Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 12:28:18 μμ
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 01:50

Βουλή: Σκληρή κόντρα την πρώτη ημέρα της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε στην Βουλή η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που ζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Μάλιστα λόγω της απουσίας του στην σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στο Μιλάνο με θέμα την απασχόληση, η αξιωματική αντιπολίτευση διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της κ.
Π. Λαφαζάνη έκανε λόγο για «μέγα πολιτικό ατόπημα, προσβολή της Βουλής και θεσμική παρεκτροπή», επικαλούμενη την πρακτική του παρελθόντος με εξαίρεση μια φορά (τον Νοέμβριο του 2011).

Απαντώντας εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας κ. Μ. Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σε μια μείζονα διαδικασία επιλέγει ένα δήθεν διαδικαστικό θέμα δίχως κανένα αντίκρισμα στον Κανονισμό της Βουλής.

Αυτό όμως που προκάλεσε εντονότερη αντιπαράθεση ήταν μια αναφορά του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ι. Δραγασάκη, ο οποίος αναφερθείς στην θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους που διακηρύττει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πρέπει να αποκτήσουμε κράτος. «Σήμερα αρκεί ένα ισχυρός επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης –καμιά φορά και μέτριος εκδότης-, ένας εφοπλιστής, ένας φίλος του πρωθυπουργού, που μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο και να ακυρωθεί ένας νόμος, να ακυρωθεί ένα πρόστιμο».

Η φράση του αυτή πυροδότησε την έντονη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη ο οποίος εξοργισμένος προκάλεσε από τα υπουργικά έδρανα τον κ. Δραγασάκη να δώσει ονόματα: «Έχετε καμιά καταγγελία συγκεκριμένη;», τον ρώτησε και εκείνος του απάντησε: «Να πάμε στον εισαγγελέα θα μου πείτε;».

Ο κ. Σταμάτης επέμεινε φωνάζοντας: «Να πείτε όνομα σε αυτή την αίθουσα! Βάζετε λάσπη στον ανεμιστήρα και την σπέρνετε», ενώ ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε: «Έτσι φτάσαμε κύριε Σταμάτη στην χρεοκοπία. Τα ονόματα θα τα αποκαλύψει εδώ μέσα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πάρτε το απόφαση και κάντε υπομονή», ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από την πτέρυγα της ΝΔ διερωτήθηκε: «Κάποιοι δεν είναι στη φυλακή; Ζω σε άλλη χώρα;». Ο κ. Σταμάτης ακούστηκε να του λέει: «Ποιος τους έβαλε (φυλακή);», ενώ ο κ. Δραγασάκης είπε: «Όσοι έχουν μύγα να κάνουν υπομονή και να μην προκαλούν», ενώ σχολίασε ότι «το μόνο σημείο που διακόπηκε η ομιλία μου ήταν αυτό -ούτε ο Μαρξ σας ενόχλησε ούτε ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα. Μόλις πήγαμε στο ψητό όμως…».

Όταν ολοκληρώθηκε η τοποθέτησή του, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε και έλαβε τον λόγο για να πει ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ «διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό, μια βαριά κατηγορία ή βαριά συκοφαντία και είναι στο χέρι του να απαντήσει ότι είναι το πρώτο και όχι το δεύτερο». «Με ονοματεπώνυμα πρέπει να το αποδείξει», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής με την στάση του απογοήτευσε. Ο κ. Δραγασάκης του απάντησε: «Αν υπάρξει επιμονή για ονόματα ίσως και να το δούμε, δεν είμαι έτοιμος τώρα. Το πότε θα το καθορίσω εγώ. Μέχρι τότε θα ήθελα να κάνω μια φιλική πρόταση. Αν θέλετε ελέγξτε όλη τη σειρά των τροπολογιών που ήρθαν εδώ και ψηφίστηκαν με πρωτοβουλία του κ. Μπαλτάκου και μετά ξανασυζητάμε». Ο κ. Σταμάτης παρενέβη εκ νέου λέγοντας ότι «ο πολιτικός λόγος οφείλει να είναι καθαρός και ευθύς». «Εσείς έχετε το βάρος της απόδειξης», τόνισε.
Πυρά κατά του κ. Δραγασάκη εκτόξευσε και ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγας χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα όσα είπε: «Δεν είναι απάντηση αυτή που έδωσε», ανέφερε ενώ απευθυνόμενος προς τον αντιπρόεδρο της Βουλής τον ρώτησε: «Τι υπονοείτε ότι όταν δεν ψηφίσατε το νόμο για το άνοιγμα των λογαριασμών ή για τους οικονομικούς εισαγγελείς, το κάνατε για να καλύψετε τους κομματικούς σας φίλους;». «Λασπολογείτε. Με αμετροέπεια, έπαρση και κομματικό μικρομεγαλισμό», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ.

Αντιπαράθεση εκδηλώθηκε και όσον αφορά μια αναφορά του εισηγητή της ΝΔ κ. Βορίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε στην ομιλία του για το τέλος του μνημονίου: «Συζητάμε για το χρέος διασφαλίζουμε την βιωσιμότητά του και σε συνεννόηση με τους δανειστές, τις αγορές και το διεθνές περιβάλλον δεν χρειαζόμαστε πια τον μηχανισμό στήριξης. Το μνημόνιο τελειώνει ενάμιση χρόνο νωρίτερα και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους, τι θα έχουμε να λέμε;».

Ο κ. Δραγασάκης υπενθύμισε την υπόθεση των βάσεων λέγοντας ότι «τα μνημόνια θα φύγουν όπως έφυγαν οι βάσεις και έμεινε η Σούδα». Και πρόσθεσε πως «όταν η κυβέρνηση λέει ότι τελειώνουν τα μνημόνια, λέει ότι όλοι οι περιορισμοί μένουν εδώ». «Λέτε να φύγουν τα μνημόνια αλλά να μείνει το χρέος. Θεωρεί η κυβέρνηση βιώσιμο ή μη βιώσιμο το χρέος; Με ποια κριτήρια αξιολογεί την βιωσιμότητα του χρέους;», διερωτήθηκε, επαναλαμβάνοντας την θέση του κόμματός του για διαγραφή μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και αναπτυξιακή βοήθεια, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953. Και δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για την μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα ανορθώσει τον τόπο από τις καταστροφές που έχετε προκαλέσει στον τόπο».

Βορίδης υπέρ Άδωνι


Είχε προηγηθεί ο κ. Βορίδης, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιλέγει τους αντιπάλους του. Αφορμή οι αιχμές περί αναπλήρωσης του πρωθυπουργού από τον ίδιο, αλλά και όσα είχαν προηγηθεί σχετικά με τον κ. Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος δεν επελέγη τελικώς να εκπροσωπήσει κοινοβουλευτικά την ΝΔ και προτιμήθηκε ο κ. Αν. Νεράντζης. «Τελευταία έχετε αρχίσει να επιλέγετε ότι δεν πρόκειται να συζητάτε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Θέλετε να σας στέλνουμε ΄΄σορτ λιστ΄΄ για τους ποιος θα εκπροσωπεί τη ΝΔ, να παίρνουμε την έγκρισή σας, να σας ρωτάμε;», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό δείχνει νοοτροπία και ακυρώνει μια αντίληψη περί δημοκρατίας». «Δεν επιλέγουμε τους αντιπάλους μας ούτε προσπαθούμε να τους εξοντώσουμε πολιτικά. Αυτό το κάνουν άλλα καθεστώτα και θέλω να πιστεύω ότι δεν θέλετε να έχετε καμία σχέση με αυτά τα καθεστώτα, αλλά η συμπεριφορά σας αυτό φανερώνει», συμπλήρωσε.

Αναφερθείς στην διακυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Βορίδης είπε ότι «δυο χρόνια μετά προφανώς κανείς δεν συζητά να φύγει η Ελλάδα εκτός ευρώ». «Έχει γίνει ένα μικρό θαύμα που αναγνωρίζουν όλοι ηγέτες στον κόσμο. Μια οικονομία έχει ανασυγκροτηθεί και έχει σταθεροποιηθεί. Η ύφεση θα έχει μετατραπεί σε μικρή έστω ανάπτυξη και ήδη αποκλιμακώνεται η ανεργία», σημείωσε, ενώ αμφισβήτησε πλήρως ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έπραξε τον θεσμικό ρόλο της, υπενθυμίζοντας τις βαριές μομφές που εκτοξεύονταν κατά των κομμάτων που στήριζαν τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών: «Με ύβρεις, απειλές, τρομοκρατία, κρεμάλες, Κουίσλινγκ». «Ο λόγος του μίσους έχει συνέπειες. Ξεχνάτε πόσο κοντά ήρθαμε στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις απόλυτης αποσταθεροποίησης;», είπε ενώ αναφέρθηκε και σε «πολιτικές δολοφονίες» την περίοδο που πέρασε: «Τρεις έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ακριβώς εγκληματικών οργανώσεων που δρούσαν με την μορφή κοινοβουλευτικού κόμματος και από την άλλη από την τρομοκρατία της άκρας αριστεράς», σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Όσον αφορά τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, χαρακτήρισε «υποδειγματικό παράδειγμα» τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο και τους υπουργούς «που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους», αλλά και «σημαντικό παράδειγμα» τους βουλευτές που με τις κατά καιρούς παρεμβάσεις τους οδήγησαν σε διορθώσεις των ασκούμενων πολιτικών, κυρίως όμως αναφέρθηκε στον ελληνικό λαό «που στήριξε αυτή την προσπάθεια». «Αυτό τον δρόμο προχωράμε και έχουμε όλους τους καλούς έλληνες μαζί μας. Όποιοι πιστεύουν ότι θα κερδίσουν στις κάλπες, θα τους πρότεινα υπομονή διότι οι έλληνες ξέρουν να ψηφίζουν», κατέληξε ο εισηγητής της ΝΔ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δραγασάκης απάντησε ότι «αν καταλάβαμε καλά από την ομιλία του κ. Βορίδη δεν υπάρχει κανένα θέμα να διαπραγματευθούμε αφού όλα πάνε τόσα καλά». «Το πολιτικό μήνυμα είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση. Και αυτό είναι μια σημαντική πολιτική ομολογία», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να δει την πραγματικότητα, αλλά όπως λένε οι επικοινωνιολόγοι ένα ψέμα για να σταθεί πρέπει να είναι ισχυρό ψέμα και εδώ ακούστηκαν ισχυρά ψέματα». Ενώ σχολιάζοντας τα περί «λόγου του μίσους» του κ. Βορίδη είπε ότι ο Σαμαράς είναι ο «αρχιτέκτονας της θεωρίας των δυο άκρων και τολμάτε να μιλάτε εδώ μέσα», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ρητορική που έχει υιοθετήσει έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δεν μπορείτε να αποσταθεροποιήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν αποσταθεροποιήσετε την χώρα».

Επίσης, άσκησε δριμεία κριτική για την στάση της κυβέρνησης έναντι των πιέσεων της τρόικα για ανατροπές στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, λοκ-άουτ κλπ.). Μάλιστα κατήγγειλε ότι πίσω από τις παρεμβάσεις αυτές βρίσκονται εγχώριοι επιχειρηματικοί κύκλοι. «Από πού απορρέει το δικαίωμα της τρόικα να ζητάει αλλαγές σε αυτά τα ζητήματα; Ποιος φορέας θέτει αυτά τα αιτήματα. Αληθεύει ότι τα θέτουν κάποιοι επιχειρηματίες. Ποιοι είναι αυτοί;», διερωτήθηκε.

Αναφερθείς εξάλλου στην στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την διαδικασία της συζήτησης είπε ότι «θα μπορούσαμε να υποβαθμίσουμε την συζήτηση αυτή, όπως έκανε ο πρωθυπουργός, όμως θα είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το δικό μας πρόγραμμα». «Ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στο τέλος της διαδικασίας τότε που κανείς δεν θα μπορεί να του απαντήσει, διότι είναι ο πρωθυπουργός των μονολόγων», είπε, ενώ σχετικά με όσα ανακοίνωσε ο κ. Αλ. Τσίπρας στην ΔΕΘ διευκρίνισε ότι «ανακοινώσαμε έναν πρώτο κύκλο ανασυγκρότησης, ένα θετικό σοκ, να νιώσει ο κόσμος ότι κάτι αλλάζει, ενώ τα πιο ουσιώδη ακολουθούν μετά».

Πηγή: Το Βήμα