Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 7:57:49 πμ
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 08:50

Θ. Παπαλιάγκας: «Φέρνουμε ένα νέο ήθος μια νέα ποιότητα στην πολιτική»

«Οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις και το πολιτικό προσωπικό υπάρχουν ως υπολείμματα του παρελθόντος», τονίζει στη συνέντευξη του στο vima.grο γενικός γραμματέας της «Δημοκρατικής Ευθύνης» Θωμάς Παπαλιάγκας.

Ο κ. Παπαλιάγκας επισημαίνει ότι το νεοσύστατο κόμμα μπορεί να μην διαθέτει «κράχτες» δηλαδή ονόματα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ και είναι γνωστά στο ευρύ κοινό «έχει όμως σοβαρούς, καινούργιους στην πολιτική ανθρώπους, που δεν έχουν ανάγκη από καταξίωση ούτε άγχος πολιτικής επιβίωσης ή επανεκλογής ή διορισμού σε δημόσιο αξίωμα ως μέσο βιοπορισμού.

»

Ο κ. Παπαλιάγκας τονίζει ότι η «Δημοκρατική Ευθύνη» δεν είναι ένα ακόμα κόμμα στο χώρο του κέντρου αλλά ένα κόμμα που φιλοδοξεί να φέρει μια νέα αντίληψη για την πολιτική, άρα δεν μπορεί να συνεργαστεί με τα υπάρχοντα κόμματα του χώρου καθώς «ποτέ όμως στην ανθρώπινη ιστορία αυτοί που αποδιάρθρωσαν μία κοινωνία δεν ήταν οι ίδιοι που την ξαναέκτισαν.»

«Δημοκρατική Ευθύνη». Απέκτησε ο πολυδιασπασμένος χώρος του κέντρου ένα ακόμη κόμμα;

Η «Δημοκρατική Ευθύνη» δεν είναι ένα ακόμη κόμμα. Είναι μια νέα, μια άλλη πολιτική αντίληψη, λογική και νοοτροπία, που επιδιώκει την πολιτική ποιότητα. Οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις και το πολιτικό προσωπικό υπάρχουν ως υπολείμματα του παρελθόντος. Η Δημοκρατική Ευθύνη επιδιώκει να ανοίξει το δρόμο για την αντικατάσταση του πολιτικού προσωπικού με καινούργια καταξιωμένα στους χώρους τους πρόσωπα και για μια άλλη θεώρηση του κόσμου και της χώρας. Απευθύνεται εκτός των άλλων και στο 44% των ελλήνων ψηφοφόρων, που απείχαν από τις εκλογές και απορρίπτουν το σημερινό πολιτικό προσωπικό.

Σε τι διαφέρει η «Δημοκρατική Ευθύνη» από τα ήδη υπάρχοντα κόμματα;

Σε τέσσερα τουλάχιστον σημεία: Πρώτον, σε στελέχη και πολιτικό προσωπικό, καθώς αποτελείται από καινούργιους στην πολιτική ανθρώπους της εποχής, κατά βάση νέους αλλά όχι μόνο, άγνωστους στο πανελλήνιο, γνωστούς και καταξιωμένους όμως στις πόλεις όπου ζουν, και από τους οποίους κανείς δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός ούτε έχει ανάγκη την πολιτική για να επιβιώσει. Δεύτερον, στη δομή της, καθώς ο διαχωρισμός κόμματος και κράτους ξεκινάει μέσα από το ίδιο κόμμα. Η κομματική οργάνωση είναι χωρισμένη από την πολιτική εκπροσώπηση, γι’ αυτό άλλος είναι ο πρόεδρος, που ηγείται του κόμματος, κι άλλος ο γενικός γραμματέας και υποψήφιος πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ελευθέρως ανακλητός. Τρίτον, κτίζεται ορθολογικά, δηλαδή από τη βάση προς την κορυφή. Η ηγεσία εκλέχθηκε στο Συνέδριο, εννιά μήνες μετά την πρώτη παρουσίαση και δεν ήταν καθόλου δεδομένη. Ξεκίνησε με τη συμμετοχή αρχικά περίπου 1800 πολιτών, που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη, και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 3300 μέλη. Σας προκαλώ να θυμηθείτε ένα κόμμα, το οποίο δεν ξεκίνησε ένας ιδρυτής και δεδομένος αρχηγός. Τέταρτον, η Δημοκρατική Ευθύνη στην πρώτη της παρουσίαση τον Ιούλιο του 2016 εμφάνισε εκτός από τη διακήρυξή της και ένα λεπτομερές πρόγραμμα με πυρηνικού τύπου παρεμβάσεις (παρεμβάσεις στον πυρήνα) σε πέντε βασικούς τομείς πολιτικής. Στο Συνέδριο παρουσιάσαμε ένα πολύ αναλυτικό πρόγραμμα 13 τομέων, το οποίο σε περισσότερες από 80 σελίδες δεν αναφέρει μόνο τι επιδιώκει αλλά και το πώς συγκεκριμένα θα το εφαρμόσει.

Ακούσαμε στο Συνέδριο να λέτε ότι το πρόγραμμα «μπορεί να μην αρέσει στο λαό». Τότε ο λαός γιατί να σας ψηφίσει;

Όταν χαριτολογώντας λέμε ότι δεν θα αρέσει στο λαό, εννοούμε ότι δεν θα αρέσει σίγουρα σε αυτούς που υποδύονται τον λαό, ενώ στην ουσία είναι καρπωτές του. Οι πολίτες δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν, το αντίθετο μάλιστα. Αντιστεκόμαστε στη μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια μετα - χαοτική κοινωνία, όπως επιδιώκει το σημερινό καθεστώς. Γι’ αυτό χρειάζεται η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και δεν θα οδηγηθεί στο παγκόσμιο περιθώριο με ό,τι αυτό σημαίνει.

Στα όργανα της «Δημοκρατικής Ευθύνης» εξελέγησαν νέοι άνθρωποι που όμως δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για ένα νεοσύσταστο κόμμα;

Πολλοί θεωρούν ως μειονέκτημα της Δημοκρατικής Ευθύνης ότι δεν έχει στην ηγεσία της κάποιον «επώνυμο», κάποιον «κράχτη». Έχει όμως σοβαρούς, καινούργιους στην πολιτική ανθρώπους, κατά βάση νέους σε ηλικία αλλά όχι μόνο, που δεν έχουν ανάγκη από καταξίωση ούτε άγχος πολιτικής επιβίωσης ή επανεκλογής ή διορισμού σε δημόσιο αξίωμα ως μέσο βιοπορισμού. Ένα να έχουμε κατά νου: ότι η τηλεόραση μπορεί να βγάζει βουλευτές, πολιτικούς όμως δεν βγάζει. Είναι ακριβώς η άλλη λογική και μία από τις θεμελιώδεις διαφορές της Δ.Ε.από όλα τα άλλα κόμματα.

Επιμένετε σε μια μοναχική πορεία. Δεν υπάρχουν σημεία που να επιτρέπουν προγραμματικές συγκλίσεις με τα υπόλοιπα σχήματα του χώρου;

Είναι άλλο η επιμέρους προγραμματική σύγκλιση και άλλο η συνολική πολιτική φιλοσοφία και αντίληψη. Εδώ οι διαφορές είναι πολύ βαθύτερες και αφορούν στην ίδια την ύπαρξη, τη δομή και τη λειτουργία των σημερινών κομμάτων ενός πολιτικού στερεώματος, που πρέπει για το καλό της χώρας να απέλθει. Η απάντηση δόθηκε προς αυτά ξεκάθαρα. Υπενθυμίζω μόνο δύο λόγους: α) Διότι πρόκειται ακριβώς για τους ίδιους μηχανισμούς, κόμματα και πρόσωπα που μας έφεραν στην κατάσταση αυτή. Ποτέ όμως στην ανθρώπινη ιστορία αυτοί που αποδιάρθρωσαν μία κοινωνία δεν ήταν οι ίδιοι που την ξαναέκτισαν. β) Διότι μιλάμε για συσσωματώσεις και κόμματα - μαυσωλεία που υπάρχουν μόνο και μόνο για την επιβίωση των ηγεσιών τους, των στελεχών, των στρατών και των μηχανισμών τους. Που υπάρχουν για να μοιράζουν θέσεις, προνόμια και αντιμισθίες. Που λειτουργούν στην πραγματικότητα είτε ως μονοπρόσωπες ΕΠΕ είτε ως οικογενειακές επιχειρήσεις. Η Δημοκρατική Ευθύνη θα αντιπαρατεθεί με τις παρηκμασμένες αντιλήψεις που έχουν επικαθήσει σήμερα στη χώρα. Μάλιστα, αντιπαρερχόμαστε ότι οι μηχανισμοί αυτοί διαθέτουν ολόκληρο κοινωνικό, διοικητικό και πολιτικό εξοπλισμό, με τον οποίο αντιδρούν σε κάθε απόπειρα αλλαγής.

Οι πολιτικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα πυκνές. Θα προλάβετε να οργανωθείτε, ώστε να λάβετε μέρος σε ενδεχόμενη πρόωρη εκλογική εκλογική αναμέτρηση;

Η Δημοκρατική Ευθύνη υπάρχει και κάνει πολιτική για τις επόμενες γενιές, για τις επόμενες εποχές και όχι απλώς για τις επόμενες εκλογές ή τις επόμενες δημοσκοπήσεις. Ακολουθούμε το χρονοδιάγραμμα και τη στρατηγική μας, προκειμένου μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο να ολοκληρώσουμε τους πυρήνες της Δ.Ε.σε όλη τη χώρα και την άμεση γνωριμία μας με όσο περισσότερους συμπολίτες μας είναι δυνατόν. Αν οι εκλογές προκηρυχθούν στο τέλος της τετραετίας, οπωσδήποτε θα κατέλθουμε. Αν γίνουν πρόωρα, θα το εκτιμήσουμε σε σχέση με την ποιοτική ετοιμότητά μας. Βεβαίως, στόχος ενός κόμματος είναι να μπει στη Βουλή και σε ένα βάθος χρόνου να κυβερνήσει. Αυτό θα επιδιώξει και η Δημοκρατική Ευθύνη στον ευθετότερο χρόνο.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην ανάληψη μιας θέσης ευθύνης σε ένα κόμμα που δεν εγγυάται μια βέβαιη θέση στη Βουλή;

Ξανατονίζω ότι δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής. Μπήκαμε σε μία διαδικασία ανιδιοτελούς προσφοράς. Θέλουμε να κουβαλήσουμε ένα νέο ήθος στη χώρα και να ενθαρρύνουμε καινούργιους ανθρώπους να αναλάβουν ευθύνες στο δημόσιο στίβο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα. Όλα τα άλλα είναι ψευδαισθήσεις.


Πηγή: Το Βήμα