Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 5:07:22 πμ
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014 14:00

Προβληματισμός και ανησυχία στην κυβέρνηση μπροστά στα αρνητικά μηνύματα των αγορών

«Σύγχυση, αγωνία, προβληματισμός και ανησυχία». Με τις λέξεις αυτές μπορεί να περιγραφεί εν πολλοίς το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της δικομματικής κυβέρνησης, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στη Βουλή.
Αν και ο στόχος του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν να κερδίσει η κυβέρνηση πολιτικό χρόνο έως την προεδρική εκλογή και να σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές και στους πιστωτές, ότι στη χώρα υπάρχει, τουλάχιστον έως το Φεβρουάριο οπότε και θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή, εντούτοις τα μηνύματα των τελευταίων ωρών από τις αγορές είναι ιδιαίτερα αρνητικά.
Το κλίμα που επικρατεί στις αγορές έρχεται να προστεθεί και στην αρνητική εσωτερική συγκυρία, που επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα και εδραίωσε την πεποίθηση ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά».
Υπό τη σκιά των δημοσκοπικών ευρημάτων που καταγράφουν παγίωση της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ., αλλά και σημαντικές απώλειες προς την αξιωματική αντιπολίτευση (ένας προς πέντε είναι οι μετακινήσεις προς το ΣΥΡΙΖΑ), η κυβέρνηση αναζητεί πυξίδα για την επόμενη μέρα.
Το κυβερνητικό σχέδιο περί εξόδου από το μνημόνιο, απεμπλοκής του ΔΝΤ, δεν έτυχε έγκρισης όπως φαίνεται από τον κύκλο των πιστωτών και τις αγορές, που θεωρούν, κάτι που αποδεικνύεται και από τα γεγονότα των τελευταίων ωρών, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική στήριξη από τους θεσμικούς δανειστές (Ε.Ε, ΕΚΤ και ΔΝΤ) και άρα να παραμείνει σε καθεστώς επιτήρησης, έστω και πιο χαλαρής απ’ ότι σήμερα.
Και μόνο η χθεσινή άνοδος των ελληνικών ομολόγων ήταν αρκετή να αναδείξει την έντονη και έκδηλη ανησυχία των αγορών τόσο για τα σχέδια περί πλήρους απεμπλοκής της χώρας από το μνημόνιο όσο και για το κλίμα της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί.
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου (ανήλθε έως το 7,14% από 6,8% που ήταν προχθές) που έφθασε στα επίπεδα του Απριλίου του 2012 και του Μαρτίου του 2014, αλλά και σε εκείνα που βρίσκονταν λίγο πριν από την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο, ξύπνησε μνήμες από το παρελθόν, ενώ την ίδια στιγμή το Χρηματιστήριο Αθηνών βούλιαξε…

Ένας από τους λόγους αντίδρασης των αγορών είναι και η επιδίωξη της κυβέρνησης να απεμπλακεί από το μνημόνιο, την ώρα που οι θεσμικοί πιστωτές επιθυμούν να υπάρξει η παροχή ενός προληπτικού προγράμματος που θα παρέχει οικονομική βοήθεια εάν απαιτηθεί. Αυτό όμως, είναι βέβαιο, ότι θα συνοδεύεται και από όρους και προϋποθέσεις, κάτι που προκαλεί προβληματισμό στην παρούσα συγκυρία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να είναι ψύχραιμοι και επιμένουν ότι η στάση των αγορών δεν σημαίνει ότι απορρίπτεται το κυβερνητικό σχέδιο και κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι χρειάζεται χρόνος και υπομονή και όχι βεβιασμένες εκτιμήσεις και πανικός.

Αναμφίβολα όμως ο φόβος της πολιτικής αστάθειας επηρεάζει τη στάση των αγορών που αξιολογούν πολύ διαφορετικά απ’ ότι η κυβέρνηση τις τάσεις της ελληνικής οικονομίας, σε μια χρονική στιγμή που από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες στέλνονται μηνύματα για συνέχιση της εποπτείας και προώθηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος του χρόνου, οπότε λήγει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.
Οι θεσμικοί εταίροι θέλουν εποπτεία, έστω και λιγότερο εμφανή, αλλά και επαρκή ασφάλεια για τους ίδιους, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση, που θα της επιτρέπει να την εντάξει στον πυρήνα του νέου κυβερνητικού αφηγήματος για να πειστεί η ελληνική κοινωνία ότι κάτι αλλάζει.
Η κυβέρνηση αντελήφθη ότι για τους πιστωτές η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά υπάρχουν πολλά επικίνδυνα σημεία. Όμως, ανώτερες κυβερνητικές πηγές, επιμένουν ότι η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν επηρεάζει τα κυβερνητικά σχέδια για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για υπερβολικές κινήσεις της αγοράς αναφορικά με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και επέμειναν ότι ο στόχος της κυβέρνησης για έκδοση μέχρι τέλους του έτους επταετούς ομολόγου, καθώς και η έκδοση πιο μακροπρόθεσμων εντόκων γραμματίων (πέραν του εξαμήνου), παραμένει ενεργός.
Σε αυτό το κλίμα η Αθήνα θα εντείνει τις προσπάθειές της να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές έως τα τέλη Ιανουαρίου. Εξάλλου αυτό που προέχει για την κυβέρνηση είναι να τελειώσει η αξιολόγηση από την τρόικα, ενώ αξιοποιούνται και ερμηνεύονται κατά το δοκούν δηλώσεις παραγόντων του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης (Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ), ενώ την ίδια στιγμή ρίχνει λάδι στη φωτιά με παρεμβάσεις όπως της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη που ανέδειξε τον…κίνδυνο να κλείσουν οι τράπεζες και να αδειάσουν τα ΑΤΜ, όπως συνέβη στην Κύπρο, «αν πάει ο κ. Τσίπρας και κάνει τις παλικαριές του στην Ευρώπη».
Πηγή: Το Βήμα