Πάντως ο κ. Τσακαλώτος βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει όσα είπε και στους εταίρους κατά τον κύκλο επαφών που είχε τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας ότι τους εξήγησε τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης που περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της αξιολόγησης και την συζήτηση για διευθέτηση του χρέους και πως με αυτόν τον τρόπο «θα απελευθερωθεί η συμπιεσμένη ζήτηση που υπάρχει, θα επιστρέψουν οι επενδύσεις και η Ελλάδα θα μπορέσει να μετατρέψει τον φαύλο κύκλο σε ενάρετο». «Τους είπα ότι για εμάς ο χρόνος έχει σημασία για την μετατροπή του φαύλου κύκλου σε ενάρετου για μεταρρυθμιστικούς και πολιτικούς λόγους και για την αντιμετώπιση της μεταρρυθμιστικής κόπωσης», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι από τις επαφές που είχε «μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι έχω να κάνω με ανθρώπους που ψάχνουν λύση και όχι να δημιουργήσουν προβλήματα». «Αυτή η αίσθηση επιβεβαιώθηκε στο Εurogroup με εξαίρεση το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν έδειξε με ένταση την κατανόησή του ότι ο χρόνος είναι σημαντικός σε σχέση με την ένταση που το εξέφρασαν οι άλλοι θεσμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη για το αν ευσταθούν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες σύμφωνα με τις οποίες οι Θεσμοί αναβάλουν την αξιολόγηση προκειμένου να δουν χειροπιαστά αποτελέσματα στο ασφαλιστικό και στο αγροτικό, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι οι πληροφορίες αυτές δεν ευσταθούν: «Δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο από τις εισηγήσεις της Κομισιόν, του ESM και της ΕΚΤ. Μόνο το ΔΝΤ ζήτησε περισσότερα στοιχεία. Όμως, ούτε στην προσωπική συνάντηση που είχα με τον κ. Ντάισεμπλουμ, ούτε με τον κ. Σόιμπλε κατάλαβα κάτι τέτοιο. Κατάλαβα το αντίθετο. Ότι και αυτοί ψάχνουν για γρήγορη λύση».
Ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης σχολίασε: «Δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία του κ. Τσακαλώτου υπό την έννοια ότι δεν ξέρω αν τα πάτε τόσο καλά στην Ευρώπη, αλλά στους αγρότες και στους ελεύθερους επαγγελματίες μεγάλη ευτυχία, χαρά και αρμονία δεν υπάρχει, όπως θα έχετε διαπιστώσει από το εύρος των κινητοποιήσεων». Και ο κ. Τσακαλώτος του απάντησε: «Δεν έχω τη φήμη του αισιόδοξου και ότι κάνω θριαμβολογίες. Έχω ξαναπεί ότι οι αισιόδοξοι κι απαισιόδοξοι έχουν την ίδια πιθανότητα να κάνουν λάθος. Απλώς οι αισιόδοξοι περνάνε καλύτερα –και δεν νομίζω ότι παρουσίασα τόσο αισιόδοξη εικόνα».
Πηγή: Το Βήμα



