Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 10:40:35 μμ
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 10:47

Όμορφη περιβαλλοντική δράση από την Ε’ τάξη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς

Την Παρασκευή 29/3 η Ε’ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Γρεβενών (Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία, πρώην Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – ΚΠΕ). Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιούν φέτος και είχε θέμα τον Οικοτουρισμό.

 

Η επίσκεψή μας ξεκίνησε από το πάρκο Μανιταριών στα Γρεβενά – απέναντι από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΠΕΑ. Μια μικρή ξενάγηση με ενημέρωση για τα μανιτάρια που φύονται στην περιοχή και για τη χλωρίδα γενικότερα της Βόρειας Πίνδου

Η συνέχεια του προγράμματός μας στο πεδίο ήταν στο ορεινό χωριό Σπήλαιο Γρεβενών. Μια στάση στο περίφημο “τουρκογέφυρο” (γεφύρι Ζιάκα), στον Βενέτικο ποταμό, όπου ακούσαμε τις πληροφορίες για τα πετρογέφυρα της περιοχής και την ιστορική τους αξία. Διαβάστε περισσότερα https://5dim-kilkis-new.kil.sch.gr/?p=2850

Συνεχίζοντας τις δράσεις στο πεδίο, στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που υλοποιεί Η Ε’ φέτος με τίτλο “Στους λόφους γράφονται ιστορίες”, βάλαμε τις βάσεις για να γράψουμε και εμείς ιστορία, στους λόφους, στα δεξιά του δρόμου προς το Μεταλλικό. Επίσης, ο εθελοντισμός βρήκε άλλη μια μορφή έκφρασης και ένα βιωματικό μάθημα προσφέρθηκε στα παιδιά.

Την Τετάρτη 3/4, σε συνεννόηση με το Δασαρχείο Κιλκίς, που μας υπέδειξε το μέρος όπου θα φυτεύαμε τα δεντράκια, που προμηθευτήκαμε από το δασικό φυτώριο Λαγκαδά, βρεθήκαμε στο πεδίο με τσάπες και φτυάρια, έτοιμοι και έτοιμες για δράση!

Πριν ξεκινήσουμε πήραμε τις απαραίτητες πληροφορίες από τους δασονόμους, που μας συνόδεψαν και μας βοήθησαν στο έργο μας. Δασικά οικοσυστήματα, κίνδυνοι και προστασία των δασών, τι φυτεύουμε σε κάθε έδαφος και περιοχή, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και πώς φυτεύουμε ώστε να πιάσουν τα φυτά μας.

Τα παιδιά επιδόθηκαν με μεγάλη διάθεση στην προσπάθεια, έσκαψαν, φύτεψαν, πάτησαν, πότισαν και, γενικά, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ασχολήθηκαν ακούραστα, επί τρεις ώρες, με την δενδροφύτευση.

Εκ μέρους του Δασαρχείου Κιλκίς υποστήριξαν η Δασάρχης και τρεις Δασονόμοι, ενώ το παρόν έδωσαν και υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας Κιλκίς. Μας βοήθησαν πολύ με το σκάψιμο και τους ευχαριστούμε θερμά!

Στις δυο δράσεις, τα παιδιά συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί: Έλλη Κεσίδου, Αναστασία Φωτιά και Αφροδίτη Ντίνου.