Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020, 6:09:58 μμ
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 09:50

Τσίπρας - Ερντογάν: Η αμήχανη συνάντηση και οι διάλογοί της

Συντάκτης:
Μια από τις δυσκολότερες, και ίσως τις πιο ατελέσφορες συναντήσεις ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας καταγράφηκε χθες στις Βρυξέλλες. Η αμηχανία του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Ταγίπ Ερντογάν ήταν εμφανής μπροστά στις κάμερες και σίγουρα ήταν και πίσω από αυτές.

Η συνάντηση κράτησε 1 ώρα και 40 λεπτά και με το θέμα των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών να είναι στην πρώτη γραμμή ήταν προδιαγεγραμμένο και τι θα συνέβαινε.

Ο Ερντογάν δε σταμάτησε βεβαίως να κάνει τα δικά του τουρκικά «παζάρια» βάζοντας τους 8 τούρκους αξιωματικούς στη ζυγαριά ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την άμεση δίκη (όχι άμεση απελευθέρωση) των Μητρετώδη και Κούκλατζη.

Το αν υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση αυτή θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, όμως, το σίγουρο είναι ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν σε πολύ οριακό σημείο και η χθεσινή συνάντηση δεν είχε απτά αποτελέσματα κυρίως ως προς τη μείωση της έντασης και της προκλητικότητας από την πλευρά της Αγκυρας.

Ομως αναφέρει σήμερα το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή στα «Νέα», ο Ερντογάν ζήτησε ανταλλάγματα .
Ο τούρκος πρόεδρος, χωρίς να μιλήσει ανοιχτά για ανταλλαγή, επί της ουσίας συνέδεσε την υπόθεση του Λευτέρη Κούκλατζη και του Αγγελου Μητρετώδη με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που αιτήθηκαν πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα και αποτελούν κόκκινο πανί για τον ίδιο.

Τη λογική τού «βοήθησέ με να σε βοηθήσω» βρήκε - κατά πληροφορίες - απέναντί του ο έλληνας Πρωθυπουργός όταν παρέθετε στον «σουλτάνο» ένα ένα τα επιχειρήματα για την ανάγκη απεμπλοκής στην υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «δύσκολη» συνάντηση, μετά την ολοκλήρωσή της ωστόσο εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος απ' ό,τι ήταν πριν από το σημαντικό ραντεβού, που ξεκίνησε με μια εμφανώς αμήχανη χειραψία μπροστά στις κάμερες.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μείζον ζήτημα ηθικής και συμβολικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών και δεν περιποιεί τιμήν στη γείτονα, στον βαθμό που είναι σημαντική χώρα για το ΝΑΤΟ, να κρατά, χωρίς να αποδίδει κατηγορίες, δύο στρατιωτικούς μιας σύμμαχης χώρας». Η ελληνική πλευρά - κατά τον Πρωθυπουργό - δεν ζητά χάρη, αλλά τη γρήγορη εξέλιξη των δικαστικών διαδικασιών. Ωστόσο, η απάντηση που ήρθε από τα τουρκικά χείλη προφανώς και δεν ξεκαθάρισε το τοπίο, αλλά δεν άφησε και αμφιβολία για τις τουρκικές επιδιώξεις. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, από τον συνομιλητή του «δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των δύο θεμάτων. Εντούτοις θεωρεί (ο Ερντογάν) ότι είναι πολύ σημαντικό το θέμα των Οκτώ.

Θεωρεί ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα και είναι κρίσιμο ζήτημα συμβολικής και επικοινωνιακής σημασίας. Του έδωσα να καταλάβει, ελπίζω τουλάχιστον», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «ότι το θέμα των Οκτώ δεν μπορεί να συσχετίζεται με το θέμα των Δύο». Στην κατ' ιδίαν συνάντηση η απάντηση στις απαιτήσεις Ερντογάν ήταν, κατά πληροφορίες, ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα, ωστόσο η Δικαιοσύνη είναι εντελώς ανεξάρτητη.

Θράκη και παραβιάσεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη «δύσκολη» συζήτηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι, ακόμα και τα «ακανθώδη». Πηγές με γνώση των συζητήσεων εξηγούν στα «ΝΕΑ» ότι ο Ερντογάν έθεσε και θέμα Θράκης, ωστόσο έλαβε τις «ενδεδειγμένες απαντήσεις». Η κίνηση Ερντογάν ακολούθησε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης που απέρριψε την αίτηση για την επανεγγραφή της Τουρκικής Ενωσης Θράκης.

Παράλληλα, η ελληνική ηγεσία εξέφρασε την ενόχλησή της για την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, με τον τούρκο πρόεδρο να υποστηρίζει (την πάγια τουρκική άποψη) ότι η αεροπορική δραστηριότητα της Αγκυρας μεταξύ 6-10 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές δεν συνιστά παραβίαση, και τον Αλέξη Τσίπρα να αντιπαραβάλλει στοιχεία από έναν ογκωδέστατο φάκελο που του είχαν ετοιμάσει οι έλληνες επιτελείς με τις υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά από τουρκικά F-16 και σκληρές εμπλοκές πολύ πιο κοντά στις ακτές.

Μπορεί παραδοχή να μην υπήρξε, ωστόσο οι δύο πλευρές αναμένεται να εξουσιοδοτήσουν τους στρατιωτικούς να ενεργοποιήσουν και πάλι τον δίαυλο επικοινωνίας στο επίπεδο των αρχηγών ΓΕΕΘΑ που παραμένει κλειστός, ουσιαστικά από τη δεύτερη ημέρα μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στη Θράκη και τη χωρίς αντίκρισμα υπόσχεση του τούρκου αρχιστράτηγου Χουλουσί Ακάρ, που πλέον έγινε υπουργός Αμυνας.


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ

Πηγή: Το Βήμα