Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, 4:59:28 μμ
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 12:42

Ποιητές και ποιήτριες από... κούνια - Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο 5ο Δημοτικό Σχολείο του Κιλκίς

Στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα ανήκει  η αρχική έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, πριν από 25 χρόνια, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Ο Έλληνας ποιητής, το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα γι’ αυτό.

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό  πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998,  στο παλαιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.

Στο 5ο Δημοτικό Κιλκίς οργανώσαμε έναν διαγωνισμό με τίτλο «το τραγούδι του 5ου» και τα παιδιά που έλαβαν μέρος έγραψαν ένα ποίημα για το σχολείο τους, με την προοπτική να μελοποιηθεί και να αποτελέσει τον Ύμνο του Σχολείου μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, δόθηκαν τα βραβεία στους πρωτεύσαντες στον διαγωνισμό και τιμητικές διακρίσεις σε όλους/ες τους συμμετέχοντες, ενώ τα παιδιά που κέρδισαν απήγγειλαν το ποίημά τους στην ολομέλεια του Σχολείου.

Παραθέτουμε μερικούς στίχους από το ποίημα:

«το 5ο το Δημοτικό είναι το σχολείο που αγαπώ

Το 5ο το Δημοτικό είναι πρώτο στον νομό

Κάνει δράσεις φοβερές και δραστηριότητες πολλές

Όλο το Κιλκίς μιλάει για το 5ο, που «φυσάει»

Δεν κοροϊδεύω, δεν μαλώνω, με τον φίλο μου φιλιώνω

Κι αν με κάποιον δεν ταιριάζω, κάνω πίσω, ησυχάζω…»

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος, για τις αξιόλογες προσπάθειές τους!