Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024, 8:34:16 μμ
Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022 19:14

Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης Κιλκίς: Βάση: 8.375 μόρια Επιτυχόντες: 76

Σε μια χρονιά όπου οι βάσεις εισαγωγής υποχωρούν ακόμα και σε σχολές από το «πάνω ράφι» (Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές) , το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης Κιλκίς του Διεθνούς Πανεπιστημίου καταγράφει θεαματική αύξηση φέτος καθώς η βάση από τα περσινά 7.366 μόρια εκτοξεύτηκε στα 8.375 μόρια, ήτοι 1009 περισσότερα.


Αναφορικά με τα μέγιστα, φέτος η οροφή βρέθηκε στα 13.175 μόρια υποχωρώντας από τα περσινά 14.452 μόρια.
Με τα δεδομένα αυτά εισέρχονται φέτος στο Τμήμα του Κιλκίς 76 φοιτητές έναντι 99 που εισήχθησαν πέρυσι.
Οι επιδόσεις αυτές επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις, από πέρυσι ακόμα, ότι το Τμήμα του Κιλκίς δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ως προς την ελκυστικότητά του καθώς είναι και μοναδικό στην χώρα με αντικείμενο σπουδών τη σχεδίαση ενδύματος.
Και μπορεί οι αριθμοί να δείχνουν ότι από τις διαθέσιμες από το Υπουργείο Παιδείας 150 θέσεις καλύφθηκαν οι μισές (76), ωστόσο η αναλογία αυτή αποτελεί προϊόν της ακατανόητης διανομής θέσεων από το Υπουργείο Παιδείας στο βωμό του εντυπωσιασμού. Επί της ουσίας το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού Κιλκίς ζητά κάθε χρόνο 100 θέσεις (φέτος και πέρυσι) αλλά το Υπουργείο Παιδείας αντί να εγκρίνει και προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τομέα όπου πάσχει το Τμήμα του Κιλκίς, περιορίζεται στην ανέξοδη διανομή επιπλέον θέσεων εισαγωγής οι οποίες και φυσικά δεν καλύπτονται.
Αναφερθήκαμε ήδη στη μεγάλη πληγή του Τμήματος. Σε ένα σύνολο εγγεγραμμένων 1360 φοιτητών στο Κιλκίς αντιστοιχούν τέσσερις μόνιμοι καθηγητές εκ των οποίων ο ένας (μία) βρίσκεται σε διετή εκπαιδευτική άδεια.
Το εκπαιδευτικό έργο εκ των πραγμάτων καλύπτεται με έκτακτο προσωπικό, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί πληγή το έλλειμμα μόνιμου προσωπικού, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο διοικητικό προσωπικό το οποίο πλέον περιορίζεται στα δυο άτομα. Με ορατή προοπτική σε δυο χρόνια να μηδενιστεί λόγω συνταξιοδότησης.
Αλλά από τα ζοφερά ας επανέλθουμε στις φωτεινές προοπτικές που επιβεβαιώνει η ίδια η ζωή για τους πτυχιούχους του Τμήματος Κιλκίς. Η απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας είναι εντυπωσιακή. Σήμερα πτυχιούχοι σχεδιαστές εργάζονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ιταλία, Μάλτα, Τάι Πέι, άλλες χώρες της Ασίας, της Αμερικής και της Ευρώπης.