Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021, 12:59:47 πμ
etpa
Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 19:44

Αυστρία: Ανοίγουν και στη Βιέννη από 19 Μαΐου η εστίαση, τα ξενοδοχεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα

Συντάκτης:

Αίροντας τις ως τώρα επιφυλάξεις του, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ ανακοίνωσε το απόγευμα ότι από τις 19 Μαΐου θα τεθούν σε εφαρμογή και στην πρωτεύουσα της Αυστρίας οι χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων κατά του covid-19.

Έτσι, ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία της εστίασης, των ξενοδοχείων και των πολιτιστικών ιδρυμάτων στη Βιέννη, όπως είχε εξαγγείλει την προπερασμένη εβδομάδα η Αυστριακή κυβέρνηση για τη χώρα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις του με εμπειρογνώμονες, ο Μίχαελ Λούντβιγκ τόνισε ότι παράλληλα με το άνοιγμα θα συνεχιστεί η στρατηγική των τεστ PCR, οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί και μετά από δύο εβδομάδες θα αξιολογηθεί η κατάσταση εκ νέου με ειδικούς.

Στη Βιέννη υπήρξε “σκληρό lockdown” μεταξύ 1ης Απριλίου και 3ης Μαΐου, το οποίο επιβλήθηκε μετά από απότομη αύξηση των ασθενών εντατικής θεραπείας, αλλά στο μεσοδιάστημα η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει εκτονωθεί και επίσης έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός νέων μολύνσεων του ιού.

Από τη Δευτέρα, 3/5, και έπειτα από έναν και πλέον μήνα, έχει αρθεί στη Βιέννη και στην Κάτω Αυστρία, το “σκληρό lockdown” που είχε επιβληθεί από την 1η Απριλίου στα τρία ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας – Βιέννη, Κάτω Αυστρία και Μπούργκενλαντ (στο οποίο τα περιοριστικά μέτρα είχαν αρθεί πριν από δύο εβδομάδες) — και επαναλειτουργούν πλέον το λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες σωματικής φροντίδας, όπως κομμωτήρια, κάτω όμως από μέτρα προστασίας (μάσκα, τεστ).

Επιπλέον, από τη Δευτέρα επιτρέπεται το άνοιγμα πολιτιστικών εγκαταστάσεων και ελεύθερου χρόνου, όπως μουσεία και ζωολογικοί κήποι — αλλά αυτό κάτω από αυστηρές προφυλάξεις ασφαλείας — ενώ στη Βιέννη καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, που ίσχυε για πέντε πολυσύχναστες πλατείες της.

Το τέλος του “σκληρού lockdown” — που δεν υπάρχει πλέον σε κανένα από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια — σημαίνει επίσης ότι δεν ισχύει πλέον η απαγόρευση της κυκλοφορίας όλο το 24ωρο στη Βιέννη και στην Κάτω Αυστρία, όπου οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές ήταν δυνατές κάτω από προϋποθέσεις και για συγκεκριμένο σκοπό.

Παρουσιάζοντας πρόσφατα τις χαλαρώσεις που θα υπάρξουν στην εστίαση, στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό από την 19η Μαΐου, στα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα κατά του covid-19, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε τονίσει πως “το φως στο τέλος του τούνελ είναι κοντά, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”.

Πρόκειται για “προσεκτικά βήματα ανοίγματος με σαφή σχέδια ασφάλειας”, και χάρη στον εμβολιασμό-τούρμπο, θα υπάρξει σιγά-σιγά επιστροφή στην κανονικότητα, ανέφερε ο ίδιος κατά την παρουσίαση.

Την Τετάρτη 19 Μαΐου ξεκινά η λειτουργία της εστίασης, όπου θα ισχύει η χρήση μάσκας και η καταχώριση προσωπικών στοιχείων, ενώ επίσης θα είναι απαραίτητο ένα διαγνωστικό τεστ για την είσοδο, με μόνον τέσσερα άτομα (συν παιδιά) να επιτρέπονται σε ένα τραπέζι και θα υπάρχουν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, τη στιγμή που στους εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπονται το πολύ δέκα άτομα ανά τραπέζι.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν κάθεται σε τραπέζι, πρέπει να φέρει μάσκα FFP2, η κατανάλωση επιτρέπεται μόνο όταν κάποιος κάθεται, οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να φορούν μάσκα FFP2, ενώ αν έχουν κάνει τεστ, αρκεί η απλή μάσκα προστασίας.

Παρόμοιοι κανονισμοί προβλέπονται και στον τουρισμό, ενώ σε εκδηλώσεις, ειδικά στον πολιτιστικό και αθλητικό τομέα – όπου δεν θα επιτρέπεται η διάθεση φαγητών και ποτών — οι δυνατότητες υποδοχής επισκεπτών, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο κατά το ήμισυ και επιπλέον θα πρέπει κατά την είσοδο να υπάρχει μία πιστοποίηση είτε αρνητικού τεστ, είτε εμβολιασμού, είτε ότι κάποιος έχει αναρρώσει από τη νόσο,.

Στο πλαίσιο αυτών των κανονισμών θα μπορούν να διατεθούν έως 3.000 θέσεις επισκεπτών για εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους και έως 1.500 σε εσωτερικούς χώρους, ενώ το πολύ 50 επισκέπτες θα επιτρέπεται να παίρνουν μέρος σε εκδηλώσεις χωρίς καθορισμένες θέσεις.

Οι εκδηλώσεις με περισσότερους από 11 συμμετέχοντες θα πρέπει να κοινοποιούνται, με περισσότερους από 51 επισκέπτες απαιτείται άδεια από την υγειονομική αρχή, και εδώ, όπως και στην εστίαση, προβλέπεται ώρα κλεισίματος η 22.00.

Επίσης, οι διοργανωτές πρέπει να δημιουργήσουν σχέδιο πρόβλεψης και να ανακοινώσουν δικό τους εντεταλμένο Covid-19, με όλα αυτά να έχουν ισχύ επίσης για συνέδρια και εμπορικές εκθέσεις.

Δείτε επίσης: Σε “ανταγωνισμό και διένεξη” Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-Κομισιόν αποδίδει ο Τσαβούσογλου το #sofagate

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Politic.gr