Στην Καβάλα, οι πρώτες ημέρες του Μαΐου αποκτούν κάθε χρόνο έναν ιδιαίτερο παλμό, καθώς το μαθητικό φεστιβάλ «Άδοντες καί Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ…» γιορτάζει την 10η επετειακή του διοργάνωση.
Εκατοντάδες μαθητές μουσικών σχολείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό συγκεντρώνονται στην πόλη, παρουσιάζοντας τη δουλειά τους και ισορροπώντας ανάμεσα στις σχολικές υποχρεώσεις και την απαιτητική καλλιτεχνική τους εκπαίδευση.
Το φεστιβάλ αποτελεί έναν σταθμό επιβεβαίωσης της καλλιτεχνικής πορείας των μαθητών, αναδεικνύοντας τη μουσική παιδεία ως μέσο διαμόρφωσης χαρακτήρων και καλλιεργώντας τη συλλογικότητα και τη δημιουργική έκφραση. Υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η διοργάνωση έχει την υποστήριξη των τοπικών θεσμικών φορέων και συνδέει τη μουσική με την πνευματικότητα και τις αξίες.
Στη φετινή διοργάνωση, τιμώμενο πρόσωπο είναι ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης, ο οποίος θα συμπράξει με τους μαθητές, προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην εκδήλωση. Συνολικά συμμετέχουν επτά μουσικά σχολεία από την Ελλάδα, ενώ η συμμετοχή σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων από την περιοχή προσθέτει στην ποικιλία και την ποιότητα της διοργάνωσης.
Η έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με μια επετειακή συναυλία για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, ενώ οι επόμενες ημέρες περιλαμβάνουν εργαστήρια και δημόσιες παρουσιάσεις, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με το έργο των μαθητών.
Η κορύφωση της διοργάνωσης θα γίνει με συναυλίες στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, όπου οι μαθητές θα αποδώσουν έργα που συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη δημιουργία, αποδεικνύοντας ότι η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως κοινή γλώσσα και φορέας αξιών.



