Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020, 8:59:54 πμ
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 22:28

Ελπίδες για το ΤΕΙ Κιλκίς με σύμμαχο τον Κ. Γαβρόγλου και συμπαραστάτη τον Ι. Αμανατίδη

Συντάκτης:

Η επιμονή του κιλκισιώτη υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη να φέρει στο Κιλκίς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, για να δει από κοντά το κτηριακό συγκρότημα του ΤΕΙ Κιλκίς και την παραπέρα αξιοποίησή του με νέο τμήμα, ίσως αποδειχθεί κομβική για   την πορεία του ΤΕΙ στην πόλη μας.


Ο κ. Γαβρόγλου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιώργο Αγγελόπουλο, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του νέου κτηρίου του ΤΕΙ Κιλκίς, ξεναγήθηκαν από την προϊσταμένη του Τμήματος Βενετία Κουτσού και εντυπωσιάστηκαν από τις δυνατότητες που έχει το κτηριακό συγκρότημα ν’ αναπτυχθεί. Κι αυτό δεν αφορά μόνο το υπάρχον τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης, που εδώ και δυο μήνες λειτουργεί στο νέο κτήριο, αλλά κυρίως τη δημιουργία και νέου ή νέων τμημάτων στο Κιλκίς.
Η συζήτηση που αναπτύχθηκε με  τον Πρύτανη του ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας Χασάπη Δημήτριο, την υπεύθυνη του Τμήματος και τους καθηγητές αποδείχθηκε γόνιμη, αν και θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική, με συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία νέων τμημάτων. Ο πρώην πρύτανης του ΤΕΙ κ. Μωυσιάδης επισήμανε την πρόταση που είχε κατατεθεί στο παρελθόν για τη δημιουργία Σχολής στο Κιλκίς με τη λειτουργία τριών τμημάτων.
Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε πως αναμένει τις προτάσεις της επιτροπής που θα συγκροτήσουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), το ΑΤΕΙ-Θ και τα ΤΕΙ Σερρών και Καβάλας τα οποία και προτείνεται να συγχωνευθούν, για νέο τμήμα ή τμήματα στο Κιλκίς. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά οι προτάσεις για νέα τμήματα γίνονται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πρέπει οι φορείς και το πολιτικό σύστημα του Κιλκίς να είναι σε εγρήγορση, γιατί δεν είναι σίγουρο πως η επιτροπή των υπό συγχώνευση ιδρυμάτων θα επιδείξει αυτήν τη στιγμή και το αναγκαίο ενδιαφέρον για το Κιλκίς.
Τεράστιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τμήμα του Κιλκίς με την έλλειψη καθηγητών, αφού δεν έχουν καλυφθεί ακόμη και οι δυο θέσεις που είχαν δοθεί μέσω του ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας, αν και ούτε αυτές επιλύουν το πρόβλημα. Για την καλύτερη οδική σύνδεση του ΤΕΙ με το Κιλκίς ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Θωμαΐδης ενημέρωσε πως άμεσα θα γίνει η διαπλάτυνση του κόμβου μπροστά στα Δημοτικά Σφαγεία.
Στο διάλογο που είχε ο υπουργός με ομάδα φοιτητών του τμήματος, τέθηκαν από τους νέους προβλήματα της καθημερινότητάς τους: η θέρμανση, η αστική συγκοινωνία, η σίτισή τους και η έλλειψη κυλικείου.
 
Στα σχολεία
Στη συνέχεια ο κ. Γαβρόγλου με το επιτελείο του,  μαζί με τον Περιφερειακό Δ/ντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Ανανιάδη, τον Δ/ντή Α/θμιας Εκπ/σης κ. Αριστείδη Παπαδόπουλο και τον Δ/ντή Β/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς κ. Κώστα Αθανασόπουλο, επισκέφτηκαν το σχολικό συγκρότημα του 3ου και 7ου Δημοτικού Σχολείου στην πόλη του Κιλκίς.
Ο υπουργός μίλησε με μαθητές του σχολείου και γονείς και στη συνέχεια επισκέφθηκε τμήμα ένταξης των προσφύγων. Ξεναγήθηκε στους χώρους του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς όπου εξήρε το έργο των εκπαιδευτικών και συνομίλησε μαζί τους. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων, τους διορισμούς, τις αποσπάσεις και άλλα ζητήματα της εκπαιδευτικής επικαιρότητας. Φεύγοντας υποσχέθηκε να δοθούν 200.000 Ευρώ για τη δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, εφόσον οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κιλκίς προβούν στις απαραίτητες μελέτες.

 

Επίσκεψη υπουργού
Παιδείας στο
Δήμαρχο Κιλκίς
Ο Δήμαρχος Κιλκίς δέχθηκε στο γραφείο του τον υπ. Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων  Κώστα Γαβρόγλου μετά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Κιλκίς.
Κατά τη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος θέματα εκπαίδευσης και σχολικής στέγης. Δόθηκε έμφαση στην παλαιότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων των περισσοτέρων διδακτηρίων που διαθέτει ο Δήμος Κιλκίς και στη στατική τους ανεπάρκεια που αυτομάτως δημιουργεί μια υψηλή δαπάνη που δεν μπορεί να αντέξει ο Δήμος.
Ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης τόνισε ότι ο Δήμος Κιλκίς συντηρεί τα σχολικά κτήρια και αποκαθιστά τις εμφανιζόμενες βλάβες από ίδιους πόρους ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο κτηριακό του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς σημειώνοντας ότι απαιτεί στατική μελέτη για να υπάρξει  η τελική γνωμάτευση σχετικά με την ανακατασκευή ή την κατεδάφισή του και την  ανέγερση νέου διδακτηρίου και προς τούτο ζήτησε τη συνδρομή του υπ. Παιδείας.
Σε ότι αφορά την προσχολική αγωγή ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς Άρης Παπαδόπουλος, που συμμετείχε στη συνάντηση, επισήμανε ότι η υπηρεσία θα καλυφθεί με την ίδρυση δύο νέων νηπιαγωγείων σε Κιλκίς και Πολύκαστρο.
Ο κ. Γαβρόγλου εξήρε το πολύ καλό επίπεδο της συνεργασίας Δήμου Κιλκίς με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και δεσμεύθηκε να επισκεφθεί εκ νέου το Δήμο Κιλκίς για να ανακοινώσει συγκεκριμένες προτάσεις επί των αιτημάτων που εθίγησαν.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Κιλκισιακής καταγωγής υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο γεν. γραμματέας του υπ. Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος , οι Προϊστάμενοι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς Άρης Παπαδόπουλος, Κώστας Αθανασόπουλος,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης ο γεν. γραμματέας του Δήμου Γιώργος Γαβριηλίδης και οι καθ' ύλιν Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.