμο της επιστροφής. Μετά από μιας ώρας στάση για περιήγηση και γνωριμία με την πόλη της Κοζάνης, το λεωφορείο με τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές έφθασε στην κεντρική πλατεία της Γουμένισσας στις 20.30 μ.μ.
Έτσι, η εκπαιδευτική διήμερη εκδρομή της Περιβαλλοντικής Ομάδας της Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Γουμένισσας στα Ιωάννινα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με πολλά οφέλη για τους μαθητές, οι οποίοι επέστρεψαν ενθουσιασμένοι και με πολλές νέες γνώσεις και εμπειρίες.