Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 11:56:48 πμ
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 13:50

Deutsche Welle: Στον πυρετό του γερμανικού προεκλογικού αγώνα

Αφίσες, προεκλογικά κείμενα, προβολή υποψήφιων βουλευτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο γερμανικός προεκλογικός αγώνας για τις ομοσπονδιακές εκλογές έχει ήδη ξεκινήσει και απαιτεί πολλές εργατοώρες.


Σχεδόν έξι μήνες πριν τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές τα επικοινωνιακά επιτελεία των υποψηφίων εργάζονται ήδη πυρετωδώς με στόχο να πείσουν τους ψηφοφόρους.
Στη γερμανική πρωτεύουσα το πολιτικό κλίμα παραπέμπει ξεκάθαρα σε προεκλογική περίοδο. Ήδη έχουν αρχίσει να στήνονται οι πρώτες αφίσες στους δρόμους και πολλοί γερμανοί πολιτικοί οργανώνουν σιγά-σιγά τις πρώτες ομιλίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Ο Πέτερ Τάουμπερ είναι υποψήφιος με το CDU. Καθημερινά έρχεται σε επαφή με ψηφοφόρους, ακούει τα προβλήματά τους, συζητά μαζί τους. Το πολιτικό του γραφείο στον δεύτερο όροφο ενός κλασικού βερολινέζικου κτηρίου σφύζει από ζωή. Οι συνεργάτες του εργάζονται νυχθημερόν. Στόχος τους να διαφημίσουν τον υποψήφιο αλλά και τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Ο ανταγωνισμός άλλωστε φέτος είναι μεγάλος. Το SPD διεκδικεί την καγκελαρία με αξιώσεις, οι Πράσινοι και η Αριστερά έχουν παραδοσιακά τους δικούς τους οπαδούς, το FDP αλλά και το ακροδρεξιό AfD παλεύουν για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ.

Έτοιμα για δράση τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων

Στο μεταξύ και τα εκλογικά κέντρα των μεγάλων κομμάτων είναι έτοιμα. «Συναντιόμαστε κάθε μέρα στις εννιά το πρωί και κανονίζουμε ποια ομάδα θα κάνει τι» εξηγεί η Γιουλιάνε Ζάιφερτ εκ των βασικών υπευθύνων συντονισμού του προεκλογικού αγώνα του SPD.

«Κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη για τα δικά της θέματα», αναφέρει η ίδια, παραθέτοντας ενδεικτικά μερικά παραδείγματα: άλλη ομάδα είναι υπεύθυνη για τις επαφές με δημοσιογράφους, άλλη για τη σύνταξη ενημερωτικών κειμένων, άλλη για την επικοινωνία μέσω διαδικτύου.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο εκλογικό κέντρο των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο. Γραφεία το ένα δίπλα στο άλλο σε έναν ενιαίο χώρο δίχως τοίχους, υπολογιστές, τηλεοράσεις. Υπάρχει ακόμη και ένα μικρό τηλεοπτικό στούντιο, όπου γυρίζονται βίντεο υποψηφίων.

Μεγάλο βάρος πέφτει στην ομάδα που είναι επιφορτισμένη με το σχεδιασμό των προεκλογικών πλακάτ, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εικόνα αλλά και τα συνθήματα. Ιδιαίτερα σκληρά εργαζόμενη είναι και η ομάδα συνεργατών του CDU που που ταξιδεύει ανά τη Γερμανία προκειμένου να δώσει το «παρών» σε προεκλογικές συγκεντρώσεις υποψηφίων βουλευτών.

Μπορεί οι εκλογές ακόμη να αργούν, ωστόσο όλα τα κόμματα βρίσκονται σε θέση μάχης. Βέβαια όπως επισημαίνει ο Πέτερ Τάουμπερ «σύμφωνα με ειδικούς πολλοί ψηφοφόροι αποφασίζουν τι τελικά θα ψηφίσουν μόλις την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές».

Μέχρι τότε λοιπόν τα γερμανικά κόμματα έχουν μεγάλη διαδρομή να διανύσουν…

Dpa, Ρεμπέκα Κρίτσακ / Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Το Βήμα