Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 8:30:59 μμ
Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014 20:50

Σημαντικό εφόδιο το Erasmus για τον απόφοιτο που ψάχνει δουλειά

Οι νέοι άνθρωποι που σπουδάζουν και εκπαιδεύονται στο εξωτερικό κερδίζουν γνώσεις σε συγκεκριμένες επιστήμες αλλά και ενδυναμώνουν τις βασικές εγκάρσιες δεξιότητές τους που θεωρούνται πολύτιμες από τους εργοδότες. Αυτό διαφαίνεται μέσα από μια νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον αντίκτυπο του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.

Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι οι απόφοιτοι με διεθνή πείρα έχουν πολύ καλύτερες προοπτικές στην αγορά εργασίας και 50% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια ανεργία σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν σπουδάσει ή δεν έχουν παρακολουθήσει κατάρτιση στο εξωτερικό. Πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή τους μάλιστα, το ποσοστό ανεργίας τους είναι κατά 23% χαμηλότερο.

«Τα ευρήματα της έρευνας για τον αντίκτυπο του Erasmus είναι εξαιρετικά σημαντικά, με δεδομένα τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ανεργίας των νέων στην ΕΕ. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: αν σπουδάσεις ή κάνεις κατάρτιση στο εξωτερικό, έχεις περισσότερες πιθανότητες να αυξήσεις τις επαγγελματικές σου προοπτικές. Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ θα προσφέρει χρηματοδότηση σε τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους από το 2014 έως το 2020, επιτρέποντας τους να αποκτήσουν την εμπειρία της ζωής σε μια άλλη χώρα μέσα από σπουδές, εξάσκηση, διδασκαλία ή εθελοντισμό» σχολιάζει η κυρία Ανδρούλα Βασιλείου, επίτροπος για την Εκπαίδευση, την Κουλτούρα, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία.

Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, είναι η μεγαλύτερη του είδους της και έλαβε απαντήσεις από σχεδόν 80.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη αυτή, το 92% των εργοδοτών αναζητούν χαρακτηριστικά προσωπικότητας που ενισχύονται από το πρόγραμμα όπως ανεκτικότητα, αυτοπεποίθηση, ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, φιλομάθεια, επίγνωση των προτερημάτων και των αδυναμιών και αποφασιστικότητα. Σε τεστ που πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά τις περιόδους ανταλλαγής στο εξωτερικό αποδείχθηκε ότι οι φοιτητές Erasmus σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις στα παραπάνω χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Ακόμα και πριν από την ανταλλαγή τους. Οταν επιστρέφουν, η διαφορά τους με τους άλλους φοιτητές αυξάνεται κατά 42%.

Ένας στους τρεις απορροφούνται στις εταιρείες που υπήρξαν ασκούμενοι

Μέσω του προγράμματος Erasmus οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν είτε να σπουδάσουν είτε να κάνουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας σε έναν στους τρεις ασκούμενους Erasmus προτείνεται θέση στην επιχείρηση όπου πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση. Επίσης οι ασκούμενοι φαίνεται να έχουν περισσότερο επιχειρηματικό πνεύμα από εκείνους που μένουν στη χώρα τους μιας και 1 στους 10 έχει ιδρύσει δική του εταιρεία και πάνω από 3 στους 4 σχεδιάζουν να το κάνουν ή μπορεί να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο. Επιπλέον, μπορούν να αναμένουν ταχύτερη επαγγελματική ανέλιξη· σύμφωνα μάλιστα με το 64% των εργοδοτών, στο προσωπικό που διαθέτει διεθνή πείρα ανατίθενται μεγαλύτερες επαγγελματικές ευθύνες.

Κοινωνικές διασυνδέσεις

Το πρόγραμμα Erasmus φαίνεται όχι μόνο να βελτιώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας αλλά και ανοίγει στους φοιτητές ευρύτερους ορίζοντες και τους παρέχει κοινωνικές διασυνδέσεις. Το 40% των συμμετεχόντων έχει αλλάξει χώρα διαμονής ή εργασίας τουλάχιστον μία φορά από την αποφοίτησή του, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό εκείνων που δεν ήταν κινητικοί κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ενώ το 93% των φοιτητών με διεθνή πείρα μπορεί να φανταστεί να ζει στο εξωτερικό στο μέλλον. Αυτό ισχύει μόνο για το 73% των ατόμων που παραμένουν στην ίδια χώρα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Οι πρώην φοιτητές Erasmus είναι επίσης πιθανότερο να έχουν διακρατικές σχέσεις. Το 33% αυτών των φοιτητών έχει σύντροφο διαφορετικής υπηκοότητας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που μένουν στη χώρα τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους είναι 13%. Το 27% των φοιτητών αυτών συναντά τον μακροχρόνιο σύντροφό του στο πλαίσιο του προγράμματος. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Επιτροπή εκτιμά ότι από το 1987 περίπου ένα εκατομμύριο βρέφη είναι πιθανό να έχουν γεννηθεί από ζευγάρια Erasmus.

Erasmus+


Υπολογίζεται λοιπόν ότι το νέο αυτό πρόγραμμα θα προσφέρει σε 4 εκατομμύρια ανθρώπους τη δυνατότητα να πάνε στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων φοιτητών ανώτατης εκπαίδευσης και 300.000 εργαζομένων στην ανώτατη εκπαίδευση στα επόμενα επτά χρόνια (2014-2020).

Επιπλέον, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει 135.000 ανταλλαγές φοιτητών και προσωπικού με τη συμμετοχή μη ευρωπαϊκών χωρών-εταίρων. Το Erasmus+ θα είναι ακόμη πιο εύκολα προσβάσιμο χάρη στην αυξανόμενη γλωσσική υποστήριξη, τους περισσότερο ευέλικτους κανόνες και την πρόσθετη υποστήριξη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες από μειονεκτικά περιβάλλοντα ή από απομακρυσμένες περιοχές.

ΕΕ: Ανάγκη προσφοράς περισσότερων ευκαιριών στους φοιτητές

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για εκσυγχρονισμό της ανώτατης εκπαίδευσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε την ανάγκη προσφοράς περισσότερων ευκαιριών προς τους φοιτητές για να αποκτήσουν δεξιότητες μέσα από τις σπουδές ή την άσκηση στο εξωτερικό. Στόχος της ΕΕ για την συνολική κινητικότητα των σπουδαστών είναι τουλάχιστον 20% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Σήμερα περίπου το 10% των φοιτητών της ΕΕ σπουδάζουν ή κάνουν την πρακτική τους στο εξωτερικό με την υποστήριξη δημόσιων ή ιδιωτικών κεφαλαίων. Περίπου το 5% λαμβάνει επιχορήγηση από το Erasmus.

Στοιχεία έρευνας

Η έρευνα αυτή της ΕΕ συνδυάζει ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου σε 34 χώρες μέλη της ΕΕ αλλά και στις πΓΔΜ, Ισλανδία, Λιχνενστάιν, Νορβηγίας, Ελβετία και Τουρκία. Αναλύθηκαν απαντήσεις 80.000 φοιτητών και αποφοίτων συμπεριλαμβανομένων 55.000 που είχαν σπουδάσει ή κάνει την πρακτική τους στο εξωτερικό.

Συμπληρωματικά μέρος πήραν 5.000 άτομα από το προσωπικό, 1.000 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και 650 εργοδότες.

Η ποιοτική μελέτη επικεντρώνεται σε οκτώ χώρες οι οποίες διαφέρουν ως προς το μέγεθος και την τοποθεσία: Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Γερμανία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελέτη περιλάμβανε επιτόπιες επισκέψεις, συνεντεύξεις, ομάδες-στόχους και θεσμικές συναντήσεις εργασίας.

Η μελέτη αντίκτυπου για το Erasmus πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητη κοινοπραξία εμπειρογνωμόνων υπό την αιγίδα ειδικών της CHE Consult που εδρεύει στο Βερολίνο, μαζί με τη Brussels Education Services, τον Compostela Group of Universities και το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (Erasmus Student Network).


Πηγή: Το Βήμα