Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 9:02:04 πμ
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 17:50

Σαμαράς: Προσπάθεια κατευνασμού των αγορών με πιστή τήρηση του προγράμματος

Ανέκρουσε πρύμνα η ελληνική κυβέρνηση μετά τα προειδοποιητικά μηνύματα των διεθνών αγορών και την κατρακύλα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και έχει χαμηλώσει αρκετά τους τόνους και τον πήχη. Η κίνηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να δεσμευτεί, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο για πιστή τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων, αλλά και η κοινοποίηση της ομιλίας του σε όλα τα διεθνή πρακτορεία, ήταν ενδεικτική της προσπάθειας να καθησυχάσει εταίρους και δανειστές.
Η φράση «όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη» που εκπορεύεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο αποτελεί ένα σαφές δείγμα της πορεία της ελληνικής κυβέρνησης από εδώ και πέρα. Και όπως έλεγε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας από το Μιλάνο, όπου βρίσκεται ο Πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Ασίας, «η Ελλάδα δεν αλλάζει την διαπραγματευτική της στάση, η θέση της χώρας είναι σαφής και σταθερή».
Ο Πρωθυπουργός είναι σε «ανοικτή γραμμή» με κορυφαίους παράγοντες της Ε.Ε., ενώ είχε και επικοινωνία το απόγευμα της Τετάρτης με τον νέο πρόεδρο της Ε.Ε. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο ίδιος φρόντισε αμέσως μετά την επικοινωνία του, να μην έχει αναφορές η ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο για τέλος του μνημονίου, εγκατάλειψη εκ μέρους της Ελλάδας των υπολειπόμενων δόσεων από το ΔΝΤ και έξοδο στις αγορές.
Υπό τη σκιά των αναφορών σε διεθνή ΜΜΕ, ότι η Αθήνα επανεξετάζει την απόφασή της να βγει από το πρόγραμμα στήριξης, από το πρωθυπουργικό επιτελείο υπογραμμίζεται με έμφαση ότι η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της. Παράλληλα κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι «η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης δεν απαιτεί νέο πρόγραμμα στήριξης».
Από την κυβέρνηση συνεχίζουν όμως να προβάλλουν το επιχείρημα, όπως έπραξε και στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Σαμαράς, ότι η αρνητική στάση της αντιπολίτευσης, αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις της ότι θα ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις ή ότι θα αμφισβητήσει την δημοσιονομική σταθερότητα προκαλούν ανασφάλεια στους διεθνείς παράγοντες που αντιδρούν».
Η Αθήνα, εν μέσω των πιέσεων από τις διεθνείς αγορές, ζήτησε να υπάρξει υποστηρικτική δήλωση από τις Βρυξέλλες, ελπίζοντας να κατευνάσει το κλίμα των υποτιμητικών προσδοκιών που επικρατούν για τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα.
Στο παρασκήνιο έγιναν αρκετές κινήσεις ώστε να υπάρξει ένα σήμα από την Ε.Ε. το οποίο και ήρθε τελικώς το μεσημέρι της Πέμπτης. «Εμείς ότι και να πούμε δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να πείσουμε τις αγορές» έλεγαν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και γι’ αυτό ζητήθηκε η βοήθεια από τις Βρυξέλλες.
«Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια σε βιώσιμα επιτόκια. Η Ε.Ε. θέλει να εξομαλύνει το δρόμο της Ελλάδας προς την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ.
Η Αθήνα θεωρεί θετική και την πρόθεση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να χαλαρώσει το πλαίσιο που διέπει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αντλήσουν επιπλέον ρευστότητα έως και 15 δις. ευρώ, κάνοντας χρήση των εγγυήσεων που έχουν ήδη εκχωρήσει στην ΕΚΤ.

Πηγή: Το Βήμα