Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2020, 2:45:15 πμ
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 13:19

Σαρηγιαννίδης: «Μπορούμε να καταλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τον Ερντογάν ως ιό – Έχει τις εξάρσεις του»

Συντάκτης:

Στα ελληνοτουρκικά και στις κινήσεις όλων των παικτών στην γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης, μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι».

«Μπορούμε να καταλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τον Ερντογάν όπως έναν ιό, ανέφερε ο κ. Σαρηγιαννίδης. «Έχει τις εξάρσεις του. Το πρώτο κύμα, το δεύτερο κύμα κλπ. Το γεγονός ότι το Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας δεν λέει ακριβώς τίποτα στο βαθμό που τουλάχιστον στο έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στις κυρώσεις οι οποίες έχουν να συζητήσουν, πραγματικά δε λέει τίποτα. Διότι παράλληλα, εκτός απο την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει και η Κύπρος. Και το γεγονός ότι την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, το Barbaros και το Fatih την έχουνε κάνει κόσκινο».

Η τουρκία έχει ισχυρούς συμμάχους

«Δεν τίθεται ζήτημα μονάχα να συζητήσουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ενόψει του γεγονότος ότι η Τουρκία έστειλε το Oruc Reis, σε περιοχές στις οποίες ισχυριζόμαστε εμείς ως κράτος μέλος της ΕΕ, πως είναι δικές μας, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία κάνει ότι θέλει πραγματικά στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου. Συνεπώς, κουβέντα για κυρώσεις θεωρητικά θα έπρεπε να είναι μια κουβέντα στιβαρή. Μια κουβέντα στο να μπει η Τουρκία στη θέση της μια για πάντα και όχι γιατί θα ήταν ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά κυρίως διότι η Τουρκία με τις ενέργειες της, προσβάλει, παραβιάζει, συμφέροντα τα οποία δεν είναι μόνο συμφέροντα της Ελλάδας ή της Κύπρου είναι συμφέροντα της ΕΕ».

Ο κ. Σαρηγιαννίδης τόνισε ότι είναι πολλές χώρες οι οποίες έχουν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις άριστες με την Τουρκία δεν είναι σε θέση και δεν θέλουν να διαταράξουν το επίπεδο των διμερών σχέσεων, αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Δεν μπορεί η Γερμανία να εμφανίζεται ως ουδέτερος διαμεσολαβητής

«Η Γερμανία η οποία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και έχει την προεδρία επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ένας τίμιος διαμεσολαβητής, που βέβαια στο χώρο της επίλυσης των διεθνών διαφορών, όταν μιλάμε για διαμεσολάβηση προφανώς αυτός ο οποίος διαμεσολαβεί πρέπει να είναι ουδέτερος και αμερόληπτος. Εδώ όμως, εξαρχής η Γερμανία δεν μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως έναν τρίτο, ουδέτερο αμερόληπτο που δεν έχει συμφέροντα στην περιοχή. Προφανώς και έχει και πρέπει να έχει και είναι κράτος μέλος της ΕΕ, ανέφερε.

«Δεν θα πρέπει να είναι τρίτος – ουδέτερος η Γερμανία. Θα έπρεπε να είναι με όλη την ΕΕ σε θεσμικό επίπεδο και μαζί με εκείνα τα κράτη τα οποία ασκούν πιέσεις σε βάρος της Τουρκίας, προκειμένου η Τουρκία να επανέλθει σε ένα πλαίσιο διεθνούς νομιμότητας. Συνεπώς αυτή η στάση της Γερμανίας, ουδέν καλό προοιωνίζει, θα έλεγα πως φαίνεται πως θα πάμε σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα κουβεντιάσουνε για τις κυρώσεις, θα έλεγα ο τρίτος διαμεσολαβητής η Γερμανία μαζί με την βοήθεια των χωρών που έχουν τις πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, θα παρουσιάσουνε μια Τουρκία η οποία προσπαθεί η οποία κάνει, αν θέλετε, κινήσεις καλής θέλησης και συνεπώς θα ισχυριστούν πως δεν πρέπει να επιβάλουμε σκληρές κυρώσεις.

Ακούστε όσα είπε ο κ. Σαρηγιαννίδης στον Flash 99.4

Πηγή: Politic.gr