Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, 8:32:39 μμ
etpa
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 09:15

Επί τέλους θα τρώνε και οι μαθητές σε 19 σχολεία του Κιλκίς. Γιατί αποκλείστηκε η Παιονία

Συντάκτης:

Ύστερα από  πέντε χρόνια ανεξήγητου αποκλεισμού  σχολείων και ουσιαστικά  του νομού Κιλκίς από τα σχολικά γεύματα η Πολιτεία  επανόρθωσε, με την καθοριστική συμβολή του υφυπουργού Γιώργου Γεωργαντά. Δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ, τεύχος β’ αρ. φύλλου: 4692, 11-10-2021) η κοινή απόφαση των υφυπουργών  Παιδείας Ζωής Μακρή και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου για το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων έτους 2021-2022 σε 1530 σχολεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και 19 σχολεία στα όρια του Δήμου Κιλκίς.

 

Συγκεκριμένα εντάσσονται τα δημοτικά σχολεία:

Γαλλικού, Επταλόφου, Ευκαρπίας, Καμπάνη, 4ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς, Ειδικό Σχολείο Κιλκίς, Κρηστώνης, Μαυρονερίου, Μ. Βρύσης, Μικροκάμπου, Μυριοφύτου, Νέας Σάντας, Νέου Αγιονερίου, Νέου Γυναικοκάστρου, Παλαιού Αγιονερίου, Πεδινού, Σ.Σ. Μουριών, Χέρσου και Χωρυγίου.

Παρότι προκαλεί αίσθηση  η μη ένταξη σχολείων και της Παιονίας, από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όταν ρωτήσαμε, διευκρινίστηκε ότι αφ’ ενός το πρόγραμμα λειτουργεί κατά δήμους κι όχι κατά νομούς, και αφ’ ετέρου η δυνατότητα ένταξης δεν κάλυπτε και τους δυο δήμους.

Επιλέχθηκε λοιπόν ο Δήμος Κιλκίς με οικονομικο- κοινωνικά κριτήρια. Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις του ΑΕΠ το μέσο παραγόμενο προϊόν στην Παιονία είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο στο δήμο Κιλκίς.

Επέκεινα ακόμα και για το Δήμο Κιλκίς η παρεχόμενη ποσότητα γευμάτων (1070 ημερησίως) δεν κάλυπτε τους μαθητές όλων των δημοτικών σχολείων. Εναποτέθηκε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς να επιλέξει εκείνη ποια σχολεία θα ενταχθούν και η απόφασή της έγινε σεβαστή. Εντάχθηκαν όλα τα περιφερειακά δημοτικά σχολεία και από τα σχολεία στην πόλη του Κιλκίς εντάχθηκε το Ειδικό Σχολείο για προφανείς λόγους και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς επειδή σε αυτό φοιτούν πολλά παιδιά μεταναστών και προσφύγων.

Πάντως και ανεξάρτητα από απουσία της Παιονίας  η φετινή συμμετοχή του νομού στο εν λόγω πρόγραμμα σε σχέση τουλάχιστον με τους νομούς της Κ. Μακεδονίας είναι  ικανοποιητική έως πολύ ικανοποιητική.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Πέλλα εντάχθηκε με 16 σχολεία, η Πιερία με 16, οι Σέρρες με 10, η Χαλκιδική με οκτώ και η Ημαθία με 34.

Τη μερίδα του λέοντος προφανώς και απολύτως εύλογα λαμβάνουν σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, ενώ από άλλους νομού εντύπωση προκαλεί η υπερ-συμμετοχή της Αιτωλοακαρνανίας με 70 σχολεία.

Κατά τα άλλα αυτό που χρήζει προσοχής είναι ο σεβασμός στο χρήμα των φορολογουμένων και η καθολική αξιοποίηση των γευμάτων από τους έχοντες ανάγκη. Διότι έχουν παρατηρηθεί λυπηρά φαινόμενα  κατασπατάλησης με το φαγητό να πετιέται στα σκουπίδια. Ίσως προληπτικά θα άξιζε να αναζητηθούν εκ των προτέρων από τη σχολική κοινότητα εναλλακτικές επιλογές διάθεσης των γευμάτων που δεν καταναλώνονται.

Και τα γράφουμε εμείς στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ που όλοι γνωρίζετε πόση κριτική ασκήσαμε όλα τα περασμένα χρόνια για την απουσία των σχολείων  του νομού από το πρόγραμμα. Εν μέσω καθολικής αφωνίας όσων όφειλαν να υψώσουν φωνή.