Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024, 9:59:46 μμ
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 11:31

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς στο αντιτορπιλικό "Βέλος"

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής επετείου του Πολυτεχνείου οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α2 και Β2 με συνοδούς καθηγητές τις  κ. Π. Καλπάκα, και Α. Μπαδήλα και τον κ. Ν. Καρακάση την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου επισκέφθηκαν το  Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Α/Τ "Βέλος".

 

Το αντιτορπιλικό, που λειτουργεί ως μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία  αναβίωσης της ιστορικής μνήμης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν  στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του  ιστορικού πλοίου και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, περιέργεια και ενθουσιασμό την εξιστόρηση των γεγονότων που συνδέονται με αυτό το ζωντανό μνημείο. Έκαναν μια ιστορική αναδρομή, ξεκινώντας από τη στιγμή της καθέλκυσής του στις Η.Π.Α, την πολεμική του δράση κατά τη διάρκεια  του 2ου Π.Π., την κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής δράσης του το 1973  και τέλος τον παροπλισμό του από το Π.Ν. το 1991 και το χαρακτηρισμό του ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα.

 Ιδιαίτερη εντύπωση τους προκάλεσαν τα οπλικά συστήματα, οι εσωτερικοί χώροι, ο τρόπος διαβίωσης του πληρώματος, η επικινδυνότητα των αποστολών και ο συμβολικός του ρόλος στην περίοδο της δικτατορίας. 

Αποχώρησαν αφού απαθανάτισαν τις σημαντικές στιγμές, παίρνοντας μια απειροελάχιστη ιδέα από τη ζωή του πολεμικού Ναυτικού και φέροντας το βάρος από το ιστορικό εκτόπισμα του πολεμικού μνημείου.

Οι συνοδοί καθηγητές ευχαριστούμε θερμά το πλήρωμα του πλωτού Μουσείου για την άριστη ξενάγηση και τη θερμή φιλοξενία τους.