Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 12:59:31 μμ
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014 09:50

Το πλύσιμο των χεριών καλύτερο «εμβόλιο» στη μάχη κατά του Εμπολα

Μια καθημερινή, απλή δραστηριότητα που σώζει ζωές. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά των μολυσματικών ασθενειών, καθώς σύμφωνα με έρευνες μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από αυτές.
Καθώς η απειλή του ιού Έμπολα πλανάται επάνω από τις φτωχότερες γωνιές του πλανήτη, η Unicef, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πλυσίματος των Χεριών (15 Οκτωβρίου), ανακοινώνει ότι ο αγώνας εναντίον της ασθένειας καθιστά περισσότερο επιτακτική την υιοθέτηση της πρακτική του πλυσίματος.

«Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι ένα από τα φθηνότερα, πιο αποτελεσματικά "εμβόλια" κατά των ιογενών ασθενειών, από την εποχική γρίπη, μέχρι το κοινό κρυολόγημα. Οι ομάδες μας στο έδαφος της Σιέρα Λεόνε, στη Λιβερία και τη Γουινέα, τονίζουν τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, ως μέρος μιας σειράς μέτρων που απαιτούνται για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού Έμπολα. Δεν είναι ένας μαγικός τρόπος, αλλά είναι ένα επιπλέον μέσο άμυνας που είναι φθηνό και εύκολα διαθέσιμο»δηλώνει ο επικεφαλής των Παγκόσμιων Προγραμμάτων για το Νερό και την Υγιεινή της Unicef, κ. Sanjay Wijesekera.

Η Unicef έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον Έμπολα στις πληγείσες χώρες όπου εργάζεται για την αντιμετώπιση εσφαλμένων αντιλήψεων σχετικά με την ασθένεια, που θέτουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο. Επίσης έχει διανείμει προστατευτικό υλικό, όπως φόρμες, γάντια, και χλωρίνη -καθώς και 1,5 εκατομμύριο πλάκες σαπουνιού στη Σιέρα Λεόνε και μόνο- και εκατομμύρια περισσότερα στη Λιβερία και τη Γουινέα.

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μια απλή λύση - και θα απαιτηθεί μια τεράστια διεθνής προσπάθεια για να ανακοπεί η εξάπλωση αυτής της ασθένειας» λέει ο Wijesekera. «Αλλά είναι ζωτικής σημασίας να μεταφέρουμε το μήνυμα για το ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν τώρα στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, καθώς επιπρόσθετη βοήθεια συνεχίζει να φτάνει από έξω. Το πλύσιμο των χεριών είναι ένα από αυτά τα μέτρα»

Στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από τη Unicef και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρουν πως το 2013 πάνω από 340.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών -σχεδόν 1.000 την ημέρα- έχασαν τη ζωή τους από διαρροϊκές ασθένειες που οφείλονται στην έλλειψη καθαρού νερού, αποχέτευσης και στοιχειώδους υγιεινής. Καθώς ο Έμπολα επιβαρύνει τις υπηρεσίες υγείας στις πληγείσες χώρες, η πρακτική του πλυσίματος των χεριών είναι ακόμη πιο επιτακτική για την αποφυγή αυτών των κοινών ασθενειών.

Η ετήσια επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Πλυσίματος των Χεριών είναι μια ευκαιρία για να προβληθεί ο ρόλος αυτής της κοινής για όλους εμάς πρακτικής για την πρόληψη κοινών αλλά δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών όπως η διάρροια και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο γίνονται εκδηλώσεις για την προώθηση της πρακτικής.

Στη Σρι Λάνκα, πάνω από 38.400 φοιτητές σε 96 σχολεία θα λάβουν μέρος σε σχετικές δημόσιες εκδηλώσεις. Στον Λίβανο, ένα μήνυμα sms, «Σώστε την υγεία σας. Πλύνετε τα χέρια!» σας θα σταλεί σε εκατοντάδες χρήστες κινητών τηλεφώνων. Στο Μάλι, θα πραγματοποιηθεί πανεθνική ενημερωτική εκστρατεία με εκδηλώσεις για το πλύσιμο των χεριών και τη διανομή σαπουνιών σε δεκάδες σχολεία. Σημαντικές εκδηλώσεις έχουν επίσης προγραμματιστεί μεταξύ άλλων στην Γκάμπια, τη Νιγηρία και την Καμπότζη.

Πηγή: Το Βήμα