espa pkm

Κυριακή, 12 Απριλίου 2026, 10:18:42 πμ

Ελλάδα

Σε βελτιωτικές αλλαγές προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, κάνοντας εν μέρει δεκτό το σκεπτικό των δύο τροπολογιών που είχαν καταθέσει 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο επίμαχα ζητήματα. Την κατάργηση του «κουκουλόνομου» και τη λήψη DNA.
«Η σημερινή επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ συνιστά καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο οι αγώνες δεκαετίων του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος, καθώς και της Αριστεράς, έχουν κατοχυρώσει και διαφυλάξει.
Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος στις 11 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αντικείμενο των συνομιλιών του Προέδρου θα είναι, ανάμεσα σε άλλα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, εν όψει και της επανέναρξης των συνομιλιών, η οικονομία, θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι περιφερειακές εξελίξεις.
Η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε πολιτικό, αμυντικό, ενεργειακό, οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και εμπορικό επίπεδο βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε στη Βραζιλία ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κώστας Ήσυχος. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, συμφωνήθηκε η ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει για τον επικείμενο διαγωνισμό υδρογονανθράκων, για πιθανή συμμετοχή της Petrobras.
Tρεις ημέρες πριν την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής αίσθηση προκάλεσε η διπλή εμπρηστική επίθεση σε ιχθυοπωλεία τα οποία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ανήκουν στην αδελφή του Γιώργου Ρουπακιά, που κατηγορείται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Τετράωρη παναττική στάση εργασίας από τις 7.30 έως τις 11.30 το πρωί της Δευτέρας 20 Απριλίου προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

H στάση εργασίας γίνεται προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, η οποία διοργανώνεται την ίδια μέρα στις 8:00 το πρωί στα Δικαστήρια των φυλακών Κορυδαλλού, με αφορμή την έναρξη της δίκης των μελών της Χρυσής Αυγής.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος στις 11 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αντικείμενο των συνομιλιών του Προέδρου θα είναι, ανάμεσα σε άλλα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, εν όψει και της επανέναρξης των συνομιλιών, η οικονομία, θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι περιφερειακές εξελίξεις.
Τη διαβεβαίωση ότι οι δήμοι θα συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από το νέο κύμα προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής στη χώρα έδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Πενθήμερη επίσκεψη στις Σέρρες πραγματοποιεί, από σήμερα Παρασκευή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, θα φτάσει στην πόλη των Σερρών στις 6 το απόγευμα. Στη συνέχεια θα μεταβεί στον μητροπολιτικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπου θα τελεστεί δοξολογία και μετά θα επισκεφθεί το Επισκοπείο των Σερρών και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων του νομού.

Μια «αντί - μεταρρύθμιση» ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας καταργώντας το σύνολο των νόμων για την παιδεία που ψηφίστηκαν την τελευταία δεκαετία. Επιστρέφουν θεαματικά το άσυλο στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι στα εκλεκτορικά σώματα για την επιλογή πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ, καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρυμάτων και οι νόμοι για την αξιολόγηση, αλλάζει ο τρόπος εκλογής των διευθυντών των σχολείων.