Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 4:37:16 μμ
Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 09:50

Καταγγέλλεται αλλοίωση εγγράφων για τη φονική πυρκαγιά στο Π. Φάληρο

Μία αναφορά αξιωματικού της Πυροσβεστικής, ο οποίος καταγγέλλει αλλοίωση εγγράφων και εσκεμμένη αλλαγή χρονικών ενδείξεων για την κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων το μοιραίο βράδυ, δημιουργεί νέα δεδομένα στο τραγικό συμβάν της 12ης Σεπτεμβρίου 2014 με τον θάνατο του 33χρονου πυροσβέστη Μάνθου Μάντζιου και μίας 44χρονης ενοίκου στη διάρκεια πυρκαγιάς σε πολυκατοικία στο Παλαιό Φάληρο.

Η αναφορά αυτή, για την οποία ήδη διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) -χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε- φαίνεται να αποκαλύπτει άνωθεν παρέμβαση προκειμένου να φανεί στα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής ότι στο σημείο της τραγωδίας είχε σπεύσει «αμέσως ισχυρή δύναμη του Σώματος». Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνεται, συνέβη στην πραγματικότητα με σημαντική καθυστέρηση.

Το έγγραφο αυτό σε συνδυασμό με πρόσφατες αναφορές και επιστολές αξιωματικών του Σώματος για προβληματικές φιάλες οξυγόνου, για πλημμελή στελέχωση της Πυροσβεστικής και για ανεπαρκή βοήθεια στον άτυχο πυροσβέστη προσδιορίζει τις ευθύνες ή τις σκοπιμότητες που φαίνεται να υποκρύπτονται πίσω από το θανατηφόρο περιστατικό και ό,τι ακολούθησε.

Όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», ο ιδιαίτερα έμπειρος αξιωματικός της Πυροσβεστικής (τα στοιχεία του στη διάθεση του «Βήματος») που συνέταξε την αναφορά για την αλλοίωση των στοιχείων υπηρετεί στον 7ο Πυροσβεστικό Σταθμό της Αθήνας, με έδρα τη Δάφνη. Δυνάμεις του εν λόγω σταθμού έσπευσαν στο Παλαιό Φάληρο προκειμένου να συνδράμουν τους πυροσβέστες του 5ου Πυροσβεστικού Σταθμού με έδρα την Καλλιθέα (σε αυτόν ανήκε ο άτυχος πυροσβέστης) που είχαν σπεύσει πρώτοι επί τόπου.

Ο αξιωματικός λοιπόν στην αναφορά του αποκαλύπτει ότι στο βιβλίο «εξόδου» των πυροσβεστικών οχημάτων εκείνο το βράδυ προσδιοριζόταν ότι ο χρόνος ενημέρωσης από το Κέντρο της Πυροσβεστικής και αναχώρησης των πυροσβεστών ήταν κατά 25 λεπτά νωρίτερα (!) από ό,τι συνέβη στην πραγματικότητα.

Το ζήτημα που δημιουργήθηκε για τα στελέχη της Πυροσβεστικής από τον Σταθμό της Δάφνης ήταν μεγάλο επειδή έτσι μπορούσε να τους αποδοθεί ευθύνη ότι «την ώρα που ο 33χρονος πυροσβέστης έδινε μάχη με τις φλόγες εκείνοι ήσαν παρόντες και δεν τον βοήθησαν». Αντίθετα, όπως επισημαίνεται στην αναφορά, εκείνοι έφθασαν στο φλεγόμενο διαμέρισμα όταν πλέον ο 33χρονος είχε «χάσει τη μάχη με τη φωτιά» και όλα είχαν τελειώσει όσον αφορά τον θάνατο των δύο ανθρώπων. Το έργο των πυροσβεστών από τον 7ο Σταθμό εστιάστηκε στη μη επέκταση της πυρκαγιάς σε διπλανό κτίριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένας δόκιμος πυροσβέστης του Πυροσβεστικού Σταθμού της Δάφνης, ο οποίος είχε αναλάβει την εγγραφή των στοιχείων στο αντίστοιχο βιβλίο, ανέφερε ότι αυτό δεν το έπραξε με δική του πρωτοβουλία αλλά ύσετρα από συνεννόηση με το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής που του υπέδειξε ποια ώρα να συμπληρώσει!

Τώρα λοιπόν εξετάζεται ποιοι έδωσαν τη σχετική εντολή να «ετεροχρονίσουν» τα γεγονότα και τις κινήσεις της Πυροσβεστικής σχετικά με τον θάνατο των δύο ανθρώπων.

Όπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, στην ίδια αναφορά του αξιωματικού του 7ου Πυροσβεστικού Σταθμού επισημαίνονται και άλλα λάθη και αμέλειες τα οποία διαπίστωσε στη διαχείριση του περιστατικού.

Πηγή: Το Βήμα