Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 11:13:36 μμ
Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 09:50

Αιφνιδιασμός στον ΣΥΡΙΖΑ και ταχεία αλλαγή στρατηγικής

Αιφνιδιασμός επικράτησε στα γραφεία της Κουμουνδούρου αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης άμα τη ενάρξει των εργασιών της ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα.

Εξ ου και η μάλλον χλιαρή αντίδραση, με το σχόλιο ότι «η κατάρρευση της κυβέρνησης επιταχύνεται» και «ο Σαμαράς επιζητά ψήφο εμπιστοσύνης από μία απονομιμοποιημένη Βουλή. Ας εμφανιστεί για μία τελευταία φορά στο Κοινοβούλιο για να απολογηθεί για την πολιτική του».

Παρά τα όσα διέρρεαν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, η σκέψη για κατάθεση νέας πρότασης δυσπιστίας από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν ήταν βασική προτεραιότητα του Αλ. Τσίπρα, αν και το θέμα βρισκόταν πάντα στην ατζέντα του επιτελείου του.

Υπό αυτήν την έννοια άλλωστε είχαν επιλεγεί κάποιες κινήσεις, έστω και αν κάποιοι τις ερμήνευαν ως απόπειρες αντιπερισπασμού, για την κατάθεση σχεδίων νόμου, προς στήριξη των προγραμματικών εξαγγελιών του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ, προ μερικών εβδομάδων.

Με την πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση, οι προτεραιότητες για την αξιωματική αντιπολίτευση τροποποιούνται άρδην.

Κατ' αρχάς, το βάρος πέφτει στην κοινοβουλευτική διαδικασία και στην συζήτηση που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο.

Εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να θεμελιώσει την κριτική της κατά της κυβέρνησης και να τεκμηριώσει τις δικές τις θέσεις και την εναλλακτική της πρόταση.

Σε δεύτερο επίπεδο, η αξιωματική αντιπολίτευση και το επιτελείο του κ. Τσίπρα αντιμετωπίζουν την επικείμενη συζήτηση ως το δικό τους μεγάλο στοίχημα.

Στο παρασκήνιο, τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου κατανοούν ότι κατά την συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση θα λειτουργήσει και ως προοίμιο για τα όσα θα πρέπει να αναμένονται εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό κατανοούν ότι τα «μαθηματικά» της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι κρίσιμα, καθώς σε περίπτωση που η κυβέρνηση βγει όρθια από αυτή, εν πολλοίς θα υπάρξει και μία πρώτη καταγραφή διαθέσεων εν όψει της τελικής και κρίσιμης διαδικασίας και οι στάση που θα επιλέξουν οι βουλευτές θα αποτελέσουν ενδείξεις για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Πέραν όλων αυτών, η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θέτει σε νέα βάση και την εσωκομματική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με εμφανή τα στοιχεία της στροφής που έχει επιχειρήσει τις τελευταίες εβδομάδες η ηγετική ομάδα, ειδικώς ως προς το ζήτημα του χρέους και την μετακίνησή της από την διεκδίκηση της διαγραφής, το ζήτημα πλέον για τον κ. Τσίπρα είναι η εμπέδωση μίας σαφούς πολιτικής πρότασης και το ποιοι και πόσοι θα συνταχθούν με αυτήν, ακόμη και εντός κοινοβουλίου.

Υπό την έννοια αυτή, ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός στην Κουμουνδούρου αναμένεται να αναπροσαρμοστεί - δεδομένου δε ότι μόλις μία ημέρα νωρίτερα ο κ. Τσίπρας ζητούσε εκλογική ετοιμότητα από όλους…
Σε αυτές τις συνθήκες, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει τους επόμενους μήνες η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία υπό την σκιά της αιωρούμενης εκλογολογίας ήταν τις τελευταίες εβδομάδες ιδιαιτέρως προσεκτική.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως, ότι κάποια από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και πριν την ανακοίνωση της πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, εκτιμούσαν με βεβαιότητα ότι θέμα πρόωρων εκλογών δεν επρόκειτο να τεθεί πριν την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας και ότι υπό αυτήν την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας θα όφειλαν να αξιοποιήσουν τον χρόνο για το ξεκαθάρισμα της δικής τους πρότασης.


Πηγή: Το Βήμα