Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021, 8:56:58 πμ
etpa
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 16:48

ΕΜΑ: Υψηλός ο βαθμός προστασίας των 4 εγκεκριμένων εμβολίων

Συντάκτης:

Τα εγκριθέντα στην ΕΕ εμβόλια κατά της Covid-19 έχουν υψηλό βαθμό προστασίας έναντι σοβαρής νόσησης, νοσηλείας ή θανάτου από κορονοϊό

Την παραπάνω δήλωση έκανε σήμερα ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ΜάρκοΚαβαλέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να εμβολιαστούν πλήρως όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα χορήγησης πρόσθετων δόσεων εμβολίου, ο Μ. Καβαλέρι ανέφερε ότι τα στοιχεία καθίστανται σαφέστερα για τα άτομα που μπορεί να μην ανταποκρίνονται καλά στον εμβολιασμό, όπως εκείνα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή για κάποιους ηλικιωμένους ασθενείς. Υπενθύμισε ότι ο ΕΜΑ αξιολογεί την αίτηση για τη χρήση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου των Pfizer/Biontech, 6 μήνες μετά τη 2η δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 16ετών. Το αποτέλεσμα αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι κι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες ενδέχεται σύντομα να υποβάλουν δεδομένα για μια τρίτη αναμνηστική δόση, σημειώνοντας ότι η Moderna έχει αρχίσει να υποβάλλει δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές με αναμνηστικές δόσεις.

Επιπλέον, ο Μ. Καβαλέρι ανέφερε ότι η πραγματικότητα στα κράτημέλη και αλλού στον κόσμο θα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ενισχυτικές δόσεις μπορεί να γίνουν με διαφορετικού τύπου εμβόλιο από αυτό του πρωτογενή εμβολιασμού. Σημείωσε ότι ο ΕΜΑ συλλέγει δεδομένα και στοιχεία σχετικά με αυτό που αναμένεται ότι θα είναι η πραγματικότητα.

Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες, ο επικεφαλής του ΕΜΑ, ανέφερε ότι παγκόσμια δεδομένα ασφάλειας δείχνουν ότι τα οφέλη των εμβολίων κατά της Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερα από οποιεσδήποτε πιθανές παρενέργειες. Σημείωσε μάλιστα ότι ο ΕΜΑ και οι αρμόδιοι φορείς των κρατώνμελών της ΕΕ αναλύουν συνεχώς τις αναφορές για ύποπτες παρενέργειες και ο ΕΜΑ δημοσιεύει τακτικά εκθέσεις για την ασφάλεια των εγκεκριμένων εμβολίων.

Σε ό,τι αφορά τις θεραπείες κατά της Covid-19, ο Μ. Καβαλέρι υπενθύμισε ότι ο EMA διενεργεί κυλιόμενη αξιολόγηση για 4 προϊόντα αντιιικών μονοκλωνικώναντισωμάτων.

Δείτεεπίσης: ΕΟΔΥ- 9 Σεπτεμβρίου: Σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19

  • Επίθεση με βιτριόλι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από την ίδια την Ιωάννα με το καμένο πρόσωπο (Προσοχή σκληρές εικόνες)
  • Λαμπεντούζα: Η ακτοφυλακή διέσωσε 125 μετανάστες και πρόσφυγες
  • Μ. Σχοινάς: «Το ποδόσφαιρο είναι για όλους» (pics)
  • Κορονοϊός: 2.170 νέα κρούσματα – 43 θάνατοι – 384 διασωληνωμένοι
  • Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το ΠΔ για σύσταση Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

facebookShare on Facebook
TwitterTweet
FollowFollow us
customShare
customShare
customShare
customShare
customShare

Πηγή: Politic.gr