Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 2:46:21 μμ
Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014 19:50

Ασκηση αντιμετώπισης σεισμού μέσα στο επόμενο δίμηνο

Γενική άσκηση ετοιμότητας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί εντός των επομένων δύο μηνών για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από σεισμό.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υπό την προεδρία του υπουργού κ.
Βασίλη Κικίλια για το συντονισμό των υπηρεσιών του υπουργείου σε θέματα σεισμικής δραστηριότητας.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά είναι ότι η Πολιτεία οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και πλήρη ετοιμότητα» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι «αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουμε μία σύσκεψη με στόχο το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση θεμάτων, που σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα εξετάσαμε σε μία αντίστοιχη σύσκεψη, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα. Επισημαίνω -κατανοώντας πλήρως την πιθανή δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων- ότι αντίστοιχες συσκέψεις θα γίνονται στο εξής, προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα προς όφελος του Έλληνα πολίτη, και να εφαρμόσουμε στην πράξη μία νέα φιλοσοφία για το ρόλο και το χαρακτήρα της Δημόσιας Διοίκησης».

Ο κ. Κικίλιας τόνισε επιπλέον πως «είναι γεγονός ότι στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπάρχει ένας ολοκληρωμένος Επιχειρησιακός Σχεδιασμός με συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης. Αυτό όμως, έχει πρακτική αξία, όταν διαπιστώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το επίπεδο ετοιμότητας και συνεργασίας όλων αυτών, που εμπλέκονται στα ήδη υπάρχοντα σχέδια δράσης. Στο πλαίσιο αυτής της ανάγκης και πάντα σε συνεννόηση με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία (ειδικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), καθώς και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους προγραμματίζουμε τη διεξαγωγή γενικής άσκησης ετοιμότητας εντός των επομένων δύο μηνών».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Σεραφείμ Τσόκας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Δημήτριος Τσακνάκης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Ζάγκας, ο Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.), Υποστράτηγος ΠΣ, κ. Θεοδόσιος Δημακογιάννης, ο Διευθυντής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων/Α.Ε.Α., Ταξίαρχος κ. Παντελής Κουνελάκης, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αξιωματούχοι του υπουργείου.
Πηγή: Το Βήμα