espa pkm

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2026, 12:55:24 μμ
Παρασκευή, 17 Απριλίου 2026 10:46

Η AfD κατακτά την πρώτη θέση σε δημοσκόπηση του ZDF – Ανικανοποίητο των πολιτών από τα μέτρα για τις τιμές ενέργειας

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναδεικνύεται στην κορυφή της νέας δημοσκόπησης που διεξήχθη για λογαριασμό του ZDF, ενώ οι δυνάμεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) συνεχίζουν να μειώνονται.

Οι πολίτες παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, εκφράζοντας γενική δυσαρέσκεια για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο», αν διεξάγονταν εκλογές την Κυριακή, η AfD θα κέρδιζε με 26% (χωρίς μεταβολή από την προηγούμενη μέτρηση), ακολουθούμενη από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με 25% (-1). Οι Πράσινοι θα συγκέντρωναν 14% (-1), το SPD 12% (-1) και η Αριστερά 11% (+1). Το 73% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητικά για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, ενώ μόλις το 23% εκφράζει θετική γνώμη. Για τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας, το 81% θεωρεί ότι η κυβέρνηση κάνει «πολύ λίγα», με μόλις το 11% να πιστεύει ότι κάνει «όσα πρέπει».

Επιπλέον, το 91% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι το μέτρο της έκπτωσης κατά 17 σεντς/λίτρο στα καύσιμα θα ωφελήσει τους καταναλωτές. Γενικά, τα 2/3 των ερωτηθέντων αξιολογούν την συνεργασία του κυβερνητικού συνασπισμού ως «μάλλον κακή».

Σε ερώτηση σχετικά με την υποστήριξη της Γερμανίας προς τις ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ιράν, το 93% απαντά αρνητικά. Επίσης, το 74% θεωρεί ότι η ήττα του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία θα διευκολύνει τη συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EPA/RONALD WITTEK

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr