Quantcast
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023, 5:17:01 πμ
Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023 20:01

ΤΟ ΒΗΜΑ του Κιλκίς και η περηφάνια των ακριτών - 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς

Δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι καλύτερο για την εικόνα του Κιλκίς οι μαθητές του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς από ένα 16σέλιδο ένθετο στη μεγάλη και με κύρος πανελλαδική εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (στη φωτογραφία η Συντακτική Ομάδα).
Και το πρόσφεραν οι μαθητές μας, κάνοντάς μας για ακόμη μια φορά περήφανους για τη νέα γενιά αυτού του τόπου. Στις 22 Ιανουαρίου η πανελλαδική κυριακάτικη εφημερίδα φιλοξένησε το 16σέλιδο ένθετο «ΤΟ ΒΗΜΑ του Κιλκίς». Με κεντρικό μάλιστα τίτλο: «ηι περηφάνια των ακριτών».


Περήφανα τα παιδιά μας, περήφανοι κι εμείς για τους νεαρούς δημοσιογράφους του Κιλκίς, που έστειλαν ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλη την Ελλάδα, που ζωγράφισαν το χαμόγελό τους μέσα στο ένθετό τους.
O Όμιλος Δημοσιογραφίας και Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς αξίζει το χειροκρότημά μας, για όλα όσα κατέγραψε στο ένθετο. Είναι η νέα γενιά του Κιλκίς, που μαζί με τους δασκάλους – καθηγητές της μαθαίνει να διεκδικεί, να εκφράζεται και να ονειρεύεται, να είναι περήφανη για τον τόπο της και για τους ανθρώπους του. Είναι τα παιδιά που με το project Microgreens-Magicgreens, που αφορά την καλλιέργεια μικρολαχανικών, έφερε στο σχολείο μια σειρά διακρίσεων, με κορυφαία την πρώτη θέση στο Φεστιβάλ Νεανικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης.
Τι γράφει το ίδιο ΤΟ ΒΗΜΑ για τους μαθητές του Κιλκίς και το ένθετό τους;
«Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου του Κιλκίς καλωσορίζουν για «Το Βήμα» το 2023, έναν χρόνο αφότου το σχολείο τους έγινε Πειραματικό και πολύ περισσότερα από τη στιγμή που αποφάσισαν να φτιάξουν έναν όμιλο δημοσιογραφίας (με πολλές επιτυχίες έως σήμερα). Ετσι, με την αναζήτηση της… είδησης είναι εξοικειωμένοι. Ταυτόχρονα όμως είναι εξοικειωμένοι με τη συγγραφή, τη συνεργασία, τη δημοσίευση. Ακριβώς η επιρροή της δημοσίευσης μάλιστα, φαίνεται ότι έχει ήδη αλλάξει τη ζωή τους. Ολοι όσοι ανέλαβαν να γράψουν τις επόμενες 16 σελίδες, έχουν καταλάβει καλά τη δύναμη αλλά και την ευθύνη που φέρει η δημοσίευση.
Μεγαλωμένοι λοιπόν στα καταπράσινα βουνά αλλά και στις εύφορες πεδιάδες των ποταμών και των λιμνών που αγκαλιάζουν την περιοχή, σε έναν τόπο με ιδιαίτερη ιστορία, σπουδαίους καλλιτέχνες, φιλοσόφους και ποιητές, οι νεαροί δημοσιογράφοι του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου του Κιλκίς αποτελούν τη «νέα γενιά» του πόλης. Μια γενιά ιδιαίτερη, που δεν αναλώνεται μπροστά σε οθόνες κινητών τηλεφώνων ή υπολογιστών, αλλά προτιμά να ερευνά και να γράφει.
Με τους νέους και τις νέες του σχολείου θα προχωρήσουμε στις επόμενες σελίδες στους τόπους λατρείας της περιοχής, θα αναζητήσουμε τον τρόπο για αναζωογόνηση των σύγχρονων πόλεων και την προστασία του περιβάλλοντος, θα αναρωτηθούμε πώς φτιάχνεις μια επιτυχημένη επιχείρηση, θα περπατήσουμε σε φημισμένα μονοπάτια, και τελικά θα υποδεχθούμε το 2023».
Ο Διευθυντής του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς Αλέξανδρος Α. Ταμουτσίδης, σημειώνει:
«Οι "μικροί μας δημοσιογράφοι" συχνά μας εκπλήσσουν με την ευρηματικότητα, τη διεισδυτική ματιά και την αρτιότητα με την οποία καλύπτουν θέματα της σχολικής ζωής αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η συνεργασία και επαφή με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, όπου οι νέοι δημοσιογράφοι εξοικειώνονται με το αντικείμενο και αποκτούν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες.
Η ιστορική εφημερίδα "Το Βήμα" εξέδωσε το ένθετο "Το Βήμα του Κιλκίς", την μαθητική μας εφημερίδα, η φιλοξενία της οποίας από ένα πανελλήνιας εμβέλειας έντυπο αποτελεί μεγάλη τιμή για το σχολείο και τη δημοσιογραφική μας ομάδα. Δόθηκε με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα στους μαθητές/τριες μας να αναδείξουν την εξαιρετική προσπάθειά τους, αλλά και να προβάλλουν τον τόπο μας σε όλη την Ελλάδα. Η εικόνα του Κιλκίς, η Ιστορία, τα αξιοθέατα αλλά και τα επιτεύγματα των μαθητών μας στον τομέα αυτόν, ταξίδεψαν σε όλη τη χώρα.
Η δημιουργία ενός σύγχρονου σχολείου, ανοιχτού στην κοινωνία, που ενισχύει τη δημιουργικότητα και την ανάδειξη των ιδιαίτερων δεξιοτήτων των μαθητών βρίσκει βήμα-βήμα το χώρο της στο νέο περιβάλλον.
Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες του Ομίλου και τους συντονιστές τους, Φωτεινή Χαρίτου και Κωνσταντίνο Ντίνου».
Αξίζει να καταγράψουμε τα ονόματα όσων φρόντισαν για το τόσο όμορφο ένθετο, που στην πρώτη του σελίδα έχει μια εντυπωσιακή έγχρωμη δημιουργία της Σοφίας Σπυρλιάδου.
Έγραψαν οι μαθήτριες και οι μαθητές: Καλλιόπη Αλπανίδου, Ευθυμία Βασίλαρου, Μαρία Γιοβανούδη, Ραφαέλα Καγιάνη, Μαρία-Αναστασία Κακάρα, Ραφαέλα Καράμπαγλη, Μαρίνα Καρπούζη, Ελένη Κιουφεντζόγλου-Κατσαβέλη, Κυριάκος Κιουφεντζόγλου-Κατσαβέλης, Ελένη Κόνιαρη, Άννα Κοσμίδου, Παρασκευή Κουλαρά, Χρυσή Κουτσοκώστα, Μανώλης Λαζαρίδης, Ευτυχία Λαζαρίδου, Μαρία – Γεωργία Λαλάτση, Μελίνα Μέλλανι, Ιωάννα Μητρούλη, Αθανασία Μυλωνά, Δημοκράτης Ντίνου, Αναστασία Ξοπλίδου, Παντελής Παρλαλόγλου, Ελένη Σιλβιστοπούλου, Ελισάβετ Σπυρίδου, Σωτήρης Τσιρογιάννης, Ευαγγελία Φρεγγίδου και Φώτης Φωτιάδης.
Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Μαρία Κατσαβέλη, Αλέξανδρος Ταμουτσίδης, ενώ τη δημοσιογραφική επιμέλεια είχε η Μάρνυ Παπαματθαίου.