Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, 3:12:16 μμ
etpa
Σάββατο, 10 Απριλίου 2021 16:17

Iράν: Ενεργοποιήθηκε εξοπλισμός εμπλουτισμού ουρανίου, ως τιμή για την Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας

Συντάκτης:

Τα όσα δεσμεύτηκε το Ιράν κατά της αύξησης των πυρηνικών οπλοστασίων επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, τη στιγμή που επέβλεπε την ενεργοποίηση φυγοκεντρωτών στο υπόγειο πυρηνικό εργοστάσιο Νατάνζ στην Τεχεράνη.

 

Ο εξοπλισμός εμπλουτισμού ουρανίου ενεργοποιήθηκε ως τιμή στην Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας.

Το Ιράν παραβίασε ήδη αρκετούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τη διεθνή συμφωνία του 2015, για το πυρηνικό του πρόγραμμα, στις πυρηνικές δραστηριότητές του, αντιδρώντας στην αποχώρηση του πρώην ηγέτη των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από το πλαίσιο της συμφωνίας το 2018.

Οι δύο συγκεκριμένες χώρες ακολούθησαν σκληρή στάση στις ανεπίσημες συζητήσεις που έλαβαν χώρα την εβδομάδα που προηγήθηκε στην Αυστρία (Βιέννη), με βασικό στόχο την επαναφορά τους στα όσα είχαν συμφωνηθεί.

Μέσα από βίντεο που προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο Χασάν Ροχανί διέταξε την εισροή ουρανίου σε μορφή αερίου σε 164 φυγοκεντρωτές IR-6 και σε 30 φυγοκεντρωτές IR-5, όπως και για τη διεξαγωγή μηχανολογικών δοκιμών σε άλλο εξοπλισμό (IR-9, IR-1) πιθανώς, κάτι που συνιστά νέα παραβίαση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν, η τελετή δημοσιοποίησε την πρόοδο σε 133 περιπτώσεις, ως προς την πυρηνική βιομηχανία του Ιράν, στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς και στην ιατρική, στην ενέργεια, όπως και στον γεωργικό τομέα.

Με τηλεοπτικές δηλώσεις ο Ροχανί τόνισε: «Για μία ακόμη φορά, τονίζω ότι όλες οι πυρηνικές δραστηριότητες μας, είναι ειρηνικές και για μη στρατιωτικούς σκοπούς. Συνεχίζουμε να τηρούμε τη δέσμευσή μας στο πλαίσιο της συμφωνίας μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων (NPT), αλλά και απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα για τη μη στρατιωτική απόκλισή μας, από το πυρηνικό μας πρόγραμμα».

Δείτε επίσης: Ινδία: Ρεκόρ με 145.384 νέα κρούσματα καταγράφηκε το προηγούμενο 24ωρο

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πηγή: Politic.gr