espa pkm

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2026, 5:52:00 μμ
Τρίτη, 28 Απριλίου 2026 20:11

Φιλία ΗΠΑ – Βρετανίας: Ο Τραμπ εξήρε τη σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο μπροστά στον βασιλιά Κάρολο

Σε μια εντυπωσιακή τελετή υποδοχής στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν «πιο στενούς φίλους από τους Βρετανούς», παρουσία του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλας.

Η εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο έντασης λόγω του πολέμου στο Ιράν.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της επίσημης επίσκεψης του βρετανικού βασιλικού ζεύγους στις ΗΠΑ, ο Κάρολος αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Σήμερα το πρωί, ο βασιλιάς και η Καμίλα έγιναν θερμά δεκτοί από τον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ σε μια στρατιωτική τελετή, με 21 κανονιοβολισμούς να σηματοδοτούν την άφιξή τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζοντας το ψιλόβροχο, είπε: «Τι όμορφη βρετανική ημέρα».

Ο Τραμπ τόνισε τη «ιδιαίτερη σχέση» που διατηρούν οι δύο χώρες από την εποχή της αμερικανικής ανεξαρτησίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η φιλία θα διαρκέσει για πάντα. Η βασίλισσα Καμίλα και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις τους, φορώντας καπέλα με πλατύ γείσο.

Μετά την υποδοχή, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κάρολος θα έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, ενώ οι σύζυγοί τους θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση αφιερωμένη στην εκπαίδευση και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Στο τέλος της ημέρας, το βασιλικό ζεύγος θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για δείπνο.

Ο Κάρολος θα εκφωνήσει επίσης μια ομιλία 20 λεπτών ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, με τον Τραμπ να τον καλωσορίζει, αναφέροντας: «Είναι ένα τεράστιο προνόμιο να σας καλωσορίζω».

Το βασιλικό ζεύγος πραγματοποιεί μια τετραήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ, 250 χρόνια μετά την αμερικανική ανεξαρτησία, μια σύνδεση που έχει χαρακτηριστεί ως «ειδική σχέση».

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στον βασιλιά Κάρολο ως «πολύ κομψό άνδρα» και σχολίασε ότι η μητέρα του ήταν «ερωτευμένη με τον Κάρολο». Τόνισε επίσης την φιλία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Βρετανών και Αμερικανών, παρά τις πληγές του Πολέμου της Ανεξαρτησίας.

«Σκεφτείτε εκείνον τον πολύ, πολύ καιρό πριν δύσκολο πόλεμο, και όμως αυτές οι πληγές πράγματι επουλώθηκαν και μετατράπηκαν στην πιο αγαπημένη φιλία», κατέληξε ο Τραμπ.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr