Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 9:57:38 μμ
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014 12:50

Υψιστη πολιτική μάχη για τη δικομματική κυβέρνηση η τριήμερη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης

Ως πρώτο βήμα ενός συνολικού σχεδίου πολιτικής αντεπίθεσης, υπό τον τίτλο «όλα για όλα», θεωρείται για τη δικομματική κυβέρνηση, η τριήμερη συζήτηση που ξεκινάει το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή και ολοκληρώνεται τα μεσάνυκτα της Παρασκευής με την ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία, εν μέσω ενός αρνητικού δημοσκοπικά κλίματος για την κυβέρνηση, αποτελεί μια ύψιστη πολιτική μάχη, από την οποία θα κριθούν και οι πολιτικές εντυπώσεις στην πορεία προς την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου του 2015.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, θεωρούν την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή ως μια καλή ευκαιρία να βρεθούν αντιμέτωποι με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο, όπως λένε κεντρικοί κυβερνητικοί παράγοντες, «θα…αποκαλύψουν στον ελληνικό λαό», αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις του, ενώ θα υπάρξει και σφοδρή επίθεση στον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ελπίζουν ότι το κλίμα θα αλλάξει, αρχής γενομένης από τη συγκεκριμένη συζήτηση, όπου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντεπιτεθεί.
Βάσει αυτού του σχεδίου οι δυο αρχηγοί έχουν ζητήσει από τους υπουργούς τους να οξύνουν την κριτική τους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ κατά τομέα ενώ και οι ίδιοι στις ομιλίες τους, θα ανεβάσουν τους τόνους απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάθε ευκαιρία.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το Βήμα για το κυβερνητικό σχέδιο για την κοινοβουλευτική μάχη, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης θα είναι ο βασικός εισηγητής εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και σήμερα το απόγευμα θα κάνει την πρώτη συνολική επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιλογή αυτή του Πρωθυπουργού δεν άρεσε σε αρκετά μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ. και σε τμήμα του υπουργικού συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι ο κ. Βορίδης και ρητορική ικανότητα και διαθέτει συγκροτημένο πολιτικό λόγο, αλλά και έχει υπερασπιστεί όσο λίγοι την ακολουθούμενη πολιτική. Επίσης εδώ και μήνες συμμετέχει στη στενή πρωθυπουργική ομάδα που χαράζει την κυβερνητική στρατηγική, ενώ έχει και άριστη σχέση με τον στενό πρωθυπουργικό σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη.
Οι αντιδρώντες θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς έδωσε στον κ. Βορίδη πολιτικούς πόντους, ενώ κάποιοι –ακούγοντας και την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ- έσπευσαν να ερμηνεύσουν την κίνηση αυτή ως σήμα για την «επόμενη μέρα» στο κόμμα.
«Είναι απλά μια ομιλία» τονίζει σε συνομιλητές του ο κ. Βορίδης, με εμφανή διάθεση να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσει η σχετική συζήτηση, που κάθε άλλο παρά βοηθάει την κυβέρνηση και ειδικά τη ΝΔ στην παρούσα φάση.
Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον κ. Βορίδη, για τον οποίο υπήρξαν χιλιάδες σχόλια στο διαδίκτυο για το πολιτικό παρελθόν του, ενώ η ατμόσφαιρα φορτίστηκε και άλλο με την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει οδηγία στους βουλευτές του να μην συμμετέχουν σε τηλεοπτικές εκπομπές όταν είναι προσκεκλημένος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Η αρχή έγινε το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, όπου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απαίτησαν να μην συμμετάσχει στην εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου ο κ. Γεωργιάδης.
«Αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να φέρει τον ολοκληρωτισμό στην ελληνική κοινωνία» ήταν η απάντηση του ίδιου, ενώ η Ν.Δ. κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για απόπειρα «αντιδημοκρατικής φίμωσης».
Στο εσωτερικό της Ν.Δ. οι συζήτησεις για την ανάληψη του βασικού ρόλου από τον κ. Βορίδη, αλλά και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Γεωργιάδη, έφερε και αλλαγές στο σχέδιο για το πώς θα κινηθεί η γαλάζια ομάδα στην τριήμερη συζήτηση.
Τελικά μετά από έντονο παρασκήνιο, αποφασίστηκε να μην αναλάβει τον ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ο κ. Γεωργιάδης, καθώς πολλοί, είχαν διαμηνύσει ότι δεν ήταν θετικό σήμα να εκπροσωπηθεί στη Βουλή η Ν.Δ. από στελέχη, τα οποία έως τα μέσα Φεβρουαρίου του 2012 ήταν στο ΛΑΟΣ.
Έτσι, αποφασίστηκε να δοθεί ρόλος στον Τάσο Νεράντζη,
τον αρχαιότερο κοινοβουλευτικό που διαθέτει η Κ.Ο. της Ν.Δ., καθώς εκλέγεται στη Βουλή, όπως και ο πρώην πρόεδρός της και νυν βουλευτής του ΠαΣοκ Απόστολος Κακλαμάνης από το 1974.
Επ’ αυτού υπήρξε συνάντηση του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Θανάση Μπούρα και των κκ. Νεράντζη και Γεωργιάδη και ο πρώτος ενημέρωσε ότι τελικά ο τρίτος θα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στη μάχη του προϋπολογισμού, επιχειρώντας να κλείσει το θέμα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Γεωργιάδης μέσω twitter είχε γνωστοποιήσει νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ότι αυτός θα ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και έστελνε «προειδοποιήσεις» προς το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πολύ αργότερα έγραψε ότι θα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στον προϋπολογισμό.
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται την απόφαση του κ. Σαμαρά να «ψηλώσει» τον κ. Βορίδη και ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Σκουρλέτηςεπέκρινε την αναγκαστική σημερινή απουσία του πρωθυπουργού από τη Βουλή, λόγω της έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στην Ιταλία για την ανεργία.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καθυβρίζει τον πρωθυπουργό επειδή θα μεταβεί αυθημερόν στο Μιλάνο για την έκτακτη σύνοδο κορυφής. Μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας, το μάθημά του θα το πάρει από τον πρωθυπουργό, για ακόμη μια φορά μέσα στη Βουλή» σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, δίνοντας και ένα στίγμα τους πολεμικούς τόνους που θα υπάρξουν στη Βουλή.
Ο Πρωθυπουργός θα λάβει τον λόγο το βράδυ της Παρασκευής και θα κλείσει την τριήμερη συζήτηση με σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει ζητηθεί να λάβουν τον λόγο κατά τη συζήτηση όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της κυβέρνησης
Η ομιλία του κ. Σαμαρά θα κινηθεί σε τρεις άξονες. Θα εξηγήσει, πρώτον, γιατί ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης. Θα προχωρήσει, δεύτερον, σε μια αποτίμηση των κυβερνητικών πεπραγμένων κατά την πρώτη διετία της διακυβέρνησής του που ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος. Θα παρουσιάσει, τρίτον, τους βασικούς τομείς στους οποίους θα δώσει εφεξής βάρος η κυβέρνηση, με επίκεντρο τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, στην κυβέρνηση, αν και τονίζουν ότι η συζήτηση και η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης δεν είναι πρόκριμα για την προεδρική εκλογή, αναμένουν επιβεβαίωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που αριθμεί σήμερα 154, ενώ δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για ενδεχόμενη αύξηση κατά δυο ή τριών βουλευτών από τη μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων.
Ενδιαφέρον έχει ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης που έχει διαγραφεί από τον κ. Σαμαρά και είναι εκτός ΝΔ, διαγραφείς από τη Ν.Δ. Νικ. Κακλαμάνης, άφησε ανοικτό τι θα πράξει στην ψηφοφορία, δηλώνοντας σε πρώτη φάση ότι δεν θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, ενώ για το ενδεχόμενο επιστροφής του στο κόμμα εμφανίστηκε να ζητεί προσωπική συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Πηγή: Το Βήμα